Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Δομικές μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού του πολιτικού συστήματος ζητούν τρεις στους τέσσερις πολίτες, σύμφωνα με τη δημοσκοπική έρευνα της «Metron Analysis» για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».
Στο ερώτημα εάν το Σύνταγμα χρειάζεται να αλλάξει ή θα πρέπει να μείνει όπως είναι, η συντριπτική πλειοψηφία, που αγγίζει το 75%, συνηγορεί υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό ότι το αίτημα αυτό διαπερνά οριζόντια τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων.
Ενα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο που αποτυπώνεται στην έρευνα είναι ότι η αξίωση των πολιτών για θεσμικές αλλαγές μέσω της τροποποίησης του Συντάγματος επικεντρώνεται στην ενίσχυση του ρόλου των πολιτών. Προτάσσουν, δηλαδή, ρυθμίσεις που να λειτουργούν ως θεσμικό αντίβαρο στις υπερεξουσίες των πολιτικών, οι οποίοι θεωρούνται και οι κύριοι υπεύθυνοι για την κρίση. Παράλληλα, αναδεικνύουν το σημαντικό ρόλο του προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% επιθυμεί ενίσχυση του ρόλου των πολιτών και το 25% του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα.
Για τη λογοδοσία υπουργών
Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της απαξίωσης της πολιτικής ζωής και των θεσμών, σχεδόν καθολική (82%) είναι η απαίτηση για την κατάργηση της αρμοδιότητας της Βουλής να έχει καθοριστικό ρόλο στη λογοδοσία των υπουργών ενώπιον των δικαστηρίων. Δεν μπορούν οι πολιτικοί να αποφασίζουν οι ίδιοι, αν θα παραπέμπονται ή όχι στη Δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα εκφράζουν την αντίθεσή τους και με τη διατήρηση της σύντομης παραγραφής για τους υπουργούς. Το 62% ζητάει την κατάργηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, το οποίο ενισχύει την ατιμωρησία και την ποινική ασυλία των πολιτικών προσώπων.
Η δημοσιονομική κρίση, όπως όλα δείχνουν, έχει διαμορφώσει την αντίληψη ότι πρέπει να χτυπηθούν παθογένειες ετών που αγγίζουν την καθημερινότητα του Ελληνα, όπως η κατανομή των φορολογικών βαρών. Οι απαντήσεις των πολιτών εμφανίζουν ως ανάγκη μια συνολική και ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση. Δεν είναι τυχαίο ότι το 78% αξιώνει συνταγματική κατοχύρωση σταθερού φορολογικού συστήματος για 15 χρόνια.
Τρίτη στην προτίμηση των πολιτών (72%) έρχεται η πρόταση για θέσπιση ανώτατου ορίου συνεχών εκλόγιμων θητειών σε πολιτικά αξιώματα. Με άλλα λόγια, οι πολίτες ζητούν να μπει φραγμός στην αναπαραγωγή των «επαγγελματιών» της πολιτικής.
Στον ανοιχτό δημόσιο διάλογο που ξεκίνησε η «Κ.Ε.» στις 3 Φεβρουαρίου συμμετείχαν 16 καθηγητές, ο ακαδημαϊκός Απ. Γεωργιάδης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Μενουδάκος, θεσμικοί εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, αλλά και πολιτικοί. Η συζήτηση θα συνεχιστεί με τις απόψεις επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, αλλά και πολιτών.