Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Σε αναμονή εξελίξεων βρίσκεται ο ναυτεργατικός κόσμος, καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η τύχη των εργασιακών δικαιωμάτων τους, κατά πόσο αυτά θίγονται και ποιες είναι οι ειδικότητες που θα «πληρώσουν» περισσότερο τις αποφάσεις και τις επιλογές της κυβέρνησης.
Ηδη το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Κ. Μουσουρούλης, συγκέντρωσε τις απαραίτητες υπογραφές και οδεύει προς τη Βουλή. Εάν τελικά το επίμαχο άρθρο 17 που συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτό ψηφιστεί, θα έχουν τη δυνατότητα οι πλοιοκτήτες να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με τα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας. Γεγονός που σημαίνει πρώτον, μια σημαντική μείωση μισθού για τους εργαζόμενους και δεύτερον, όπως εκτιμούν οι ναυτεργάτες, η ρύθμιση αυτή σύντομα θα εφαρμοστεί και στην ακτοπλοΐα.
Βέβαια –και εδώ θα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση- ο γ.γ. της ΠΝΟ Γ. Χαλάς δήλωσε πριν από μερικές μέρες ότι εάν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή με τη σημερινή του μορφή, αμέσως ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις και καθόλου δεν τους πτοεί το γεγονός ότι βρίσκονται υπό καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης. Εξάλλου η απόσυρση του νομοσχεδίου ήταν και το βασικό τους αίτημα στην επταήμερη απεργία που πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα και η οποία οδήγησε τελικά στην επιστράτευσή τους. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η ψήφιση του νομοσχεδίου και ειδικά του άρθρου 17 ενδιαφέρει πολύ τους Ελληνες εφοπλιστές και, όπως έλεγε ναυτιλιακός παράγοντας στην «Εφ.Συν.», επιθυμούν οπωσδήποτε την ψήφισή του.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις της ΠΝΟ με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για την ακτοπλοΐα και την Αδριατική για όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε οι ακτοπλόοι ζήτησαν 10% μείωση των μισθών όλων των ειδικοτήτων των ναυτεργατών στα επιβατηγά πλοία και επανεξέταση της αμοιβής τους για τα εξπρές δρομολόγια αλλά και του επιδόματος για τα δρομολόγια των άγονων γραμμών. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών για να συνεχιστούν οι συζητήσεις.
Να σημειώσουμε βέβαια ότι, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς παραμένουν εδώ και μήνες απλήρωτοι από συγκεκριμένες ναυτιλιακές εταιρείες, γεγονός που έχει παραδεχτεί και ο υπουργός Ναυτιλίας Κ.Μουσουρούλης.
Οσο για την ανεργία αυτή απ” ό,τι φαίνεται καλπάζει. Με αφορμή ευρεία σύσκεψη πέντε ναυτεργατικών σωματείων που πραγματοποιείται αύριο στα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), σε ανακοίνωσή τους αναφέρεται ότι τον Ιανουάριο του 2013 οι επίσημοι άνεργοι, σύμφωνα με το ΓΕΝΕ, έφτασαν τους 4.438 από 4.355 που ήταν τον Δεκέμβριο, ενώ ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι τριπλάσιος.
ch.papastath@efsyn.gr
One Comment
aris
Ναι ορέ περίμενε τα καλύτερα.
Με κάτι Νταλακογιώργηδες προέδρους (αλήθεια πόσα χρόνια 28?) εκπροσώπους της Αριστεράς βάνφακούλο σας.
Νάναι καλά τα πρόβατα.
Μπέεεε μπέεεε μπέεεε.
Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα.