Το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων του διατροφικού σκανδάλου που αφορά στην παρουσία αλογίσιου κρέατος σε προϊόντα βοδινού κρέατος, καταγράφει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα αναλύσεων DNA, καθώς από τις 288 αναλύσεις που έγιναν στη χώρα μας στις 36 εντοπίστηκε DNA αλόγου, ποσοστό 12,5% επί του συνόλου.
Το διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας έπληξε την ευρωπαϊκή βιομηχανία παρασκευής έτοιμων γευμάτων, όπως και τις πωλήσεις των επεξεργασμένων ετοίμων γευμάτων και οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση βιολογικών προϊόντων.
Η έκθεση προόδου περιλαμβάνει ολοκληρωμένα στοιχεία για 11 χώρες της ΕΕ.
Στη Γαλλία εντοπίζονται τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ κρούσματα, καθώς 47 από τα 353 δείγματα βρέθηκαν να περιέχουν αλογίσιο κρέας.
Στη Γερμανία βρέθηκαν θετικά 29 δείγματα από τα 867 που ελέγχθηκαν.
Στη Βρετανία, όπου αλογίσιο κρέας έχει ήδη εντοπιστεί σε μπιφτέκια και άλλα προϊόντα εταιρειών συμπεριλαμβανομένης της Tesco, 150 επίσημες αναλύσεις που πραματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος δεν είχαν θετικά αποτελέσματα.
Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα θετικά αποτελέσματα για το επιβλαβές παυσίπονο φάρμακο φαινυλβουταζόνη, που χρησιμοποιείται για τα ζώα, στο πλαίσιο μιας δεύτερης σειράς αναλύσεων στην ΕΕ για το αλογίσιο κρέας που προορίζεται για κατανάλωση.
«Η παρουσία του φαρμάκου αυτού στη Βρετανία είναι ευρεία, αλλά κυρίως επειδή στη χώρα έχει ελεγχθεί κάθε άλογο που έχει σφαγιαστεί από το Φεβρουάριο. Συνεπώς οι αναλύσεις που έχουν γίνει είναι πολλές, πολύ περισσότερες από 800», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.
Ελληνική Στατιστική Αρχή: Φάγαμε 111 τόνους αλογίσιου κρέατος…
Συνολικά 111 τόνοι αλογίσιου κρέατος έφθασαν στην Ελλάδα την περίοδο 2011 – 2012 σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που διαβίβασε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έγγραφο, το 2011 έφθασαν στην Ελλάδα συνολικά 37 τόνοι κρέατος αλόγου, οι 35 από την Ρουμανία και οι 2 από την Ισπανία. Το 2012 στην ελληνική αγορά κυκλοφόρησαν 74,2 τόνοι κρέατος αλόγου, οι 24 από την Ισπανία, 15,9 από την Ρουμανία και 34,3 από την Βουλγαρία.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, για τις συγκεκριμένες παρτίδες ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.
One Comment
aris
Κάπου έχω ξαναγράψει για το αλογίσιο κρέας την άποψη ότι μάλλον μέχρι τώρα για πάρα πολλά χρόνια το τρώμε.
Η λογική μου δεν είναι βέβαια το «και τι έγινε». Αλλά γιατί τόσος ντόρος? Τα άλλα κρέατα που τρώμε είναι καθαρά? Στην Αθήνα μια γνωστή σειρά ταβερνών πριν λίγα χρόνια αποδείχτηκε ότι σερβίριζε γάτες και τώρα υπάρχει μόνο μία (όχι γάτα ταβέρνα εννοώ) αν δε κάνω λάθος. Χα χα χα.
Σε άλλο μέρος (όχι στα νησιά μας) ο κτηνοτρόφος είχε ψοφήσει που λένε από μελιταίο πυρετό και δε πήγε σε νοσοκομείο για να μη γίνει γνωστό και δε πουλήσει τα προϊόντα.
Και θα επαναλάβω πόσοι γάιδαροι και άλογα έχουν ταξιδέψει και ιδίως πιο παλιά από Πάτρα για Ιταλία? Τι έγινε το κρέας τους? Στα υπόλοιπα ζώα που τρώμε τι ακριβώς φάρμακα δίνονται και ποιο επίπεδο ελέγχου υπάρχει? Θέλετε να γράψω για τις φρέσκιες φυτικές τροφές του βουνού και του κάμπου? Εκεί είναι που γίνεται της πόρνης.
Γιατί λοιπόν τέτοια τρεματούρα για λίγο κρέας αλογίσιο μήπως υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του γκαρίσματος?
Μα οι «γάιδαροι» που δε γκαρίζουνε είναι περισσότεροι έτσι και αλλιώς!!
Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα.