Η Ισλανδία κατάφερε να υπερβεί με επιτυχία την κρίση, επειδή την αντιμετώπισε με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι χώρες της Ευρωζώνης, δηλώνει σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο πρόεδρος της χώρας Όλαφουρ Γκρίμσον.
Η κατάσταση στην Ισλανδία, ένα από τα πρώτα θύματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ήταν, κατά πολλούς, χειρότερη και από εκείνη της Ελλάδας. Σήμερα, όμως, η οικονομία της αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η ανεργία μειώνεται.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, η ανάκαμψη οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ισλανδοί αντιμετώπισαν με εντελώς διαφορετικό τρόπο την κρίση σε σχέση με τις χώρες της Ευρωζώνης.
«Κατ’ αρχήν διαπιστώσαμε νωρίς πως δεν πρόκειται μόνο για μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, αλλά για μια βαθιά πολιτική και κοινωνική κρίση. Και αυτό μας οδήγησε σε μεταρρυθμίσεις στα εν λόγω πεδία», λέει στην DW.
Επιδιώξαμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη και παράλληλα να αλλάξουμε τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως ο δεύτερος λόγος της επιτυχίας είναι ότι η χώρα δεν τήρησε τις δυτικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Οι τράπεζες είναι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και όταν διαπράττουν μεγάλα λάθη θα πρέπει να χρεοκοπούν. Με λίγα λόγια η Ισλανδία δεν έκανε τίποτε για να διασώσεις τις τράπεζές της, λέει ο Γκρίμσον, εξηγώντας τους λόγους.
«Διερωτήθηκα πολλές φορές γιατί να αντιμετωπίζουμε τις τράπεζες σαν να είναι οι Άγιοι Τόποι της οικονομίας. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις τράπεζες από άλλες επιχειρήσεις;», αναφέρει. Σύμφωνα με τον ισλανδό πρόεδρο, «οι τράπεζες είναι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και όταν διαπράττουν μεγάλα λάθη θα πρέπει να χρεοκοπούν. Σε διαφορετική περίπτωση τους δημιουργούμε την εντύπωση πως ό,τι μπορούν να παίρνουν μεγάλα ρίσκα χωρίς ευθύνη. Όταν έχουν επιτυχία σημειώνουν μεγάλα κέρδη και όταν αποτυγχάνουν θα καλείται ο φορολογούμενος να πληρώσει τον λογαριασμό».
Ο Όλαφουρ Γκρίμσον δεν κρύβει ότι επικρίθηκε έντονα η ισλανδική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί θεσμοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον ισλανδικό δρόμο, ενώ ακόμη και σήμερα πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ισλανδία τα κατάφερε επειδή απλά είχε το δικό της νόμισμα και δεν ήταν μέλος της Ευρωζώνης. «Φυσικά και βοήθησε πολύ το γεγονός ότι είχαμε το δικό μας νόμισμα», λέει. «Προχωρήσαμε στην υποτίμηση της κορώνας και αυτό ήταν σημαντικό.
Ωστόσο, όλες οι άλλες κινήσεις που κάναμε δεν είχαν σχέση με την υποτίμηση. Στηρίξαμε το σύστημα προνοίας. Δώσαμε τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετάσχουν στις πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Αφήσαμε τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν και φτιάξαμε άλλες. Αυτά θα τα κάναμε ακόμη και εάν ήμασταν μέλος της Ευρωζώνης», διευκρινίζει ο ισλανδός πρόεδρος. Ο ίδιος εκτιμά πως η ισλανδική εμπειρία μπορεί να λειτουργήσει ως «εγερτήριο κάλεσμα» για τους άλλους. «Να τους κάνει να επανεξετάσουν τις καθεστηκυίες στρατηγικές των τελευταίων 30 ετών», σημειώνει.
Πηγή: Deutsche Welle
One Comment
aris
Τώρα δεν είμαι ειδικός αλλά τι μαθήματα μπορούν να πάρουν άλλες χώρες από την Ισλανδία?
Είναι σα να παίρνουμε ένα κράτος σαν την Αχαγιά χωρίς καμιά γεωπολιτική θέση, χωρίς ψιλοβιομηχανία, οι Εμίρηδες δε τρώνε μπακαλιάρους και τσου αφήνουν στην ησυχία τους, το μόνο που έχουν να φοβηθούν είναι μη φουσκώσει η θάλασσα και τσου πνίξει. Χα χα χα χα χα.
Με όλα αυτά μαλάκες ήταν που αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα κατά τη γνώμη μου πάντα βέβαια.
Ένα τέτοιο κράτος εύκολα το νοικοκυρεύεις άμα δεν είσαι κόπανος γιατί δε σε ενοχλεί κανένας.
Για τσι τράπεζες τώρα που μας το είπαν το εμπεδώσαμε.
Μπακάλικα είναι που άμα χάσουν τσου πελάτες κλείσανε.
Τώρα πως μου μπάσανε εμένα από μικρό την ψυχολογία ότι όταν μπαίνω σε τράπεζα είναι σα να μπαίνω σε εκκλησιά δε ξέρω.
Μάλλον η Άγια Τράπεζα φταίει.
Καθόμουνα φίλοι μου σε ένα ΑΤΜ να πάρω λεφτά όπου βγαίνει ένας κύριος καλοντυμένος κάποιας ηλικίας φορούσε και ένα ριχτό κασκόλ στο λαιμό.
Φαινόταν από κειούς που δε σου δίνουν σημασία με τον τρόπο τους.
Και με πλησιάζει έτσι όπως στεκόμουνα στον ήλιο γιατί έκανε κρύο και μου λέει χωρίς κανένα πρόλογο:
Να σας πω κάτι κύριέ μου?
-Ορίστε λέω τι θέλετε?
-Πιάνουνε τσου κλέφτες αυτούς που είναι έξω από τη τράπεζα αλλά αυτοί είναι οι ψιλικατζήδες, οι μεγάλοι κλέφτες είναι οι από μέσα μόνο που αυτοί είναι νόμιμοι.
Όπα της λέω!
Και αρχίζουμε μια ωραία συζήτηση και έπιαμε και καφέ στα όρθια.
Τον είχαν τρελάνει τον άνθρωπο!
Και γιατί ορέ δεν έβγανες το κασκόλ να βουτήξεις με δαύτο κανένα από το λαιμό του λέω? Δε το σκέφτηκα αδερφέ μου λέει αλλά το βάζω στα υπ΄ όψη.
Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα.