Διεκόπη η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΤΕ. Καταρχάς αρνητική η κυβέρνηση στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην ΑΜΚ. Κινδυνεύουν με δραματική συρρίκνωση τα ποσοστά των μετόχων
Για αύριο μετατίθενται οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας σχετικά με τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης με θέμα την αύξηση κεφαλαίου και τον καθορισμό των όρων της.
Σύμφωνα με κύκλους της Εθνικής, η διακοπή της συνεδρίασης και η επανάληψή της αύριο, οφείλεται στην ανάγκη να υπάρξει πληρέστερη και επικαιροποιημένη ενημέρωση επί αποψινών διεργασιών για τη στόχευση της Τράπεζας να επιτύχει το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα(10%) καθώς και για τις εναλλακτικές δυνατότητες που είναι σε εξέλιξη, ώστε να μη χρειαστεί να καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, η κυβέρνηση φέρεται καταρχάς αρνητική στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, και παράλληλα δεν καλυφθεί ο στόχος του 10% από άλλους επενδυτές, τότε τα ασφαλιστικά ταμεία(ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κτλ), που έχουν ήδη υποστεί ένα τρομακτικό πλήγμα από το PSI, θα κινδυνεύσουν με εξαϋλωση του ποσοστού 16% που κατέχουν στη μετοχική σύνθεση της Εθνικής. Αρνητική φέρεται λόγω οικονομικής αδυναμίας σε συμμετοχή στην ΑΜΚ και η Εκκλησία της Ελλάδος, που επίσης διατηρεί σημαντικό ποσοστό στην ΕΤΕ, και απειλείται και αυτή, όπως και οι άλλοι μέτοχοι της Εθνικής, με δραματική συρρίκνωση της αξίας των μετοχών της.
Επισήμως, βέβαια, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση, δηλώνει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αυτονομία στην λήψη αποφάσεων.«Ως κυβέρνηση δεν θα κατευθύνουμε σε καμία περίπτωση κανένα ταμείο να προβεί ή να μην προβεί σε καμία ενέργεια. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι έχουν την δυνατότητα μόνα τους να αποφασίσουν σχετικά, στο πλαίσιο πάντα και των διαθεσίμων τους αλλά κυρίως του συμφέροντος του ασφαλιστικού ταμείου τους και των ασφαλισμένων τους», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Η διοίκηση της ΕΤΕ καλείται πλέον να ανατρέψει τα προγνωστικά και να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα, να καλύψει δηλαδή από την αγορά το 10% της αύξησης του ΑΜΚ, ποσοστό που υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί περίπου σε 950 εκατ. ευρώ.