Την εκτίμηση ότι το σενάριο εξόδου της Κύπρου από την Ευρωζώνη είναι πραγματικό εξέφρασε σήμερα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα έπληττε απαραίτητα τις υπόλοιπες χώρες. «Είναι η πρώτη περίπτωση στην οποία μπορούμε να δούμε μια μορφή εξόδου (από την Ευρωζώνη) ως μια πραγματική πιθανότητα», δήλωσε ο Φίλιπ Σατλ, επικεφαλής των οικονομολόγων του IIF, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν «πολύ πιο εύκολο» για μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος.
Λευκωσία 28 Μαρτίου 2013 Φωτ.:HASAN MROUE / AFP
“Η Κύπρος υποφέρει απ’ όλα τα κόστη που συνδέονται με το ευρώ, χωρίς να έχει κανένα από τα οφέλη”, επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου, και πρόσθεσε πως “η μόνη διέξοδος θα ήταν μια υποτίμηση”, η οποία όπως είπε είναι αδύνατη με το ενιαίο νόμισμα.
Την ίδια ώρα εκτιμά πως μια ενδεχόμενη έξοδος της Κύπρου από την νομισματική ένωση δεν θα είχε “απαραιτήτως” επιπτώσεις αλλού στην Ευρώπη.
Στον αντίποδα εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες του σχεδίου για τη διάσωση της Κύπρου σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. “Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα αυξήσει τα κόστη της χρηματοδότησης των τραπεζών που είναι αδύναμες ή θεωρούνται αδύναμες”, ιδιαίτερα στην Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιταλία, διευκρίνισε ο Σατλ και πρόσθεσε πως “αυτό επιδεινώνει κατά κάποιο τρόπο τις προκλήσεις που περιμένουν αυτές τις χώρες”.
Αυξημένο κίνδυνο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ διαβλέπει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, που αργά το βράδυ της Τετάρτης, υποβάθμισε την Τράπεζα Κύπρου στην κατηγορία Caa2.
Υπέρ της αποχώρησης της Κύπρου από το ευρώ τάχθηκε άλλωστε και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ