Χρησιμοποιούμε κρασί στη μαγειρική με σκοπό να τονίσουμε και να ενισχύσουμε τη γεύση του φαγητού. Σε πολλές τροφές το κρασί απελευθερώνει γεύσεις που διαφορετικά δεν θα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε. Η μαγειρική με κρασί κάνει μια τεράστια διαφορά σε μεγάλη ποικιλία φαγητών με πολύ απλό τρόπο. Τη γεύση στο φαγητό τη δίνει το είδος του κρασιού που χρησιμοποιούμε και όχι το αλκοόλ που περιέχει. Άλλωστε το περισσότερο αλκοόλ εξατμίζεται (και πρέπει να εξατμίζεται) και ελάχιστη ποσότητα παραμένει στο τελικό πιάτο.
Με το βράσιμο το κρασί συμπυκνώνει τη γεύση, την οξύτητα και τη γλυκύτητα. Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε πάντα τη σωστή ποσότητα κρασιού, που την βρίσκουμε δοκιμάζοντας (μεγάλη ποσότητα «πνίγει» τις γεύσεις του πιάτου μας).
Χρησιμοποιούμε πάντα το κρασί που θα πίναμε και όχι φτηνό κρασί, αλλά ούτε βέβαια και πολύ ακριβό (γύρω στα 7-8 € είναι ένας καλός μέσος όρος).
- Στη συνταγή μας αντικαθιστούμε το νερό με κρασί της αρεσκείας μας.
- Βάζουμε το κρασί ελαφρά ζεσταμένο(δεν το βράζουμε ποτέ!).
- Σερβίρουμε στο τραπέζι το ίδιο κρασί που βάλαμε στο φαγητό για εξισορρόπηση.
- Το ξηρό κόκκινο κρασί πάει καλύτερα με κόκκινα κρέατα και επίσης ταιριάζει πάντα με μια σκούρα σάλτσα.
yum-yum