Η απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων είναι, μαζί με την φοροδιαφυγή, το ζήτημα στο οποίο επιμένουν περισσότερο οι δανειστές. Για την ώρα, τα επαγγέλματα που θα (ξανά)ανοίξουν, φτάνουν τα 578.
Πρόκειται για 578 επαγγέλματα που είτε θα απελευθερωθούν είτε θα προσαρμοστούν. Ακόμη η κυβέρνηση τα συγκεντρώνει, όπως γράφει το capital.gr. Κάθε υπουργείο, συγκεντρώνει τα επαγγέλματα που έχει υπό την επίβλεψή του, για να παραδώσει τα στοιχεία.
Στα πιο πολλά επαγγέλματα καταργείται μια σειρά περιορισμών. Για τους κομμωτές, πχ, παύει να ισχύει η απαίτηση προηγούμενης διοικητικής άδειας. Όποιος θέλει να γίνει κομμωτής θα πρέπει μόνο να περιμένει τρεις μήνες από την αναγγελία άσκησής του επαγγέλματος και «η αρμόδια Διοικητική Αρχή, μπορεί εντός τριών μηνών από την αναγγελία «να απαγορεύσει την άσκηση επαγγέλματος, στην περίπτωση που δεν συγκεντρώνονται οι νόμιμες προϋποθέσεις».
Η «απελευθέρωση» είναι διαφορετική ανά κλάδο και περιλαμβάνει από νομικούς και μηχανικούς, χημικούς και ξεναγούς έως μακιγιέζ, επαγγέλματα υγείας, παιδείας, τεχνίτες και γενικότερα το μεγαλύτερο μέρος του κλάδου παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με το capital.gr.
Τους επόμενους μήνες θα έρθουν και οι αλλαγές σε δικηγόρους, μηχανικούς και άλλα «μεγάλα» επαγγέλματα.
Επίσης, τους επόμενους μήνες αναμένεται και ο νόμος διατήρησης περιορισμών για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Όπως συμφωνήθηκε με την τρόικα ο νόμος αναμένεται να περιλαμβάνει ιδιωτικά σχολεία, ΙΕΚ και ΚΕΚ, δομές φροντίδας, την κατασκευή, πώληση και επισκευή όπλων, την προετοιμασία και πώληση εκρηκτικών και πυροτεχνημάτων, το επάγγελμα του αρχαιοπώλη, των θαλάσσιων μεταφορών και των μέσων αναψυχής.