Τελευταία ενημέρωση: 18:09 Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013
Νομιμοποιημένη θεωρεί η Βρετανία μια επέμβαση στη Συρία ακόμα και αν δεν έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επικαλούμενη “το δόγμα της επέμβασης για ανθρωπιστικούς λόγους”.
Έτσι ερμηνεύει η κυβέρνηση Κάμερον το πόρισμα των νομικών της συμβούλων, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Αυτή την ώρα στο κοινοβούλιο της Βρετανίας συζητείται η πρόταση Κάμερον για επέμβαση κατά της Δαμασκού ενώ η υπηρεσία πληροφοριών δείχνει ως “εξαιρετικά πιθανή” ευθύνη του Άσαντ για χρήση χημικών όπλων. Βέβαιος για εμπλοκή του συριακού καθεστώτος εμφανίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός και είπε στους βουλευτές ότι “πρέπει να αξιολογήσουν” την κατάσταση.
“Η θέση της κυβέρνησης όσον αφορά στη νομιμότητα οποιασδήποτε δράσης δείχνει σαφώς ότι αν η δράση αποκλειστεί στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα εξακολουθήσει πάντα να επιτρέπεται στην Βρετανία, βάσει του δόγματος της επέμβασης για ανθρωπιστικούς λόγους, να πάρει έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας στοχευμένης στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να ελαφρύνει τα βάσανα των ανθρώπων στην Συρία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
Η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε επίσης υλικό των υπηρεσιών πληροφοριών για την επίθεση με χημικά όπλα σε προάστιο της Δαμασκού σημειώνοντας ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία” ότι πραγματοποιήθηκε μια επίθεση αυτού του είδους, όπως και ότι είναι “πολύ πιθανό” πως “η συριακή κυβέρνηση κρύβεται πίσω από αυτήν” και ότι υπάρχουν “ορισμένες” πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι αυτό συνέβη.
“Αν μπλοκαριστεί η δράση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται στην Βρετανία βάσει του διεθνούς δικαίου να λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να ελαττώσει την κλίμακα της υπερβολικής ανθρωπιστικής καταστροφής στην Συρία”, αναφέρεται επίσης σε αντίγραφο της νομικής θέσης της βρετανικής κυβέρνησης.
Υπό τις συνθήκες αυτές, προστίθεται στο αντίγραφο αυτό, “μια στρατιωτική επέμβαση για να πληγούν συγκεκριμένοι στόχοι με σκοπό την αποτροπή και την διακοπή περαιτέρω επιθέσεων αυτού του είδους θα ήταν απαραίτητη και αρμόζουσα και ως εκ τούτου νομικά αιτιολογημένη”.
“Επίσης έχουμε ένα περιορισμένο αλλά αυξανόμενο σώμα από πληροφορίες οι οποίες υποστηρίζουν την κρίση ότι το καθεστώς ήταν υπεύθυνο για τις επιθέσεις και ότι αυτές έγιναν για να βοηθήσουν στο να απαλλαγούν στρατηγικά μέρη της Δαμασκού από την Αντιπολίτευση”, επισημαίνεται επίσης στο κείμενο.
“Το θέμα δεν είναι να συνταχθούμε με μία πλευρά, να εισβάλλουμε, να αλλάξουμε το καθεστώς, ούτε καν να συνεργαστούμε πιο στενά με την αντιπολίτευση”, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός στη Βουλή και τόνισε ότι “το θέμα είναι η ευρεία χρήση χημικών όπλων και η απάντησή μας σε ένα έγκλημα πολέμου, τίποτε άλλο”.
Εξάλλου, όταν ρωτήθηκε αν η Βρετανία θα πιέσει να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Συρία αν υπάρξει αντίθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Κάμερον υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αδιανόητο».
“Θα ήταν αδιανόητο να προχωρήσουμε, αν υπήρχε ισχυρή αντίθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας”, είπε ωστόσο ο Ντέιβιντ Κάμερον υπό τις πιέσεις τόσο των βουλευτών του Κόμματος των Εργατικών όσο και του κόμματος των Συντηρητικών, του οποίου ηγείται.
Πάντως ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό, παραδεχόμενος όμως ότι «δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα».
«Δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα όσον αφορά την ευθύνη» για την επίθεση με χημικά, όμως «πρέπει να πάρετε μια απόφαση», δήλωσε ο Κάμερον απευθυνόμενος στους βρετανούς βουλευτές.
«Αλλά δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι η συριακή κυβέρνηση διαθέτει και χρησιμοποίησε χημικά όπλα», συνέχισε ο Κάμερον. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε πως «οι αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε αυτά τα όπλα τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Αυγούστου βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας», επικαλούμενος «τουλάχιστον» 95 βίντεο, μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Οι Εργατικοί, που μετρούν 257 βουλευτές σε σύνολο 650 στη Βουλή των Κοινοτήτων, ανάγκασαν χθες Τετάρτη βράδυ την κυβέρνηση να αλλάξει την τελευταία στιγμή την πρότασή της, ανακοινώνοντας ότι δεν την θα υπερψηφίσουν αν προβλέπεται στρατιωτική επέμβαση πριν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.
Η κυβερνητική πρόταση που θα ψηφιστεί σήμερα το βράδυ στη Βουλή των Κοινοτήτων καταδικάζει «τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία στις 21 Αυγούστου 2013 από το καθεστώς» και «συμφωνεί να δοθεί από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας μια απάντηση ανθρωπιστική, ισχυρή, η οποία θα προβλέπει, αν κριθεί απαραίτητο, στρατιωτική δράση που θα είναι νόμιμη, προσήκουσα και με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές εμποδίζοντας κάθε μελλοντική χρήση χημικών όπλων στη Συρία».
Όμως για να περάσει η Βρετανία από αυτή την κατ’ αρχήν συμφωνία, αν υιοθετηθεί, στην έναρξη μιας στρατιωτικής επέμβασης, η πρόταση προβλέπει ότι θα πρέπει να γίνει μια δεύτερη ψηφοφορία, μόλις γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.
Πολιτική λύση μέσω του ΟΗΕ ζητούν Μέρκελ- Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εξετάσει την έκθεση των επιθεωρητών για την καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Στη διάρκεια της συνομιλίας τους, «υπογραμμίστηκε η σημασία της εξέτασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία», ανέφερε το γραφείο Τύπου της ρωσικής προεδρίας.
Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι “η καγκελάριος ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια γρήγορη, ομόφωνη, διεθνή απάντηση”, και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί πολιτικά.
Στη Γερμανία, το 58% των Γερμανών δηλώνει αντίθετο σε μία στρατιωτική επέμβαση της Δύσης στη Συρία, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Politbarometer για το δεύτερο δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης ZDF. Υπέρ μιας επέμβασης τάχθηκε το 33% των ερωτηθέντων ενώ το 9% δεν εξέφρασε καμία γνώμη.
Σε περίπτωση,δε, που διεξαχθεί επιχείρηση υπό αμερικανική διοίκηση, μόνον το 41% των ερωτηθέντων απάντησε πως η Γερμανία οφείλει να συνεισφέρει οικονομική κι υλική βοήθεια.
Newsroom Enet,