Η οικονομική κρίση πλήττει τις θερινές διακοπές των Ευρωπαίων, σχεδόν οι μισοί εκ των οποίων δηλώνουν ότι δεν θα φύγουν φέτος το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του ασφαλιστικού οργανισμού Europ Assistance, σε 7 ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Αυστρία) μόλις ένα 54% εκ των ερωτηθέντων σκοπεύουν να πάνε φέτος διακοπές. Καταγράφεται έτσι πτώση τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2012 και 12 μονάδων σε σύγκριση με το 2011, ενώ πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το 2000, έτος κατά το οποίο ξεκίνησε η συγκεκριμένη ετήσια έρευνα. Η κρίση βαρύνει διαρκώς στις επιλογές των Ευρωπαίων και, όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της Europ Assistance, Μαρτέν Βιάλ, υπάρχει σημαντικός συσχετισμός ανάμεσα στην ένταση της κρίσης και τη μείωση των ανθρώπων που κάνουν διακοπές.
Η μεγαλύτερη πτώση αφορά τις χώρες του Νότου, που έχουν και τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Ετσι μόνο ένα 42% των Ισπανών σχεδιάζουν να φύγουν για διακοπές το φετινό καλοκαίρι, έναντι 51% το 2012 και 65% το 2011, δηλαδή πτώση 23 μονάδων μέσα σε δύο χρόνια. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η μεταβολή στην Ιταλία, όπου κάνει σχέδια διακοπών το 53% των ερωτηθέντων, υποχώρηση 10 μονάδων σε ένα χρόνο και 25 στη διετία (το ποσοστό του 2011 ήταν 78%). Σημαντική μείωση σημειώνεται επίσης στο Βέλγιο (59%, -10 μονάδες) και στη Γαλλία (62%, -8 μονάδες), δύο χώρες όπου, μέχρι πρότινος, οι συνέπειες της κρίσης δεν ήταν τόσο εμφανείς. Σχετικά σταθερό μένει, αντιθέτως, το ποσοστό των Γερμανών και των Αυστριακών που θα φύγουν για διακοπές (52% και 57% αντιστοίχως), ενώ η μοναδική χώρα στην οποία σημειώνεται αύξηση είναι η Βρετανία (56%) έπειτα από πτώση 10 μονάδων το καλοκαίρι του 2012.
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν επίσης ότι όσοι τελικώς φύγουν, έχουν έναν πολύ μικρότερο προϋπολογισμό σε σύγκριση με άλλες χρονιές, πράγμα που σημαίνει ότι είτε μειώνουν το χρόνο των διακοπών είτε περιορίζουν τα έξοδα και άρα τις δραστηριότητες των διακοπών τους. Κατά το Ipsos, «οι Ευρωπαίοι έχουν πλέον καταλάβει πολύ καλά ότι η οικονομική κρίση απαιτεί άλλου είδους διακανονισμούς, περισσότερες θυσίες και νέες συμπεριφορές».
Πηγή: AFP