ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΕ Β. ΙΟΝΙΟ, ΚΑΤΑΚΟΛΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ
Οσμή πετρελαίου ανοίγει την όρεξη σε κολοσσούς
Ηδη από χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλούν για διαγωνισμό με παραχωρήσεις «οικοπέδων» μέσα σε μόλις ένα χρόνο, εντός του 2014
Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική» για την πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων (πετρελαίου ή φυσικού αερίου) έχουν η νότια Κρήτη και το Ιόνιο, σύμφωνα με την εταιρεία PGS, που έκανε φέτος τον Φεβρουάριο τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές αυτές.
Από αύριο η εταιρεία βγάζει για κάθε ενδιαφερόμενο ενδεικτικά στοιχεία, ενώ ήδη από χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλούν για διαγωνισμό με παραχωρήσεις «οικοπέδων» μέσα σε μόλις ένα χρόνο, εντός του 2014.
Πρόκειται για πραγματικό αιφνιδιασμό. Σε έρευνα της «Ε» πριν από τρεις μήνες οι ειδικοί έλεγαν ότι απαιτείται οπωσδήποτε και δεύτερος γύρος σεισμικών ερευνών προτού συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία, για να δημιουργηθεί ένας φάκελος που θα ενδιέφερε τις πετρελαϊκές εταιρείες, ώστε αυτές να επενδύσουν και να κάνουν γεωτρήσεις. Πηγές του υπουργείου συμφωνούσαν.
Ο Μανιάτης
Τώρα από το υπουργείο ή από την εταιρεία δεν διευκρινίζουν αν χρειάζονται και άλλες έρευνες, και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, δηλώνει ότι «μέσα στο 2014 θα υλοποιήσουμε τον πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων της χώρας».
Το «Nordic», που ερεύνησε τις περιοχές τον περασμένο Φεβρουάριο
Οι έρευνες που έχει κάνει το «Nordic», μαζί με άλλα στοιχεία που είχε το ΥΠΕΚΑ και που δόθηκαν στην PGS για σύγχρονη επεξεργασία, αφορούν κυρίως τρεις περιοχές:
* τη Νότια Κρήτη,
* τη βόρεια περιοχή του Ιονίου, γύρω από την Κέρκυρα (όπου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το σύστημα αυτό έχει ανάλογα στους παραγωγικούς ταμιευτήρες διηρρηγμένων ανθρακικών πετρωμάτων της κεντρικής Αδριατικής, στη γειτονική Ιταλία και Αλβανία»),
* τη νότια περιοχή του Ιονίου, «γύρω από το κοίτασμα του Κατακόλου. Η περιοχή αυτή ανήκει στην ιόνιο ζώνη και έχει αναλογίες με χερσαίες παραγωγικές περιοχές στην Αλβανία».
Αν και η ανακοίνωση του υπουργείου βρίθει τεχνικών όρων, είναι σαφής. Υπάρχουν στο Ιόνιο αναλογίες με χερσαίες περιοχές στην Αλβανία και την Αδριατική, όπου βρέθηκαν υδρογονάνθρακες.
Total, ΕΛΠΕ και από ΗΠΑ
Η εταιρεία PGS θα δώσει σήμερα 15 ενδεικτικές γραμμές επεξεργασμένες, από τα 12.500 χιλιόμετρα που κάλυψε το «Nordic» ψάχνοντας το ανάγλυφο του βυθού, δημιουργώντας έτσι ένα νοητό πλέγμα (κάναβο) γραμμών.
Τα πρώτα στοιχεία δίνονται από τώρα, για «να ανοίξει η όρεξη» των πετρελαϊκών εταιρειών, ώστε να φυλάξουν κονδύλια ή να δημιουργήσουν ενδεχομένως λογαριασμούς που θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν του χρόνου οικόπεδα στις περιοχές.
Δηλαδή, ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, θέλει να προκαταλάβει τις πετρελαϊκές εταιρείες, για να μπει στην ατζέντα των «πετρελαιάδων» η περιοχή και να επιταχυνθεί η διαδικασία. Αλλωστε μία υποθαλάσσια έρευνα με τρυπάνι μπορεί να στοιχίσει και πάνω από 100 εκατ. δολάρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες ξένες εταιρείες. Ο γαλλικός κολοσσός της Total θεωρείται μεταξύ αυτών που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, ενώ ακούγεται και το όνομα μεγάλης αμερικανικής εταιρείας εκ των κολοσσών του χώρου.
Αλλά και τα ΕΛΠΕ σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρονται, μάλιστα προγραμματίζουν να αποσυρθούν από έρευνες σε άλλες περιοχές εκτός Ελλάδος, ώστε να διεκδικήσουν οικόπεδο στις περιοχές αυτές.
Πρώτο στίγμα για το ενδιαφέρον των εταιρειών θα υπάρξει από τον Δεκέμβριο, όταν η PGS θα έχει έτοιμο το φάκελο και θα πουλάει τα στοιχεία στις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Αν υπάρχει μεμονωμένο ενδιαφέρον, ο φάκελος των επεξεργασμένων στοιχείων αποδίδει, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνον το 10% στο Δημόσιο και το 90% πάει στην εταιρεία που έκανε τις έρευνες. Αλλά αν υπάρξει μαζικό ενδιαφέρον από πετρελαϊκές εταιρείες, το Δημόσιο και η PGS θα μοιραστούν 50-50 τα έσοδα.
Υπενθυμίζεται ότι το «Nordic» αρχικά θα έκανε μία διαδρομή δημιουργώντας πλέγμα 8.500 χλμ. ψάχνοντας στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Τελικά το «Nordic» έκανε 12.500 χλμ., αλλά η PGS επεξεργάζεται επιπλέον και στοιχεία 6.000 χλμ. από παλαιότερες έρευνες στο Ιόνιο.
Τα στοιχεία αυτά ανήκουν στο ΥΠΕΚΑ, προέρχονται από το Εθνικό Αρχείο Υδρογονανθράκων και θα επικαιροποιηθούν τώρα με σύγχρονες μεθόδους. Το πρόγραμμα καταγραφής, επεξεργασίας και ερμηνείας των δεδομένων περιλαμβάνει 12.500 χιλιόμετρα νέων δεδομένων που ελήφθησαν με τη χρήση Geostreamer GS―, μια καινοτόμο τεχνολογία της PGS, η οποία ελαχιστοποιεί θορύβους στα δεδομένα και διευκολύνει την πιο ευκρινή και σε βάθος αναζήτηση.
! Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν χθες ο ΔΕΣΦΑ και η εταιρεία που ελέγχει τον αγωγό ΤΑΡ για τη λειτουργία και συντήρηση του τμήματος του αγωγού που διέρχεται από την Ελλάδα. Η συμφωνία προβλέπει την επανεξέταση των σημείων, τα οποία θα συνδέουν το εθνικό δίκτυο αγωγών του ΔΕΣΦΑ με τον αγωγό ΤΑΡ.
Κουτσούμπας: Επικίνδυνη η συμφωνία για ΤΑΡ
Επίθεση στην κυβέρνηση για τον αγωγό ΤΑΡ και την πολιτική της στον τομέα των ενεργειακών επενδύσεων εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο γεν. γραμματέας του ΚΚΕ, σε ομιλία του στη Νίκαια με θέμα την ανεργία, τόνισε ότι από τη συμφωνία για τον αγωγό η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν λόγο να πανηγυρίζει αλλά μόνον οι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα ευρωατλαντικά κέντρα, γιατί, όπως είπε, η συγκεκριμένη συμφωνία δεν διασφαλίζει ποσότητες φυσικού αερίου σε χαμηλές τιμές για την εγχώρια αγορά, ενώ ταυτόχρονα θα συνοδεύεται από τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία κρύβει πολλούς κινδύνους για την ασφάλεια, καθώς εμπλέκει τη χώρα μας στις μεγάλες συγκρούσεις Αμερικανών και Ρώσων για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων. «Αυτές θα οδηγήσουν σε επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης, σε επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων του κλάδου, σε ανάπτυξη και συντήρηση του εγχώριου δικτύου μεταφοράς με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος.
* Εκδήλωση με θέμα «Από χώρα σε χώρο, αγωγοί, λιμάνια, αεροδρόμια & υδρογονάνθρακες. Το μεγάλο ξεπούλημα της χώρας» διοργανώνει σήμερα στις 20.00 η Κίνηση Πολιτών Αρδην. Ομιλητές θα είναι οι Κώστας Βεργόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου, Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας και ο Νίκος Μελέτης, δημοσιογράφος. Συντονιστής ο Λεωνίδας Χ. Αποσκίτης, δημοσιογράφος. Στον νέο χώρο του «Αρδην», Ξενοφώντος 4, 6ος όροφος, στην πλατεία Συντάγματος.
One Comment
aris
Χα χα χα.
Το μεγάλο κόλπο της ενέργειας!
Γνωστά και τα τρία «οικόπεδα» στα ΕΛΠΕ πρίν από είκοσι χρόνια τουλάχιστο.
Από το βορινό οι Ιταλοί χρόνια βγάζουν ίσως και κλεμμένους υδρογονάνθρακες.
Η Ελλάδα έψαχνε για πετρέλαιο σε Λιβύη και Αίγυπτο.
Όλως παραδόξως πούλησε τα δικαιώματά της από Λιβύη λίγο πριν την Αραβική άνοιξη!
Τυχαίο???
Η κρατικών συμφερόντων ΔΕΠ-ΕΚΥ (ιδρυμένη από το γέρο Καραμανλή), με 300 άτομα προσωπικό και 4 γεωτρύπανα σχετικά μικρού βάθους βέβαια, αφού πήρε τις πληροφορίες της από το Ιόνιο και αλλού διέλυσε στην ουσία το 93΄ μετά από αρκετές θετικές γεωτρήσεις.
Τυχαίο???
Περιμένετε τώρα μαλάκες και πεινασμένοι Έλληνες να πάρετε ψίχουλα.
Δε λες μήπως έχουμε και εδώ σιγά – σιγά καμιά «Ευρωπαϊκή άνοιξη»??
Άνοιξη των συμφερόντων δηλαδή…
Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα.