Η πρώτη οργανωμένη λέσχη γυμνιστών ιδρύθηκε το 1903 κοντά στο Αμβούργο. Έτσι, μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το κίνημά του εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και κατά τη δεκαετία του 1920 γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση, κυρίως στη Γερμανία. Όμως, όταν ο Χίτλερ πήρε την εξουσία, το κίνημα τέθηκε υπό διωγμό.
Λίγα χρόνια αργότερα, ο κοινωνικός γυμνισμός με ιδιωτικές λέσχες και κατασκηνώσεις εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ. Εκεί ιδρύθηκε η πρώτη αποικία γυμνιστών το 1930 και καθιερώθηκε κατά τη δεκαετία που ακολούθησε. Έτσι, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πήρε διαστάσεις κοινωνικού κινήματος. Οι νέοι που ξεσηκώθηκαν εναντίον της κοινωνικής τάξης (χίπις, κ.ά.) είδαν στο γυμνισμό μια εκδήλωση κατά της κοινωνικής τάξης και γι’ αυτό τον ενίσχυσαν.
Στην Ελλάδα, μία πρώτη κίνηση γυμνιστών εμφανίστηκε στο Μεσοπόλεμο όμως δεν εδραιώθηκε. Τότε, οι οπαδοί του, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής, κυκλοφόρησαν για ένα μικρό χρονικό διάστημα και ένα περιοδικό που τιτλοφορείτο «ΦΛΕΡΤ» (Φυσιολατρική Λογοτεχνική Επιθεώρηση Ριζοσπαστικών Τάσεων).
Όμως, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα άρχισε να προσελκύει γυμνιστές τουρίστες που ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα στο να κολυμπήσουν, όπως θέλουν. Απόλυτα ελεύθεροι δηλαδή.
Οι γυμνιστές άλλωστε πιστεύουν ότι η θέα του γυμνού κορμιού δεν έλκει τους άλλους σεξουαλικά αλλά πρόκειται για μία φυσική κατάσταση και έκθεση του σώματος.
editing: d. d. manias