ΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΕΝΑΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ…
Νέα πακέτα τιμολογήσεων, συμφωνίες περιεχομένου και τεχνολογικές καινοτομίες θέτουν υπό αμφισβήτηση τον ανοιχτό χαρακτήρα του Ιντερνετ, που βασίζεται στην ισότιμη μεταχείριση όλων των χρηστών και των πακέτων δεδομένων από τις εταιρείες-παρόχους…
Οι δυνάμεις της αγοράς θα βοηθήσουν τις χρεώσεις και τα ασφυκτικά καθεστώτα να μην ξεφύγουν τελείως από τον έλεγχο. Αν, για παράδειγμα, οι πάροχοι επιχειρήσουν να επιβάλουν χρεώσεις στην Google για τη μεταφορά των δεδομένων της, η Google θα μπορούσε να χρεώσει τους παρόχους γι’ αυτό το «προνόμιο»
Το ερχόμενο φθινόπωρο η εταιρεία τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Verizon θα προσπαθήσει να πείσει τον ομοσπονδιακό δικαστή να πετάξει στον κάλαθο των αρχήστων τους κανονισμούς της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ περί «ουδετερότητας του Διαδικτύου» – της ιδέας ότι όλο το περιεχόμενο και οι εφαρμογές πρέπει να τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης μεταξύ καλωδιακών και ασύρματων δικτύων. Αλλά ακόμη και εκτός του πεδίου της δικαστικής μάχης, η συγκεκριμένη αντίληψη βρίσκεται υπό αίρεση και προσβάλλεται ποικιλοτρόπως. Ειδικοί προειδοποιούν ότι το τέλος της ουδετερότητας θα σήμαινε ότι οι πάροχοι περιεχομένου, που έχουν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, θα μπορούσαν να «εξοντώσουν» τους υπόλοιπους.
Η ουδετερότητα του Ιντερνετ διαβρώνεται από πολλές πλευρές. Νέες συμφωνίες περιεχομένου και υπηρεσίες πιέζουν όλο και περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση. Και μια νέα σοδειά ασύρματων τεχνολογιών δρομολόγησης -αυτές που δίνουν προτεραιότητα σε δεδομένα με πιο σύνθετες δομές- δοκιμάζουν την αντίληψη ότι όλα τα πακέτα δεδομένων είναι ισότιμα. Συνεπώς, κατά κάποιον τρόπο, οι κανονισμοί περί ουδετερότητας είναι ήδη περικυκλωμένοι από απειλές. «Υπάρχουν κάποια εμφανή παραθυράκια, που μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιος, και οι πάροχοι τα αξιοποιούν», δηλώνει ο Τζον Μπεργκμάγερ, δικηγόρος του «Public Knowledge», ενός γκρουπ για το ανοιχτό Ιντερνετ στην Ουάσιγκτον, και προσθέτει: «Τα επιχειρήματα που προβάλλουν γίνονται πιο περίπλοκα, γιατί αυτό που κάνουν είναι πιο πονηρό»…
Τι προβλέπεται
Οι κανόνες της FCC, που υιοθετήθηκαν στα τέλη του 2010 και ονομάστηκαν «Κανόνας του Ανοιχτού Ιντερνετ», έθεταν κάποιες γενικές κατευθύνσεις: Οι πάροχοι σταθερών συνδέσεων broadband δεν μπορούν να μπλοκάρουν εφαρμογές που ανταγωνίζονται με τις δικές τους τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες βίντεο ή τηλεφωνίας. Και όλοι πρέπει να αποκαλύπτουν τις πρακτικές που εφαρμόζουν στη διαχείριση δικτύων, όταν υπόκεινται σε δημόσιο και κανονιστικό έλεγχο.
Ωστόσο, κάποιες θρασείες απόπειρες να ευνοηθεί ένας πάροχος περιεχομένου έναντι κάποιου άλλου πυκνώνουν σιγά σιγά. Η «Wall Street Journal» πρόσφατα δημοσίευσε την πληροφορία ότι το δίκτυο αθλητικών ειδήσεων ESPN βρισκόταν σε συνομιλίες με τον τηλεπικοινωνιακό πάροχο Verizon Wireless, προκειμένου να αποκλείσουν το περιεχόμενο του αθλητικού δικτύου από χρεώσεις δεδομένων. Η εκπρόσωπος της Verizon, Ντέμπι Λιούις, δηλώνει ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να απαντήσει σε φημολογίες…
Ομως ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΤ&Τ, Ράνταλ Στέφενσον, σε ομιλία του προς επενδυτές τον Μάιο, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πιο πιθανό να συμβεί στο μέλλον. Περιέγραψε ένα σενάριο, στο οποίο προγραμματιστές εφαρμογών και πάροχοι περιεχομένου θα μπορούσαν να πληρώνουν για τα δεδομένα που χρησιμοποιούν οι πελάτες: «Θα υπάρξουν παίκτες στο συγκεκριμένο οικοσύστημα που θα έχουν κίνητρο να προσελκύσουν περισσότερη κίνηση σε συγκεκριμένο περιεχόμενο ή ιστοσελίδα; Θα προκύψουν νέα μοντέλα εκεί όπου υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν από τους ίδιους κάποιες από τις χρεώσεις που θα πλήρωνε ο τελικός καταναλωτής ή από διαφήμιση και χρηματική αποτίμηση των δεδομένων;
»Ο πελάτης τους επιτρέπει να αποτιμήσουν χρηματικά τα δεδομένα; Και θα υπάρχει διαμοιρασμός αυτής της ροής εσόδων στο οικοσύστημα; Νομίζω πως η απάντηση είναι “ναι”. Και δεν νομίζω πως εμείς θα ανοίξουμε απαραιτήτως αυτόν το δρόμο· νομίζω ότι θα μας οδηγήσουν σ’ αυτή την πορεία οι παραγωγοί περιεχομένου και οι προγραμματιστές εφαρμογών». Η ΑΤ&Τ και η Comcast δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα για σχετικές συνεντεύξεις…
Χωρίς κανόνες
Στην Ευρώπη (που δεν διαθέτει αντίστοιχο κανονισμό περί ουδετερότητας, που να καλύπτει ολόκληρη την Ε.Ε., και που φυσικά δεν καλύπτεται από τον κανονισμό της FCC), η γερμανική Deutsche Telekom πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα επέβαλλε αυστηρές χρέωσεις δεδομένων για ό,τι κατέβαζαν οι χρήστες μέσω Διαδικτύου από το σπίτι, ξεκινώντας το 2016, αλλά θα εξαιρούσε τη δική της τηλεοπτική υπηρεσία, την Entertain. Σε απάντηση αυτού και άλλων μέτρων, ένα κονσόρτσιουμ, αποτελούμενο από 80 ευρωπαϊκές οργανώσεις ψηφιακών δικαιωμάτων, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να «παταχθούν» οι πάροχοι υπηρεσιών Ιντερνετ που, όπως αναφέρει, «χρησιμοποιούν τεχνικά μέσα για να εξυπηρετήσουν δικά τους εμπορικά συμφέροντα και να πλήξουν τη δυνατότητα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο». Οι κατηγορίες διατυπώθηκαν πρόσφατα σε δήλωση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εξετάζει ένα πακέτο μη δεσμευτικών συστάσεων προς τις ρυθμιστικές τηλεπικοινωνιακές αρχές των ευρωπαϊκών κρατών.
Κάποιες πιο περίπλοκες απόπειρες που έχουν πραγματοποιηθεί συνιστούν προς το παρόν γρίφο (όσον αφορά τη νομιμότητα, αλλά και τις πρακτικές εφαρμογές τους): τη χρονιά που μας πέρασε, η Comcast ανακοίνωσε ότι οι πελάτες της θα είχαν πρόσβαση στα βίντεο on-demand, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στο Xbox360. Εξήγησαν ότι η εφαρμογή είναι βασικά το ίδιο πράγμα με ένα κουτί καλωδιακής τηλεόρασης, συνεπώς υπόκειται στις ρυθμίσεις περί χρεώσεων και υπηρεσιών Ιντερνετ που θα ίσχυαν σε ανταγωνιστικές της υπηρεσίες, όπως η Netflix…
Νέα δεδομένα
Εν τω μεταξύ, μια σοδειά νέων τεχνολογιών -ειδικά για την ασύρματη επικοινωνία- δημιουργούν υπηρεσίες και πολιτικές που δίνουν προτεραιότητα και επιτρέπουν ειδική μεταχείριση σε κάποια δεδομένα από παρόχους περιεχομένου που πληρώνουν παραπάνω χρήματα. Το πώς θα αναπτυχθούν αυτές οι υπηρεσίες, είναι κάτι για το οποίο υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον: το μερίδιο διακίνησης δεδομένων μέσω ασύρματων δικτύων θα φτάσει το 60% το 2014, σύμφωνα με το διαδικτυακό γίγαντα Cisco. «Η στροφή προς την ασύρματη επικοινωνία υποδεικνύει έλλειψη επαρκών ευρυζωνικών συνδέσεων, και έτσι είναι αναπόφευκτο ότι η διαχείριση μέρους της διαδικτυακής κίνησης θα εξαρτάται από την ποιότητα του σήματος και το είδος της διαθέσιμης υπηρεσίας», προσθέτει ο Ντιπανκάρ Ρεϊτζονχούρι, διευθυντής του εργαστηρίου ασύρματης έρευνας στο Πανεπιστήμιο Rutgers University.
Εμπόδιο
Παρά τις απειλές για την ουδετερότητα του Ιντερνετ, το γεγονός ότι υπάρχει έστω κι ένας κανονισμός της FCC θα περιορίσει το πόσο μπορούν να «σπρώξουν» την υπόθεση οι πάροχοι και οι φορείς υπηρεσιών Διαδικτύου, δηλώνει ο Τιμ Γου, καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ο οποίος συνέλαβε τον όρο «ουδετερότητα του Ιντερνετ» («net neutrality») πριν από 10 χρόνια. «Διάφορες ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να καταργήσουν τον κανονισμό περί ουδετερότητας του Ιντερνετ, μερικές φορές αιτιολογημένα, άλλες απλώς για να αποδυναμώσουν ή να παρακάμψουν το νομικό καθεστώς», δηλώνει ο Γου. «Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα σε ό,τι αφορά την ουδετερότητα, είναι ο κανόνας σχετικά με την εφαρμογή της και το πόσο ισχυρός είναι αυτός»…
Σύμφωνα με τον Γου, απόδειξη για την ισχύ αυτού του κανόνα ήταν η επιτυχημένη αντιμετώπιση της προωθούμενης νομοθεσίας ενάντια στην πειρατεία, πέρυσι. Τα νομοσχέδια ΡΙΡΑ και SOPA προέβλεπαν ότι θα υπήρχε απαίτηση από τους παρόχους Ιντερνετ να μπλοκάρουν συγκεκριμένες ιστοσελίδες, για τις οποίες θα υπήρχε ο ισχυρισμός ότι παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα. Οπως δηλώνει ο Γου, η μάχη «έδειξε ότι η ουδετερότητα του Ιντερνετ παραμένει ο τρίτος άξονας της ισχύουσας πολιτικής περί Ιντερνετ».
Δικηγόροι, όπως ο Μπεργκμάγερ, συμφωνούν ότι οι κανονισμοί αποτρέπουν σοβαρές παραβιάσεις της ουδετερότητας του Ιντερνετ, όπως το ευθύ μπλοκάρισμα ή η επιβράδυνση περιεχομένου της Comcast για συγκεκριμένους παρόχους, όπως είχε κάνει πριν από μερικά χρόνια και για την υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων Bit Torrent. «Οι κανονισμοί έκαναν τους παρόχους Ιντερνετ πιο προσεκτικούς και πλέον κάνουν πολύ διαφορετικά πράγματα»… Ο Γου προβλέπει ότι οι δυνάμεις της αγοράς θα βοηθήσουν τις χρεώσεις και τα ασφυκτικά καθεστώτα να μην ξεφύγουν τελείως από τον έλεγχο. Αν, για παράδειγμα, οι πάροχοι επιχειρήσουν να επιβάλουν χρεώσεις στην Google για τη μεταφορά των δεδομένων της, η Google θα μπορούσε να χρεώσει τους παρόχους γι’ αυτό το «προνόμιο».
Ασκός του Αιόλου
«Το προϋπάρχον καθεστώς ίσως να είναι τόσο ισχυρό, ώστε να προκαλεί τρόμο η απόπειρα να αναμετρηθεί κανείς μαζί του, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να απελευθερώσει όλους τους δαίμονες της Κόλασης», τονίζει ο Γου. «Νομίζω ότι η όλη ισορροπία ισχύος αλλάζει σε σχέση με την ουδετερότητα του Ιντερνετ και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τις καλωδιακές και τηλεφωνικές εταιρείες, αν προσπαθήσουν να επιβάλουν χρεώσεις στις διαδικτυακές εταιρείες, τελικά να καταλήξουν να πληρώνουν κι από πάνω». Για εκείνους που νομίζουν ότι η ουδετερότητα έπρεπε να ενισχυθεί με νόμους, υπάρχουν καλά νέα. Μέρος του επιχειρήματος της Verizon είναι ότι η FCC υπερέβη την αρμοδιότητά της, τη στιγμή που συνέγραψε τους κανόνες. Πριν από λίγες μέρες, σε μια άλλη υπόθεση που αφορούσε μια διαμάχη περί διαχωρισμού ζωνών κάλυψης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έγειρε σαφώς υπέρ της FCC και έκρινε ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να προσδιορίσει ποια ακριβώς είναι η δικαιοδοσία της…