Ο/Η aris άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας “ο ιωάννης καποδίστριας και το θαύμα της ελβετίας“:
Ο Καποδίστριας έπρεπε να φτιάσει κράτος ενώνοντας τους κατσαπλιάδες πλιατσικολόγους πειρατές, τους προκρίτους και λεφτάδες που θέλανε τη μερίδα του λέοντος, και τους συνειδητοποιημένους και αγνούς Έλληνες. Δηλαδή πιάσε το αυγό και κούρευτο.
Όμως κανείς δε μιλάει για ένα βράχο στη γέφυρα του ποταμού πριν το Άργος δεξιά όπως μπαίνουμε.
Αντώνης Οικονόμου γράφει. Εις μνήμη πάντα, όχι δολοφονηθείς. Ψάχτε το σα παράδειγμα επανάστασης, πατριωτισμού και βρωμιάς.
Είναι και αυτό ένα από τα θύματα της βρωμιάς και της έλλειψης παιδείας που σπίλωσε την φοβερή κατά τα άλλα Ελληνική επανάσταση. Μόνο τα ζήτω μας έμαθαν γι΄αυτό ο κοσμάκης έμαθε να είναι ανυποψίαστος, αλλά αυτό συμφέρει πάντα τους ισχυρούς θα μου πει κάποιος.
Ο.Κ. θα συμφωνήσω.
Μετά από τα πάνω εμπόδια για την ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους υπήρχε και το μεγαλύτερο πρόβλημα ότι δεν έπρεπε να δημιουργηθεί πραγματικό κράτος Ελλάς, αλλά αποικία Ελλάς όπως και έγινε αλλάζοντας απλά κατά καιρούς αποικιοκράτες και ο Καποδίστριας δε χαμπάριαζε από τέτοια.
Τρόικα της εποχής όπλισε τα χέρια των δολοφόνων του, στη Γαλλική πρεσβεία κρύφτηκε ο ένας…
Δε πειράζει αυτή την ιστορία μαθαίνουμε στα σχολειά και άμα το φιλοσοφήσεις είναι μια λύση, πεθαίνουμε ευτυχισμένοι μαλάκες.
Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα
Ανάρτηση από τον/τη aris στο I love Ithaki. gr τη 5 Νοεμβρίου 2013 – 12:02 π.μ.
άσχετο:
Ο Αντώνης Οικονόμου (1785–1821) ήταν Έλληνας πλοίαρχος και αγωνιστής του 1821. Δολοφονήθηκε από άνδρες του Ανδρέα Λόντου.
Γεννήθηκε στην Ύδρα και ακολούθησε το ναυτικό επάγγελμα. Λίγο πριν το ξέσπασμα της επανάστασης το ιστιοφόρο του ναυάγησε στο Γιβραλτάρ και αναγκάστηκε να καταφύγει στην Κωνσταντινούπολη για να ναυπηγήσει καινούριο. Εκεί μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία από τον Παπαφλέσσα και αμέσως αφιερώθηκε στον ιερό σκοπό της απελευθέρωσης της πατρίδας του παρατώντας τα όποια εμπορικά σχέδια είχε.
Στην Ύδρα όμως οι πρόκριτοι δεν είχαν ξεσηκωθεί ακόμη φοβούμενοι μήπως ο αγώνας δεν ήταν αρκετά σοβαρός με αποτέλεσμα να χαθεί η ισχυρή ναυτική δύναμη που διέθετε το νησί. Τότε ο Οικονόμου αφού χρηματοδοτήθηκε από τους Φιλικούς της Πελοποννήσου κατέλαβε στις 30 Μαρτίου του 1821 το λιμάνι και κατέλυσε την εξουσία των προκρίτων. Ο διοικητής του νησιού, Νικόλαος Κοκοβίλας, εκδιώχθηκε και εγκαθιδρύθηκε λαϊκή εξουσία υπο τον Οικονόμου. Στις 16 Απριλίου του 1821 κήρυξε την επανάσταση και το νησί της Ύδρας.
Οι πρόκριτοι όμως, οι οποίοι είχαν παραγκωνιστεί από τον Οικονόμου, οργάνωσαν συνωμοσία εναντίον του, η οποία εκδηλώθηκε στις 22 Μαΐου του 1821. Οι υποστηρικτές του, κατά κύριο λόγο ναύτες, είχαν μπαρκάρει με τα πλοία με αποτέλεσμα ο Οικονόμου να βρεθεί απροστάτευτος. Αφού συνελήφθη, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Οι συγγενείς του όμως κατάφεραν να τον φυγαδεύσουν στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο Κρανίδι, όπου όμως τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν στην Μονή Αγίου Γεωργίου. Δραπέτευσε πάλι και κατευθύνθηκε προς το Άργος για να παρουσιαστεί στην εθνοσυνέλευση που γινόταν εκεί, γεγονός που ανησύχησε τους προκρίτους της Ύδρας, οι οποίοι και έστειλαν στρατιωτικό σώμα να τον σκοτώσει. Ο Κολοκοτρώνης γνωρίζοντας τα σχέδια των προκρίτων έστειλε τον οπλαρχηγό Τσωκρή με 200 παλικάρια να τον προστατεύσουν. Ο Τσωκρής όμως δεν κατάφερε να τον προλάβει πριν τον δολοφονήσουν οι μισθοφόροι των προκρίτων της Ύδρας στις 16 Δεκεμβρίου του 1821.
Η δολοφονία του Οικονόμου ήταν ένα ξεκάθαρο δείγμα απροθυμίας της Ελληνικής ελίτ των προυχόντων να μοιραστούν την εξουσία με ανθρώπους που προέρχονταν από τον λαό. Ο Σπυρίδων Τρικούπης ανέφερε για την δολοφονία του Οικονόμου, «με την τόλμη του ανυψώθηκε υπεράνω της παντοδύναμης αριστοκρατίας και οδήγησε το λαό στον αγώνα της ελευθερίας και της δόξας».