Οι κρυψώνες του χρήματος
Αποδείξεις και ονόματα πίσω από τη βιτρίνα των άγνωστων μέχρι πρότινος στο υπουργείο Οικονομικών 103 οφσόρ αναζητεί το ΣΔΟΕ, με «οδηγό» τον κατάλογο που αποκάλυψαν το περασμένο Σάββατο «ΤΑ ΝΕΑ», στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) με τις μεγαλύτερες εφημερίδες στον πλανήτη.
Η δημοσιοποίηση του καταλόγου των 107 συνολικά οφσόρ εταιρειών, εκ των οποίων μόλις τέσσερις ήταν γνωστές στο υπουργείο, σήμανε συναγερμό. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έδωσε απευθείας εντολή στο ΣΔΟΕ να ελέγξει εξονυχιστικά καθεμία από τις 107 περιπτώσεις και ήδη από την περασμένη Τρίτη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η σχετική επιχείρηση.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν χτυπήσει το κουδούνι σε 40 διευθύνσεις φυσικών προσώπων, γραφείων και επιχειρήσεων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, απ’ όπου ξεκίνησαν οι έρευνες, ενώ ο κατάλογος των οφσόρ έχει κοινοποιηθεί σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΣΔΟΕ ώστε ο έλεγχος να επεκταθεί σε όλη τη χώρα.
Η διαδικασία που ακολουθείται μπορεί να φαντάζει απλή, η έρευνα όμως εκτιμάται ότι θα απαιτήσει αρκετό χρόνο καθώς η φιλοσοφία των οφσόρ βασίζεται ακριβώς στην εξαφάνιση στοιχείων των πραγματικών ιδιοκτητών. «Θα βρούμε την άκρη, θα ελέγξουμε καθεμία από τις 107 επιχειρήσεις», τονίζει στα «ΝΕΑ» αρμόδια πηγή του ΣΔΟΕ, σημειώνοντας ότι ήδη αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι για περίπου 8-10 περιπτώσεις της λίστας.
Η έρευνα ξεκινά από τις διευθύνσεις που αποτυπώνονταν στο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» του περασμένου Σαββάτου. Κλιμάκια ελεγκτών από την περασμένη Τρίτη έχουν επισκεφθεί 40 διευθύνσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όχι πάντα με άμεσα θετικά αποτελέσματα. Από τις 40 διευθύνσεις μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 8-10 φυσικά πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τις οφσόρ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ελεγκτές επιδίδουν ειδική πρόσκληση με την οποία καλούνται εντός πέντε ημερών να προσέλθουν στο ΣΔΟΕ και να προσκομίσουν κάθε στοιχείο σχετικό με τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας και τον πραγματικό ιδιοκτήτη. Παράλληλα προετοιμάζεται, σε συνεργασία με τις τράπεζες, το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, ενώ θα ακολουθήσει και πλήρης έλεγχος πόθεν έσχες.
Η ΕΡΕΥΝΑ. Σημειώνεται ότι στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα παγκόσμια δημοσιογραφική έρευνα συμμετέχουν, εκτός από «ΤΑ ΝΕΑ», η «Γκάρντιαν», το BBC, η «Μοντ», η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», η «Ουάσιγκτον Ποστ» και πολλά ακόμη έγκριτα μέσα ενημέρωσης από όλο τον πλανήτη καθώς και 86 ερευνητές δημοσιογράφοι από 46 διαφορετικές χώρες. Χρησιμοποιήθηκε κέντρο επικοινωνίας στην Ευρώπη, ασφαλής ιστότοπος με μηχανή αναζήτησης αρχείων στις ΗΠΑ, ενώ τα μέλη αντάλλασσαν στοιχεία και απόψεις μέσω online «πίνακα ανακοινώσεων».
Στο υλικό που αποκτήθηκε από την ICIJ και επεξεργάστηκαν οι δημοσιογράφοι περιλαμβάνονταν 2,5 εκατομμύρια αρχεία με περισσότερα από 2 εκατομμύρια e-mail. Επιπλέον, λεπτομέρειες για 122.000 οφσόρ εταιρείες και καταπιστεύματα, με έδρα κυρίως τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και τις Νήσους Κουκ, ενώ υπάρχουν και στοιχεία για υπεράκτιες σε Σαμόα, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Νήσους Καϊμάν, Μαυρίκιο, Λαμπουάν, Μαλαισία και Σεϋχέλλες. Ακόμη, ονόματα 12.000 μεσαζόντων για τη σύσταση και τη λειτουργία των οφσόρ και 130.000 καταχωρίσεις για φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες του χώρου που λειτουργούν, κατέχουν, επωφελούνται ή κρύβονται πίσω από υπεράκτιες εταιρείες.