Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από το Aston Business School της Αγγλίας και είναι οικονομικός επιθεωρητής στο υπουργείο Οικονομικών. Επειτα από δώδεκα χρόνια εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, τα τελευταία δεκατέσσερα εργάζεται στο υπουργείο Οικονομικών και έχει ενεργά εμπλακεί σε έρευνες για υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων, ενώ χρημάτισε ειδικός εμπειρογνώμονας σε θέματα δίωξης και καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Τα χαρτονομίσματα είναι η πιστωτική κάρτα του φτωχού» ΜΑΡΣΑΛ ΜΑΚΛΟΥΑΝ
Είναι εκπαιδευτής των δημοσίων υπαλλήλων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και έχει συνεργαστεί στη συγγραφή εκπαιδευτικού προγράμματος για την καταπολέμηση της διαφθοράς και το ρόλο των ελεγκτικών μηχανισμών στην Ελλάδα. Εκπαιδεύει δημοσίους υπαλλήλους σε θέματα διαφθοράς και στην καταπολέμησή της, στην εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου και στην παρουσίαση του οικονομικού εγκλήματος και των οικονομικών εγκληματιών. Μιλάμε με τον Γιάννη Μάρκοβιτς, για την πρόσφατη επιστημονική εργασία του με τίτλο «Στα ίχνη του οικονομικού εγκληματία: Εγχειρίδιο θεωρίας και πρακτικής», η οποία εκδίδεται στις αρχές Δεκεμβρίου από το University Studio Press.
– Εγχειρίδιο;
«Ενα χρηστικό εργαλείο για το οικονομικό έγκλημα και τον οικονομικό εγκληματία. Δεν είναι ένα νομικό βιβλίο ή μια οικονομική μελέτη, αλλά παρουσιάζει το οικονομικό έγκλημα και τον εγκληματία μέσα από τη θεωρητική, αλλά και -πολύ περισσότερο- την πρακτική και εμπειρική πλευρά. Το οικονομικό έγκλημα αποτελεί κύριο στοιχείο της σύγχρονης ζωής. Τα οικονομικά και τραπεζικά σκάνδαλα, οι χρηματιστηριακές “φούσκες”, τα “τοξικά” προϊόντα, οι δανειακές απάτες, οι “μίζες”, η φοροδιαφυγή, η διαφθορά στην πολιτική και στη δημόσια διοίκηση, οι απάτες, οι υπεξαιρέσεις, οι παραχαράξεις και οι απιστίες είναι εκφάνσεις του ίδιου φαινομένου».
– Τι πραγματεύεστε;
«Το οικονομικό έγκλημα είναι μια σοβαρή πληγή στη σύγχρονη κοινωνία, ένα πρόβλημα με οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Εχει πολλές μορφές -όλες αποκρουστικές και επικίνδυνες- αλλά καταφέρνει να αναπτύσσεται αξιοποιώντας το κυρίαρχο πλεονέκτημά του: δεν έχει ως θύματα ανθρώπινες ζωές και η ζημία του διαχέεται στην οικονομία και στην κοινωνία, χωρίς φαινομενικά να υπάρχει άμεσα θιγόμενος. Παρουσιάζονται οι τεχνικές ανάκρισης, καθώς και τα απαραίτητα στοιχεία για την αποκάλυψη του ψεύδους, καθώς και η μορφή και ο τύπος των ερωτήσεων που γίνονται στις ανακρίσεις».
– Το προφίλ του;
«Ο οικονομικός εγκληματίας είναι ένας άνθρωπος που από την εμφάνισή του και τη γενική συμπεριφορά δεν διαφέρει από τους υπολοίπους. Η παραβατικότητά του δεν είναι εμφανώς διακριτή και αντιληπτή. Παρ’ όλ’ αυτά, έχει κάποια στοιχεία που τον διακρίνουν από τους “κανονικούς” ανθρώπους, αλλά και τους “κοινούς” εγκληματίες. Είναι καλοντυμένος, πιθανά ευγενικός, ζει σε ένα τυπικό κοινωνικό πλαίσιο και ψωνίζει δίπλα μας. Είναι όμως “εγκλωβισμένος” σε μια “Σκοτεινή Τριάδα”: είναι ναρκισσιστής, με μακιαβελική διανοητική ικανότητα και με ψυχοπαθητικά χαρακτηριστικά. Ενα “εκρηκτικό” συμπεριφοριστικό μείγμα, που τον ωθεί στο οικονομικό έγκλημα, χωρίς αναστολές, ενδοιασμούς και ενοχές».
– Τα εγκλήματά του;
«Είναι η απάτη, η κλοπή, η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή, η φοροαποφυγή, η εισφοροδιαφυγή, η εξαπάτηση, η δωροδοκία, η δωροληψία, η υπεξαίρεση, η κατάχρηση, η κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών, η κλοπή ταυτότητας και προσωπικών στοιχείων, το ξέπλυμα χρήματος, η πλαστογραφία, η εικονικότητα και η πλαστότητα, η λαθρεμπορία, η παραποίηση, η παραχάραξη και η απομίμηση, το ηλεκτρονικό έγκλημα και η εξαπάτηση ηλικιωμένων».
– Σε ποιους απευθύνεστε;
«Τόσο στον ειδικό για τη δίωξη και καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος όσο και στην κοινωνία, η οποία πρέπει να είναι αρωγός στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ωθώντας το πολιτικό σύστημα και τη νομοθετική εξουσία να συνεχίζουν με δυναμική και ένταση τη μάχη τους κατά του οικονομικού εγκλήματος».
Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013
Συνέντευξη με τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΒΙΤΣ
Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ g.kiousis@eleftherotypia.net