Το θέμα της Συρίας μονοπώλησε τις ανακοινώσεις που έκαναν στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας οι αρχηγοί των κρατών-μελών, οι οποίοι έδωσαν το στίγμα που θα ακολουθήσουν και στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 28 της ΕΕ στη Λιθουανία. Η Γαλλία φαίνεται να “χαμηλώνει τον πήχη” ζητώντας έστω να επιρριφθούν ευθύνες στο καθεστώς Άσαντ για τη χρήση χημικών, ενώ στο επίκεντρο τίθεται η παράκαμψη ή μη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επανέρχεται στο προσκήνιο η Γενεύη 2.
Το βέτο του οικοδεσπότη της συνόδου των G20 στον ΟΗΕ “ζορίζει” τη συμμαχία των προθύμων
Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι δήλωσε σήμερα ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα «να πάρει το νόμο στα χέρια της» και να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Μπραχίμι έκανε αυτές τις δηλώσεις στο περιθώριο της συνόδου των G20 έπειτα από τη συνάντησή του με υπουργούς Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων και το Ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος σημείωσε ότι πολλές χώρες κατανοούν ότι μια επέμβαση εναντίον της Συρίας χωρίς την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πλήξει τις πιθανότητες εύρεσης μιας πολιτικής λύσης.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στην Αγία Πετρούπολη για να συζητήσουν για τη συριακή κρίση, άκουσαν ο ένας τον άλλον, όμως επέμειναν ο καθένας στις θέσεις του. «Συναντηθήκαμε με τον αμερικανό πρόεδρο σήμερα», δήλωσε ο Πούτιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση διήρκησε «20 με 30 λεπτά». «Καθένας επέμεινε στις θέσεις του», πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.
Ο Πούτιν θεωρεί υπεύθυνους για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου τους αντιπάλους της συριακής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για μια πρόκληση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία. Ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στη Συρία. «Θα βοηθήσουμε τη Συρία; Θα την βοηθήσουμε. Τους βοηθάμε τώρα. Τους προσφέρουμε όπλα, συνεργαζόμαστε σε οικονομικό επίπεδο και, ελπίζω, θα συνεργαστούμε περαιτέρω σε ανθρωπιστικό επίπεδο (…) για να προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους, τους άμαχους, που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», υπογράμμισε ο Πούτιν
Παράλληλα πρόσθεσε ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Μέση Ανατολή θα βλάψει την παγκόσμια οικονομία και θα ανακόψει την ανάπτυξη.
Εξάλλου ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Ομπάμα δεν ζήτησε την έκδοση του πρώην τεχνικού συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, που έχει λάβει προσωρινό άσυλο στη Ρωσία. Η έκδοση θα ήταν αδύνατη διότι ο Σνόουντεν «δεν έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα στο έδαφός μας», επεσήμανε ο Πούτιν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς αναμένει ότι κατά τις εργασίες της συνάντησης με τους ευρωπαίους ομολόγους του σήμερα και αύριο στο Βίλνιους της Λιθουανίας το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών θα αναγνωρίσει «τουλάχιστον» ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι αυτό που ευθύνεται για τη «σφαγή» με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού, όπως δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20.
Καλώντας να υπάρξει μια κοινή «ευρωπαϊκή θέση», ο Φαμπιούς τόνισε ότι στη σύνοδο των ΥΠΕΞ «τουλάχιστον» θα πρέπει «να καταγραφεί, με τις αποδείξεις (οι οποίες έχουν) συγκεντρωθεί, πως είναι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ αυτό το οποίο διέπραξε τη σφαγή», σε προάστιο της Δαμασκού η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.400 ανθρώπους, σύμφωνα με τις ΗΠΑ.
«Το ζήτημα είναι να μάθουμε εάν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια (κοινή) ευρωπαϊκή θέση ή εάν η Ευρώπη δεν είναι ικανή να λάβει μια θέση», συνέχισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γαλλίας για τον οποίο «η θέση αυτή, τουλάχιστον, πρέπει να λέει: καταδικάζουμε τη χρήση χημικών όπλων και επιβεβαιώνουμε, με βάση τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί, ότι είναι το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ αυτό που είναι ο δράστης αυτής της σφαγής».
Για τον Φαμπιούς πάντως τα πράγματα είναι «περίπλοκα». Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εγκρίνουν επί της αρχής μία στρατιωτική επέμβαση εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού χωρίς την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ορισμένα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση το να υπάρξει απόφαση του Συμβουλίου. Στις χώρες αυτές ο Φαμπιούς είπε ότι προτίθεται να «εξηγήσει» ότι το ΣΑ βρίσκεται σε αδιέξοδο «εδώ και δύο χρόνια».
Λέτα, Ολάντ, Ομπάμα και Μέρκελ συνομιλούν μετά την ολοκλήρωση της συνόδου.
Η πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ εναντίον της Συρίας δεν μειώνει την ανάγκη να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στη σύρραξη στη χώρα, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
Η Μέρκελ είπε στους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής των G20 πως όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή τάχθηκαν υπέρ μιας πολιτικής λύσης, ενώ οι διαφωνίες επικεντρώθηκαν στην καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από το στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Όλοι συμφωνούν ότι η (διεθνής ειρηνευτική σύνοδος) Γενεύη 2 θα βοηθήσει, ακόμη και η Τουρκία», είπε η Μέρκελ, αναφερόμενη σε μια ειρηνευτική σύνοδο στη Γενεύη που είχαν εκφράσει την πρόθεση να διοργανώσουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, αλλά διαρκώς αναβάλλεται.
Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη πρέπει να διεξαγάγει έρευνα για την επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού, ώστε «να αντιληφθεί ο (Σύρος πρόεδρος Μπασάρ) αλ Άσαντ ότι διέπραξε ένα έγκλημα».
Η αναμονή της έγκρισης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας είναι μια «επικίνδυνη αρχή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στη διάρκεια της συνόδου των G20.
Ο Κάμερον σημείωσε ότι κάποιοι ηγέτες δήλωσαν στο χθεσινοβραδινό δείπνο ότι «αν δεν πρόκειται για αυτοάμυνα ή αν δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν υπάρχει νομική βάση για ν’ αναλάβουμε δράση. Δεν πιστεύω ότι αυτό ισχύει. Πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη αρχή. Αν δεχθούμε κάτι τέτοιο, τότε θα μπορούσε να υπάρχει μια χώρα που σφαγιάζει το μισό λαό της, μια εμπλοκή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και κανείς δεν θα μπορεί να αντιδράσει», πρόσθεσε ο Κάμερον.
«Ένα από τα πράγματα που με απογοήτευσαν χθες είναι ότι υπάρχουν χώρες -μεταξύ αυτών και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας- που λένε ότι όλα αυτά πρέπει να τα αποφασίσει το ΣΑ του ΟΗΕ και την ίδια ώρα είναι αυτές οι χώρες που εμποδίζουν οποιαδήποτε δράση και εμποδίζουν την υιοθέτηση αποφάσεων τα τελευταία δυόμισι χρόνια», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, σήμερα, ότι η κρίση στη Συρία θα πρέπει να επιλυθεί μέσω μιας πολιτικής λύσης και όχι μέσω ενός στρατιωτικού πλήγματος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.
«Μια πολιτική λύση είναι ο μοναδικός σωστός δρόμος για τη συριακή κρίση και μια στρατιωτική επίθεση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα στη ρίζα του», σημείωσε ο Σι μιλώντας στον Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου της G20. «Προσδοκούμε κάποιες χώρες να έχουν δεύτερες σκέψεις προτού αναλάβουν δράση», πρόσθεσε ο κινέζος πρόεδρος.
Παράλληλα ο Σι υπογράμμισε τη θέση της Κίνας να παραμένει πιστή στις δύο αρχές της «διατήρησης των βασικών κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών σχέσεων» και της απαγόρευσης της χρήσης χημικών όπλων, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.
Ο Σι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί προς μια συνάντηση για τη Συρία στη διάρκεια της δεύτερης συνόδου στη Γενεύη, με στόχο τη συζήτηση μιας ανοικτής πολιτικής μετάβασης στη χώρα.
Οι ΗΠΑ απομακρύνουν προσωπικό από τη Βηρυτό και τα Άδανα
Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο και τη νοτιοανατολική Τουρκία, αν δεν είναι απαραίτητο, ενώ απομάκρυνε το μη απαραίτητο προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό και το γενικό προξενείο των Αδάνων, “εξαιτίας απειλών εναντίον των εδρών των αμερικανικών αποστολών και εναντίον του προσωπικού”, την ώρα που στο Κογκρέσο συζητείται ένα στρατιωτικό πλήγμα στη γειτονική Συρία.