η εντιμότητα γίνεται και πάλι μόδα
«Στην Ελλάδα μπαίνουν στα σούπερ μάρκετ, παίρνουν τρόφιμα και τα μοιράζουν στον λαό» … «Στην Ελλάδα κλέβουν τράπεζες και μοιράζουν τα χρήματα στον λαό». |
Με τη δύναμη που μόνο το Διαδίκτυο μπορεί να χαρίσει και κεφαλαιοποιώντας την οργή των Ιταλών για την πολιτική λιτότητας του Μάριο Μόντι και την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, ο Γενοβέζος κωμικός Μπέπε Γκρίλο κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει ένα κίνημα με τέτοια απήχηση στη νεολαία που όλοι μιλούν σήμερα για το «φαινόμενο Γκρίλο».
Ο 64χρονος ιδρυτής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (MS5) με τον πόλεμό του εναντίον της διαφθοράς και τη ρητορική του για άμεση δημοκρατία μετέτρεψε κάτι που ξεκίνησε ως ένα επιτυχημένο μπλογκ στο τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κίνημα της Ιταλίας (απέσπασε το 1/4 των ψήφων).
Λαϊκισμός, χοντροκομμένα αστεία, πολιτική τύπου «one man show» είναι τα χαρακτηριστικά του που κάνουν πολλούς να αποδίδουν στον Γκρίλο το προσωνύμιο «Γκριλοσκόνι». Ακόμη, η άνοδός του από το μηδέν, εκμεταλλευόμενος το απόλυτο μέσο μαζικής επικοινωνίας της εποχής μας, το Διαδίκτυο, θυμίζει τη σαρωτική είσοδο του Μπερλουσκόνι στα πολιτικά πράγματα το 1994, όταν και εκείνος είχε πάρει με το μέρος του το νούμερο ένα -και, βέβαια, λιγότερο δημοκρατικό- μέσο της εποχής του, δημιουργώντας σχεδόν μονοπώλιο στην ιδιωτική τηλεόραση. Ωστόσο οι μεγάλες διαφορές του «φαινομένου Γκρίλο» είναι ο κόσμος που συσπειρώνεται γύρω από το κίνημά του -πολλοί νέοι Ιταλοί και άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου- αλλά και το προφίλ των υποψηφίων του, σε μεγάλο βαθμό γυναίκες γύρω στα 30, μια επανάσταση για την ιταλική πολιτική σκηνή.
Ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα του «εκλέγεσθαι», καθώς οι κανονισμοί του κόμματός του το απαγορεύουν για άτομα που έχουν καταδικαστεί (ο Γκρίλο καταδικάστηκε το 1980 για ανθρωποκτονία σε τροχαίο δυστύχημα).
Μεταξύ των Ιταλών πολιτικών είναι ο πιο ενεργός χρήστης του Διαδικτύου και τα άτομα που τον ακολουθούν στο Twitter αγγίζουν το ένα εκατομμύριο, όμως οι οπαδοί του τον στήριξαν και εκτός ψηφιακού κόσμου, αφού τις προεκλογικές του ομιλίες παρακολουθούσαν περίπου 100.000 άτομα.
Ελάχιστα γνωστός τότε στην πατρίδα του, ο κωμικός, ο οποίος έχει και πτυχίο λογιστή, οργάνωσε τον Σεπτέμβριο του 2007 την πρώτη V-Day, που παραπέμπει στην ιταλική βρισιά «vaffanculo», την οποία περίπου δύο εκατομμύρια άτομα ανά την Ιταλία αφιέρωσαν εκείνη τη μέρα στους Ιταλούς πολιτικούς.
Δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε το διαδικτυακό μπλογκ «MS5», με λαϊκιστική χροιά, μέσω του οποίου συσπείρωσε πρώτα τους «φανς» του και στη συνέχεια έναν μεγάλο αριθμό πολιτών, τους οποίους ένωνε η οργή για το υπάρχον πολιτικό σύστημα και τη διαφθορά.
Στην προεκλογική του καμπάνια ο Γκρίλο υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, άμεση δημοκρατία, μείωση των αποδοχών των πολιτικών, δύο βουλευτικές θητείες το ανώτατο για κάθε πολιτικό και επίδομα ανεργίας 1.000 ευρώ για τρία χρόνια.