Φέτος πιο ανώδυνα θα μπούμε στη Σαρακοστή, γιατί ήδη βρισκόμαστε, μόνιμα, σε… ασκητική νηστεία .
Καταδικασμένοι να λιγοστεύουμε τα τρόφιμα και σε ποσότητα και σε ποιότητα.
Ρύζι, πατάτες, μακαρόνια και το πολύ-πολύ λίγα φασόλια- κι αυτά έχουν πάρει τον ανήφορο- αυτά είναι πλέον τα βασικά υλικά που αποτελούν την φημισμένη, παραδοσιακή «Μεσογειακή Κουζίνα». Τίποτε άλλο.
Στο Θιάκι ευτυχώς δεν μας λείπει το λαδάκι, που σώζει κάπως την κατάσταση, όπως σε όλες τις δύσκολες εποχές άλλωστε.
Ακούσια αποτοξίνωση, λοιπόν. Πάνε τα τριγλυκερίδια, πάει κι η χοληστερίνη, γίναμε και μοντελάκια. Για την υγεία και την αισθητική μας νοιάζονται ευρωπαίοι και εγχώριοι που αποφασίζουν για μας κι εσείς παραπονιέστε; Ούτε τζόκινγκ , ούτε γυμναστήρια, ούτε βασανιστικές διατροφές, δίαιτες και το αποτέλεσμα άψογο. Φοβάμαι μόνο, μη το πάθουμε στο τέλος σαν τον γάιδαρο του Χότζα!.
Τραπέζια και τραπέζια τα σαρακοστιανά : άλλα με κάθε λογής θαλασσινά, χταπόδια, καλαμάρια, πίνες, αχινούς , καβουρομάνες, όστρακα και χίλιες δυο λιχουδιές και άλλα με λίγο χαλβά, ελιές και ταραμά, άντε και καμιά λαγάνα (έμαθα ότι φέτος δεν τις ακρίβυναν οι φουρναραίοι και μπράβο τους) .
Πάντα υπήρχαν αυτές οι ανισότητες στα σαρακοστιανά τραπέζια θα μου πείτε. Ναι, αλλά τώρα βρίσκεις δέκα χορτάτα και εκατό λιτά τραπέζια στα ελληνικά νοικοκυριά.
Δε βαριέσαι !Ο Κοινούσης τραγούδαγε παλιά το «΄Ολοι θα ζήσουμε,κι εσείς με τα πολλά κι εμείς με τα λίγα». Μ΄αυτό θα τελειώσω σήμερα, φίλοι μου και με την ευχή αυτή η ολοχρονίς Σαρακοστή να μη κρατήσει για πολύ, γιατί θα τα τινάξουμε !!