ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
Αυτή η γυναίκα δούλευε στην Τράπεζα Κύπρου. Τώρα μένει χωρίς «δίχτυ ασφαλείας»… |
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ
Κατάθλιψη, αυτοκτονίες και μεταδοτικές ασθένειες που αυξάνονται, ενώ ολοένα λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να απευθυνθούν σε γιατρό ή να αγοράσουν φάρμακα.
Τις επιπτώσεις της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και το κόστος μιας «άρρωστης οικονομίας»… σε ανθρώπινες ζωές μετρούν εμπειρογνώμονες του χώρου της υγείας τονίζοντας ότι «καλπάζει» αλλά «οι πολιτικοί βρίσκονται σε άρνηση και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα».
Η αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Κομισιόν να αντεπεξέλθουν στις επιπτώσεις που έχει η πολιτική της στην υγεία «θυμίζει την τακτική που ακολούθησαν οι καπνοβιομηχανίες σε σχέση με τους περιορισμούς στο κάπνισμα», δηλώνουν ειδικοί του χώρου της υγείας, μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας.
Στην έκθεσή τους για την «Υγεία στην Ευρώπη», που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Λancet, οι ερευνητές καταγγέλλουν ότι η κρίση χρέους κοστίζει ζωές, τοποθετώντας στη δίνη του κυκλώνα την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς σημειώνεται ανησυχητικό ξέσπασμα ασθενειών (ανάμεσά τους το AIDS και η ελονοσία). «Και ενώ οι αυτοκτονίες μειώνονταν σταθερά μέχρι το 2007, τώρα βλέπουμε αντιστροφή αυτής της τάσης», γράφουν χαρακτηριστικά.
Επισημαίνουν τις πιέσεις που δέχονται τα εθνικά συστήματα υγείας και σχολιάζουν την αυξανόμενη τάση να ζητούν οι ασθενείς ετεροχρονισμένα ιατρική βοήθεια, παρότι αυτό μειώνει τις πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας, ενώ ταυτόχρονα καθιστά, μακροπρόθεσμα, ακριβότερη την αντιμετώπιση για τα Ταμεία.
Στο πόρισμά τους τονίζουν ότι για να αντιμετωπιστούν αυτοί οι κίνδυνοι, ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο απαιτείται ισχυρό σύστημα πρόνοιας, αλλά η λιτότητα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Κύπρου, έχει αφαιρέσει τέτοιου είδους «δίχτυα ασφαλείας».
«Υπάρχει σαφές ζήτημα άρνησης της πραγματικότητας για τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία, παρά το ότι είναι πολύ προφανείς… Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσμική υποχρέωση να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των σχεδίων που εφαρμόζει στην υγεία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει καμία μελέτη για όσα προκαλούν τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα», σημείωσε ο Μάρτιν Μακί του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Πολιτικές και τα Συστήματα Υγείας, που υποστηρίζεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Οι ερευνητές ωστόσο υπενθυμίζουν ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, αναλύοντας την περίπτωση της Ισλανδίας, η οποία παρά τη σαρωτική κρίση χρέους, απέρριψε το σχέδιο λιτότητας, διεξήγαγε δημοψήφισμα και συνέχισε να επενδύει στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Ως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν καταγράφηκαν καταστροφικά αποτελέσματα στο χώρο της υγείας από τότε που ξεκίνησε η κρίση.
(Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, Spiegel) Online)