Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η υπόθεση της διάσπασης του Δήμου Κεφαλονιάς πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μάλιστα ο Δήμαρχος Αλέκος Παρίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα επισκέφθηκε την περασμένη Δευτέρα τον υπουργό εσωτερικών κ. Μιχελάκη και «έφαγε χυλόπιτα» !!!
Ευθέως του διαμηνύθηκε από τον υπουργό ότι η διάσπαση και του Δήμου Κεφαλονιάς είναι τελειωμένη υπόθεση με την έγκριση μάλιστα του πρωθυπουργού.
Και φυσικά θα επισημάνουμε ότι ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Παρίσης για άλλη μία φορά κάνει του κεφαλιού του και «γράφει στα παλιά του παπούτσια» το δημοτικό συμβούλιο το οποίο με την 245/2013 απόφαση του κατά πλειοψηφία ενέκρινε «την πρόταση για την δημιουργία τεσσάρων (4) ισχυρών ΔΗΜΩΝ με κέντρα ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, ΛΗΞΟΥΡΙ, ΣΑΜΗ, ΠΟΡΟΣ».
Αντί λοιπόν και ανεξάρτητα ποια είναι η γνώμη του, ο Δήμαρχος να υλοποιεί (όπως άλλωστε οφείλει από το νόμο) την απόφαση του Δήμου, γυρίζει (όπως με πάμπολλες άλλες περιπτώσεις π.χ. ακτοπλοϊκό, ΤΕΙ κ.λ.π) στα υπουργεία προωθώντας την προσωπική του άποψη.
Επί πλέον προχθές Τετάρτη ο κ. Μιχελάκης συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου και τους αντιπεριφερειάρχες Κεφαλονιάς Σωτ. Κουρή. Ζακύνθου Διον. Μυλωνά και Λευκάδας Θόδ. Βερύκιο.
Ο λαλίστατος Περιφερειάρχης (όπως και οι αντιπεριφερειάρχες του) που για ψύλλου πήδημα βγάζει δελτίο τύπου (χθες και σήμερα βγήκανε περί τα ….. 10 δελτία τύπου με άσχετη και ήσσονος σημασίας θεματολογία) αυτή την τόσο σημαντική συνάντηση ….. δεν την ανακοίνωσε (με τον υπουργό εσωτερικών συναντήθηκαν βρε αδελφέ)!!!
Οι πληροφορίες λένε ότι ο υπουργός τους ανακοίνωσε ως δεδομένη την διάσπαση των δήμων Κεφαλονιάς και Κέρκυρας και για να μην βρεθούν να απολογούνται για κάτι που δεν τους αφορά τουλάχιστον άμεσα, δεν εκδόθηκε δελτίο τύπου για τη συνάντηση.
Εκείνο που πάντως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί είναι το αν θα υπάρξουν δύο ή τρεις δήμοι, αν και κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της ημέρας θα κλείσει οριστικά ο αριθμός των δήμων που θα σπάσει ο σημερινός Δήμος Κεφαλονιάς, προκειμένου την ερχόμενη εβδομάδα να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη βουλή.
Με δεδομένη τη διάσπαση του δήμου (είτε σε δύο, είτε σε τρεις δήμους) είναι προφανές ότι ο Αλέξανδρος Παρίσης βρίσκεται σε μειονεκτική θέση γιαυτό και προσπαθεί με νύχια και δόντια να αποτρέψει το μοιραίο.
Φυσικά σε μειονεκτική θέση είναι και εκείνοι οι υποψήφιοι που είχαν αναλωθεί σε μεταγραφές και τώρα τους βγαίνουν «τζούφιες» και από πάνω δεν ξέρουν και σε ποιο δήμο θα είναι υποψήφιοι !!!
Το πρόβλημα βέβαια που θα πρέπει να λυθεί αφού αποφασιστεί ο αριθμός των δήμων, είναι το όνομα και η έδρα του κάθε νέου δήμου.
Οι δυνατές περιπτώσεις πάντως είναι οι παρακάτω με μια σημαντική παρατήρηση.
Είτε δύο είτε τρεις δήμοι προκύψουν, τα χωριά της Θηνιάς, δηλαδή οι τοπικές κοινότητες Θηνιά, Νύφι, Αγκώνας και Ζόλα θα πάνε με την Παλλική για να υπάρξει συνέχεια στο δήμο !!!
1η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΥΟ ΔΗΜΟΙ
1ος ΔΗΜΟΣ: Πρώην Δήμος Αργοστολίου (χωρίς Θηνιά, Νύφι, Αγκώνα, Ζόλα), – Πρώην Δήμος Λειβαθούς – Πρώην κοινότητα Ομαλών – πρώην Δήμος Ελειού Πρόννων.
Ο πληθυσμός του νέου Δήμου είναι (με βάση την τελευταία απογραφή) 24.877 κάτοικοι.
Προφανώς έδρα του νέου Δήμου θα είναι η έδρα του νομού το Αργοστόλι, αλλά το όνομα είναι αμφίβολο. Δήμος Αργοστολίου που είναι αναγνωρίσιμο μεν όνομα, αλλά παραπέμπει στον πρώην Δήμο και είναι λογικό να υπάρξουν ενστάσεις από τους προσκολιώμενους; Ή Δήμος Κρανιάς αφού θα είναι στα όρια της παλιάς επαρχίας, αλλά είναι μη αναγνωρίσιμο και εντελώς άγνωστο όνομα ακόμα και ….στους ίδιους τους κατοίκους;
2ος ΔΗΜΟΣ: Οι πρώην Δήμοι Παλλικής, Ερίσου, Πυλάρου και Σάμης
με αναγκαστική προσκόλληση Θηνιάς, Νύφι, Αγκώνας και Ζόλα προκειμένου να έχει συνέχεια ο νέος Δήμος.
Ο πληθυσμός του νέου Δήμου είναι (με βάση την τελευταία απογραφή) θα είναι 13.205 κάτοικοι.
Από εδώ και πέρα αρχίζουν …. τα προβλήματα.
Ποια θα είναι η έδρα του νέου Δήμου; Το Ληξούρι θα πούνε οι Παληκισιάνοι για δύο χιλιάδες λόγους (μεγαλύτερη πόλη πρώτα απ’όλα).
Σύμφωνοι! Αλλά τι λένε επ’αυτού οι Σαμικοί, οι Πυλαρινοί και οι Ρυσιάνοι; Θα δεχτούν να αποκτήσουν ξαφνικά δοσοληψίες με το Ληξούρι και για ένα χαρτί να πηγαίνουν στο Ληξούρι; Πόσοι Σαμικοί και Πυργισιάνοι ακόμη έχουν πάει στο Ληξούρι;
Ύστερα είναι οι Θηνιάτες. Δέχονται έτσι στα ξαφνικά να πάνε διοικητικά στο Ληξούρι;
Και τέλος το όνομα.
Δήμος ….τι; Όποιο όνομα και να δοθεί θα προκαλέσει προβλήματα αφού ιστορικά δεν προϋπήρχε αυτή ενότητα.
Βέβαια υπάρχει κάτι ακόμα που θα φανεί στην πορεία λένε οι γνωρίζοντες.
Ο πρώτος Δήμος (Αργοστόλι κ.λ.π.) θα έχει διπλάσιο πληθυσμό από τον δεύτερο (Παλλική κ.λ.π.), που σημαίνει διπλάσιες επιχορηγήσεις, διπλάσια όλα !!! Με άλλα λόγια θα γίνει ένας Δήμος πρώτης ταχύτητας και ένας δεύτερης !!!
2η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΕΙΣ ΔΗΜΟΙ (ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΗ….)
1ος ΔΗΜΟΣ: Πρώην Δήμος Αργοστολίου (χωρίς Θηνιά, Νύφι, Αγκώνα, Ζόλα), – Πρώην Δήμος Λειβαθούς – Πρώην κοινότητα Ομαλών.
Ο πληθυσμός του νέου Δήμου είναι (με βάση την τελευταία απογραφή) 20.062 κάτοικοι.
Για την έδρα (Αργοστόλι) και το όνομα (Αργοστολίου) μάλλον δεν θα υπάρξουν ενστάσεις.
2ος ΔΗΜΟΣ: Πρώην Δήμοι Σάμης και Ελειού-Πρόννων.
Ο πληθυσμός του νέου Δήμου είναι (με βάση την τελευταία απογραφή) 7.210 κάτοικοι.
Εδώ υπάρχει μία πιθανότητα προκειμένου να εξισορροπήσει ο μικρός πληθυσμός του νέου δήμου με τους άλλους δύο, να «κολλήσει» και η Λειβαθώς, που ακούγεται ότι είναι και επιθυμία τοπικών πολιτικών παραγόντων τόσο από τη Λειβαθώ όσο και από τον Ελειό-Πρόννους, οπότε και θα φθάσει έτσι ο Δήμος στους 13.041 κατοίκους.
Σε αυτή την περίπτωση ο πρώην Δήμος Αργοστολίου ενώνεται με τα Ομαλά μόνο και με πληθυσμό 14.221 κατοίκους (και 10.810 ο τρίτος Δήμος), οπότε έτσι θα υπάρξουν τρεις ισοδύναμοι πληθυσμιακά (και περίπου και σε έκταση) Δήμοι.
Η έδρα του νέου Δήμου και το όνομα (ανεξάρτητα τι θα γίνει με τη Λειβαθώ) σίγουρα θα είναι ένα αγκάθι.
3ος ΔΗΜΟΣ: Οι Πρώην Δήμοι Παλικής, Ερίσου και Πυλάρου με αναγκαστική προσκόλληση Θηνιάς, Νύφι, Αγκώνας και Ζόλα προκειμένου να έχει συνέχεια ο νέος Δήμος.
Ο πληθυσμός του νέου Δήμου είναι (με βάση την τελευταία απογραφή) 10.810 κάτοικοι.
Και σε αυτή την περίπτωση αγκάθι μεγάλο θα είναι η έδρα και το όνομα του νέου Δήμου.
ΑΠΙΘΑΝΗ Η ΤΕΤΡΑΠΟΛΗΣ
Τέλος η περίπτωση της δημιουργίας τεσσάρων Δήμων (αρχαία Τετράπολις) όπως ζήτησε με την 245/2013 απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο (και προαναφέραμε) δεν φαίνεται να προκρίνεται.
Αργοστόλι, Ομαλά (με ή χωρίς Λειβαθώ)
Παλλική
Έλειός-Πρόννοι με ή χωρίς Λειβαθώ
Σάμη, Πύλαρος, Έρυσος.
ΧΡΕΗ, ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ….ΕΣΟΔΑ
Ανεξάρτητα με πόσοι θα είναι οι νέοι δήμοι, ποιες θα είναι οι έδρες τους και ποιες οι ονομασίες τους, τρία θα είναι τα μεγάλα αγκάθια.
1ον. Πως θα μοιραστούν τα χρέη.
Υπάρχουν τα δάνεια και τα χρέη, απλήρωτα τρία χρόνια μετά, από τους πρώην Δήμους.
Θα ξαναγυρίσουν στους νέους Δήμους αν και η υποχρέωση έχει περάσει στο Δήμο Κεφαλονιάς; Για παράδειγμα το περιβόητο δάνειο του πρώην Δήμου Λειβαθούς (γύρω στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ) έχει ρυθμιστεί από το σημερινό Δήμο. Πως και που θα καταλήξει;
Και το σημαντικότερο: Τα χρέη που δημιούργησε και θα δημιουργήσει ο Δήμος Κεφαλονιάς που θα πάνε;
Ο Αλέξανδρος Παρίσης αν είναι και πάλι υποψήφιος είναι βέβαιο ότι «θα τα δώσει όλα» ανεξάρτητα ποιο είναι σήμερα το χρέος του Δήμου.
2ον. Πως θα μοιραστούν οι υπάλληλοι.
Αρκετοί υπάλληλοι απολύθηκαν (δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες) και κάποια μπήκαν σε διαθεσιμότητα. Κυρίως προέρχονται από τον πρώην Δήμο Αργοστολίου. Έχει ανακοινωθεί ότι μέχρι τέλος του 2013 θα απολυθούν και άλλοι δημοτικοί υπάλληλοι.
Συνεπώς η σύνθεση των υπαλλήλων σε σχέση με τους παλιούς Δήμους έχει αλλάξει και κυρίως σε βάρος του πρώην Δήμου αργοστολίου.
Άρα η μετακίνηση των υπαλλήλων στους νέους δήμους δεν μπορεί να γίνει οριζόντια με μια γενική απόφαση του τύπου «επιστρέφουν οι σημερινοί υπάλληλοι εκεί που ανήκαν».
3ον Τι θα γίνει με το δημοτικό λιμενικό ταμείο
Και βέβαια υπάρχει ακόμη το ζήτημα με το ενιαίο δημοτικό λιμενικό ταμείο.
Τι θα γίνει όταν τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια Πόρου και Σάμης με τα περισσότερα έσοδα θα ανήκουν σε ένα Δήμο; Θα συνεχίσουν να συνυπάρχουν με τα υπόλοιπα μικρότερης κίνησης που θα ανήκουν σε άλλους Δήμους; Θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν έργα σε λιμάνια με λίγα ή και ανύπαρκτα έσοδα;
Τέλος υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα, που μάλλον η λύση είναι απλή αλλά στην πράξη θα δημιουργήσει πλούσιους και φτωχούς Δήμους.
4ον Τι θα γίνει με τα έσοδα των νέων Δήμων
Αν μάλιστα χωρίσει και το δημοτικό λιμενικό ταμείο (το λογικότερο) τότε ο νέος Δήμος Ελειού-Πρόνων και Σάμης με το μικρότερο πληθυσμό μάλιστα (7210 κάτοικοι) θα είναι ο πλουσιότερος όλων αφού θα έχει έσοδα από τα λιμάνια, Σάμης , Πόρου και τα σπήλαια της Σάμης !!!
Ίσως να συναγωνίζεται και τον Δήμο Αργοστολίου….
|