Ο κύριος Σόιμπλε, ακόμη και χθες στην έντονη διαφωνία του με τον υπουργό οικονομικών την Αμερικής
Είπε ότι η μοναδική διέξοδος της Ευρώπης από την κρίση είναι η λιτότητα! Τόνισε επίσης, ότι το μοντέλο
σωτηρίας των τραπεζών όταν χρειαστεί –που σίγουρα θα χρειαστεί- θα είναι το κυπριακό μοντέλο!!!
Αυτό τα λέει όλα.
Καλή μας εβδομάδα.
Τα πράγματα είναι απλά. Για να αναπτυχθεί η χώρα θα πρέπει να αυξηθούν οι δημόσιες και οι ιδιωτικές επενδύσεις. Ως γνωστόν, οι δημόσιες επενδύσεις όχι μόνο δεν θα αυξηθούν, αλλά θα μειωθούν έτι περαιτέρω. Σίγουρα όμως η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων μέσω του ΕΣΠΑ θα δώσει μία ανάσα πνοής. Και οι ιδιωτικές επενδύσεις;
Ναι, μεν μειώθηκε το κόστος εργασίας, αλλά: Αυξήθηκε το κόστος βιομηχανικής ενέργειας, αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές, το κράτος αδυνατεί να επιστρέψει ή έστω να συμψηφίσει το ΦΠΑ με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, η εσωτερική κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να δανείσουν τις βιομηχανίες και φυσικά όλοι τρέχουν να ρευστοποιήσουν και κανείς δεν θέλει να επενδύσει. Συνεπώς το όφελος των επιχειρήσεων από τη μείωση των μισθών ήταν ουσιαστικά άνευ σημασίας.
Από την άλλη πλευρά, η σωτηρία των τραπεζών θα είναι εντελώς προσωρινή, ακόμη και μετά την ανακεφαλαιοποίηση, γιατί φέτος τα επισφαλή δάνεια θα φθάσουν το 30% και, σύμφωνα με τη Moody’s, το 40% του χρόνου! Συνεπώς ρευστότητα στην αγορά από τις τράπεζες δεν πρέπει να αναμένουμε. Δυσάρεστες όμως εκπλήξεις, σίγουρα!
Τώρα, παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε πτώση, ο κύριος Σόιμπλε, που όπως φαίνεται ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την Γερμανία, δηλώνει ότι η γερμανική βιομηχανία θα είναι ανταγωνιστική ακόμη και όταν η σχέση ευρώ προς δολάριο είναι 1 προς 1.5! Ναι, αλλά αυτό είναι καταστροφικό για τις εξαγωγικές μας εταιρίες. Έτσι «σνομπάρει» την στρατηγική ρευστότητας του 1.7 τρις δολαρίων της FEDκαι της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας που ξεκίνησε με 70 δις δολάρια τον μήνα!
Δυστυχώς οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Πριν την κρίση το εθνικό μας εισόδημα ήταν 260 δις και το έλλειμμά μας 28 δις. Μετά τις αλλεπάλληλες «σωτηρίες» μας, το εθνικό εισόδημα έχει μειωθεί στα 185 δις και το σύνολο των δανείων μας, συμπεριλαμβανομένων και των 100 δις ρευστότητας της ΕΚΤ προς τις τράπεζες, έχει εκτιναχθεί στα 355 δις. Συνεπώς μπορεί να εξαφανίσουμε τα πρωτογενή δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά μαζί τους θα εξαφανιστεί και η οικονομία της χώρας μας! (Πρέπει όλοι μας να το ομολογήσουμε: O κύριος Σαμαράς ξεπέρασε τις προσδοκίες. Κάποιοι στην κυβέρνηση ούτε καν τις πλησίασαν)!
Σημείωση
Όσες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πήραν στα χέρια τους τη λίστα Λαγκάρντ, εισέπραξαν δισεκατομμύρια φόρων. Τι εισπράξαμε εμείς; Το θέαμα του θιάσου που λέγεται εξεταστική επιτροπή της βουλής, όπου όλοι οι πρωταγωνιστές παριστάνουν τους Κλουζώ αν και οι θεατές – και κυρίως το ΣΔΟΕ – γνωρίζουν τους ενόχους!
One Comment
aris
Να σας απαντήσω σαν απλός πολίτης λοιπόν κ. Παπαδάτε και επειδή ο απλός πολίτης δεν έχει πτυχίο ως προς την οικονομική επιστήμη, μπορεί να κάνω και κάποιο λάθος.
Είχαμε έναν στο χωριό μου που ερχότανε μέγας και πολύς κάθε καλοκαίρι, όπου μια μέρα ρώτησα τι δουλειά κάνει ρε παιδιά? Συνταξιούχος διευθυντής τση εφορίας είναι μου απαντάνε και τώρα μπερδεψονουμεράς μου λένε.
– Δηλαδή?
-Να δουλεύει στο τάδε εφοπλιστή και επειδή ξέρει τα κόλπα τση εφορίας του μπερδεύει τα νούμερα για να μη πληρώνει στο κράτος.
Όλα αυτά τα νούμερα που διαβάζω λοιπόν σα μπερδεμένα τα βλέπω και εγώ.
Τη μια μου λέτε ότι πριν τη κρίση το εθνικό μας εισόδημα ήταν 260 δις και το έλλειμμά μας 28 δις. Μετά τις αλλεπάλληλες «σωτηρίες» μας, το εθνικό εισόδημα έχει μειωθεί στα 185 δις και το σύνολο των δανείων μας, συμπεριλαμβανομένων και των 100 δις ρευστότητας της ΕΚΤ προς τις τράπεζες, έχει εκτιναχθεί στα 355 δις. κ
Ναι μα άμα δημοσιονομικά έχουμε έρθει ίσα βάρκα ίσα νερά δε συνεχίζουμε να χρωστάμε κάθε χρόνο 28 δις που επί δέκα χρόνια πριν τη κρίση γίνανε 280 δις.
Και που ξέρω εγώ αν αυτά τα δανεικά που χρωστάμε δε τα πήραμε με πίστωση χρόνου και όταν μας τα ζήτησαν πίσω τιναχτήκαμε στον αέρα?
Έπειτα μπερδεύομαι με κείνο το ισχυρό ευρώ, άμα δηλαδή πέσει θα γίνουνε τα προϊόντα που πουλάμε σε τρίτες χώρες ανταγωνιστικά?
Και που πουλάμε και τι? Εδώ φασούλια αγοράζω και είναι Καλιφόρνιας και με φόρο τελωνείου, άσχετα αν ο κοσμάκης τα αγοράζει για ντόπια. Γιατί δηλαδή θα φτηνύνουνε εδώ αφού πάλε στην ίδια τιμή σε ευρώ θα αγοράζω το τρακτέρ τα λιπάσματα το πετρέλαιο κλπ?
-Ο τουρισμός θα μου πείς όμως?
– Ναι θα έρχουνται οι Ευρωπαίοι και θα πληρώνουνε περισσότερα ευρά?
– Όχι αλλά θα έρθουν περισσότεροι Αμερικάνοι Ρώσοι και Κινέζοι.
-Έ ωραία ρίξαμε τσι τιμές πιο καλύτερα, πούνετοι? Έρκουνται και δε τσού βλέπω? Γιατί να πέσει η τιμή του ευρώ?
Δε ξέρω αλλά αν ωφελήσει λίγο μόνο τον τουρίστα ίσως ωφελήσει, γιατί τώρα που έχουνε πέσει στο μισό τα μεροκάματα στις εξαγωγές μας τα προϊόντα δεν είναι σα να έχουνε τιμές με μειωμένο ευρώ?
– Ναι θα μου πείς οι εισαγωγές όμως?
-Μα τότε οι εισαγωγές σε δολάριο άμα βάλεις και το τελωνείο δε θα συμφέρουν πάλε!
Σε αυτά θέλει απαντήσεις ο απλός πολίτης κ Παπαδάτε μου.
Γιατί αυτές οι οικονομικές αναλύσεις μου θυμίζουν αυτά τα αρχαία που ψάλει ο παπάς στη εκκλησιά και ο κοσμάκης απουκάτου κάνει το σταυρό του μόνο όταν ακούει Θεό και Άγιο γιατί μόνο αυτές τσι λέξεις καταλαβαίνει και τσι καμπάνες που χτυπάνε το σκόλασμα.
Χουά χα χα χα χα χα χα χα.