Αποκαλύψεις απο τον επικεφαλής της Aρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος
Του Χάρη Ιωάννου
Στην πλήρη αποδόμηση του τρόπου λειτουργίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους προχώρησε χθες ο επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Νικολούδης, αποκαλύπτοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο τους λόγους για τους οποίους όλες οι διακηρύξεις περί φορολογικής δικαιοσύνης πέφτουν και θα συνεχίσουν να πέφτουν στο κενό.
Με αναφορές που δημιούργησαν αίσθηση χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και σε πολλούς θύμισαν ιστορικές δηλώσεις του προκατόχου του, επίσης εισαγγελέα, Γ. Ζορμπά, ο κ. Νικολούδης επισήμανε πως ενώ στην Ελλάδα η φοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 11 δισ. ετησίως, εντούτοις όλες συνολικά οι φορολογικές αρχές (ΔΟΥ, ΣΔΟΕ, αρχή μαύρου χρήματος κ.λπ.) κατάφεραν για το 2012 να εντοπίσουν μόνο 130 εκατ. και από αυτά να δεσμεύσουν τα 97 εκατ. «Είναι αποκαρδιωτικό» τόνισε. «Στην αρχή δεν πίστευα ότι ήταν μόνο αυτό το ποσό και αναρωτιόμουν αν μας κοροϊδεύουν ή αν απλά δεν μπορούν. Τελικά φοβάμαι πως ισχύει το δεύτερο».
Οπως εξήγησε ο κ. Νικολούδης, «έχουμε έναν μηχανισμό με ικανά στελέχη που μπορεί να ελέγξει, αλλά δεν μπορεί να βεβαιώσει φόρους, δηλαδή το ΣΔΟΕ, και έχουμε έναν μηχανισμό που μπορεί να βεβαιώσει φόρους, αλλά δεν μπορεί να ελέγξει, δηλαδή τις ΔΟΥ. Αλλος έχει το μαχαίρι, άλλος το πεπόνι, με αποτέλεσμα κανείς να μην τρώει». Ο ανώτατος δικαστικός εξήγησε ακόμη πως το ΣΔΟΕ έχει κατακλυστεί από αναρίθμητες υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων σε βάθος δεκαετίας και επειδή δεν θέλει να παραγραφούν στα χέρια του, έχει εγκλωβιστεί σε αυτές.
Ειδικά για τον τρόπο λειτουργίας των εφοριών ήταν αποκαλυπτικός: «Τους στέλναμε στοιχεία ανθρώπων που δηλώνουν εισόδημα 7.500 ευρώ και έχουν καταθέσεις 450.000 ευρώ και έπεσα κυριολεκτικά από τα σύννεφα γιατί μας έπαιρναν αργότερα τηλέφωνο για να μας ρωτήσουν τι να κάνουν!». Πρόσθεσε μάλιστα πως υπάρχουν 497 τέτοιες υποθέσεις σε εκκρεμότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΣΔΟΕ πρέπει να συντάξει έκθεση για μια υπόθεση φοροδιαφυγής και να τη στείλει ώστε να βεβαιωθεί το πρόστιμο στην εφορία, η οποία όμως δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κανέναν έλεγχο σε φυσικά πρόσωπα.
Αναφερόμενος γενικά στο φορολογικό σύστημα, είπε ότι «δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε απλό». «Εχει περίπλοκες διατάξεις που αφήνουν παραθυράκια για τους επιτήδειους από τη μία και από την άλλη αντιμετωπίζει τον μεγαλοφοροφυγά πιο ευνοϊκά από το μικροφοροφυγά», τόνισε και έφερε ως παράδειγμα τη ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων, η οποία «έστειλε τις λιγότερες αναφορές από όλες τις εφορίες και μάλιστα αυτές που παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού».
Αίσθηση προκάλεσε και η επισήμανση του κ. Νικολούδη ότι οι ρυθμίσεις για τη «διαφάνεια» στο θέμα του τραπεζικού απορρήτου είναι υπερβολικές.
«Οποιος θέλει μπαίνει και βλέπει ό,τι λογαριασμούς έχουμε. Είναι υπερβολικό και επικίνδυνο για την οικονομία» ανέφερε και εξήγησε ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις μπορεί να λειτουργούν ως κίνητρο για τη φυγή κεφαλαίων σε τράπεζες του εξωτερικού. «Αν ήμουν επιχειρηματίας θα προβληματιζόμουν για το αν θα άφηνα τις καταθέσεις μου σε ελληνική τράπεζα όπου μπορεί να τις δει ο καθένας, ακόμη και ανταγωνιστής μου» σημείωσε.