Αργοπεθαίνει η αλιεία. Με βάση έρευνα του Ινστιτούτου “Αρχίπελαγος”, η υποβάθμιση των ιχθυαποθεμάτων στις θάλασσες μας είναι δραματική και συνεχώς επιδεινώνεται
news247, Μάϊος 03 2013 19:21
Σήμα κινδύνου για δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον αλιευτικό τομέα αλλά και για τα ιχθυαποθέματα των Ελληνικών θαλασσών εξέπεμψαν σε κοινή Συνέντευξη Τύπου, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο για την Αλιεία Ocean2012.
Οι κρίσιμες αποφάσεις για την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) θα ληφθούν την Πέμπτη και από τη στάση που θα κρατήσουν τα Ευρωπαϊκά Υπουργεία Αλιείας θα κριθεί το μέλλον του αλιευτικού τομέα ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας καθώς εξασφαλίζει ένα σημαντικό μέρος των προϊόντων διατροφής των πολιτών, αλλά δίνει δουλειά και σε περίπου 40.000 οικογένειες.
Η βασική κόκκινη γραμμή που θέτει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο για την Αλιεία Ocean2012 είναι, εκτός από τον τερματισμό της υπεραλίευσης να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ζήτημα της ανάκαμψης των ιχθυαποθεμάτων έως το 2020. Μόνο εάν ληφθούν άμεσα πολιτικές και μέτρα που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη των ιδιαίτερα υποβαθμισμένων ευρωπαϊκών ιχθυαποθεμάτων μπορούμε να ελπίζουμε στο μέλλον της αλιείας στις ευρωπαϊκές θάλασσες.
Χάνονται ευκαιρίες για 10.000 νέες θέσεις εργασίας
Σε διαφορετική περίπτωση, θα δοθεί η χαριστική βολή στην ευρωπαϊκή αλιεία. Οι δε συνέπειες για την Ελλάδα, μία χώρα με μακρά αλιευτική ιστορία οι κάτοικοι της οποίας παραδοσιακά βάσιζαν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους στη θάλασσα θα είναι καταστρεπτικές. Η χώρα μας διαθέτει το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ευρώπη, περίπου 16.000 επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, και σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις περίπου 40.000 οικογένειες βιοπορίζονται από την ενασχόληση με την αλιεία. Ειδικά για τα μικρά νησιά της χώρας τα οποία δεν έχουν βιώσιμο τουρισμό και στηρίζουν την επιβίωσή τους στην αλιεία, όπως οι Φούρνοι, η Λήμνος, η Αμοργός και τα μικρονήσια των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, τα αποτελέσματα μίας κακής πολιτικής θα είναι καταστρεπτικά. Εκτιμάται μάλιστα ότι εάν η αναθεώρηση της ΚΑλΠ κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην Ελλάδα περίπου 10.000 νέες θέσεις εργασίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο 100.000 σε ορίζοντα δεκαετίας.
Μειώθηκαν έως και 80% οι ψαριές στην Ελληνικές θάλασσες
Δραματικές θα είναι οι συνέπειες και για τα ιχθυαποθέματα της χώρας μας τα οποία και σήμερα βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Με βάση έρευνα του Ινστιτούτου «Αρχίπελαγος», η υποβάθμιση των ιχθυαποθεμάτων στις θάλασσες μας είναι δραματική και συνεχώς επιδεινώνεται, με μείωση παραγωγικότητας που σε κάποιες περιοχές φτάνει το 50-80% σε διάστημα μόλις δύο ετών!
Είναι γεγονός ότι η στάση του Έλληνα υπουργού, Αθ. Τσαυτάρη σήμερα όχι μόνο δεν στηρίζει τους στόχους μίας αειφόρου αναθεώρησης της ΚΑλΠ, αλλά παράλληλα, τα διάφορα υπουργεία αρμόδια για θέματα αλιείας κατά τις τελευταίες δεκαετίες, στηρίζουν επανειλημμένα αποφάσεις και πολιτικές που αναπόφευκτα οδηγούν στην κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων και του αλιευτικού κλάδου. Η δε στάση του κ. Τσαυτάρη θεωρείται ως η πλέον άτεγκτη ανάμεσα στους Ευρωπαίους ομολόγους του καθώς φαίνεται να εθελοτυφλεί απέναντι στον κίνδυνο που βρίσκεται προ των πυλών και απειλεί να βάλει ταφόπλακα σε ένα δυνατό χαρτί της χώρας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη από την κρίση. Προ ημερών μάλιστα, περισσότεροι από 200 Ευρωπαϊκοί φορείς και ΜΚΟ έστειλαν κοινή επιστολή στους υπουργούς αλιείας της Ευρώπης-μεταξύ των οποίων και ο κ. Τσαυτάρης- ζητώντας να μην αδιαφορήσουν για το μέλλον του κλάδου.
Χάνονται εκ. ευρώ από επιδοτήσεις
Παράλληλα λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, κάθε χρόνο η Ελλάδα χάνει πολλά εκατομμύρια ευρώ, καθώς δεν είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τους σχετικούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της Ε.Ε. για την αλιεία. Αποκαλυπτικά για τα όσα προοιωνίζει μία πιθανή δυσάρεστη εξέλιξη στην αναθεώρηση της ΚΑλΠ είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία δείχνουν ότι το 80% των αποθεμάτων της Μεσογείου, το 47% των αποθεμάτων του Ατλαντικού, καθώς και πέντε από τα εφτά κύρια είδη ιχθυαποθεμάτων της Βαλτικής έχουν υποστεί υπεραλίευση. Αν η Ευρώπη ακολουθήσει τις προτάσεις που ούτως ή άλλως έχουν γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αλιείας, την Επίτροπο, κα Δαμανάκη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα ιχθυαποθέματα θα μπορέσουν να επανέλθουν σε βιώσιμα επίπεδα και μακροπρόθεσμα θα εξασφαλισθεί για τους πολίτες της ΕΕ μια σταθερή, ασφαλής και υγιεινή πηγή τροφίμων.
Παράλληλα, θα δοθεί νέα οικονομική ώθηση στον αλιευτικό κλάδο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αποκατάσταση των ιχθυαποθεμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον 3,53 εκατομμύρια τόνους εκφορτώσεων, αριθμός που κρίνεται επαρκέστατος για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών σε ψάρια για 155 εκ. ευρωπαίους πολίτες. Αυτές οι επιπλέον ψαριές θα άξιζαν 3.188 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από τις ετήσιες επιδοτήσεις που δίνονται στα μέλη της Ε.Ε.
Τελευταία ιστορική ευκαιρία
Παρά τις προβληματικές πολιτικές που εφαρμόζονταν για χρόνια στη χώρα μας, οι θάλασσες της Ελλάδας εξακολουθούν να έχουν δυνατότητες ανάκαμψης. Πολύ περισσότερο, εξακολουθούν να έχουν τη δύναμη να αναστρέψουν τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης και να βγάλουν τη χώρα από το τούνελ της κρίσης δημιουργώντας 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Δεν είναι αργά λοιπόν, είναι όμως τώρα η τελευταία ιστορική στιγμή για την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων. Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» τονίζει: πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία, αλλά πάνω απ΄όλα πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία, καθώς η επόμενη αναθεώρηση της ΚΑλΠ θα γίνει μετά από 10 χρόνια όταν πλέον θα είναι ήδη πολύ αργά..
Πηγή: Αρχιπέλαγος