Με μια ιστορική απόφαση το ΣτΕ κλείνει οριστικά την πόρτα στην εκτροπή του Αχελώου και δικαιώνει τον εικοσαετή αγώνα φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων ενάντια σε ένα παράλογο και κακοσχεδιασμένο έργο για το οποίο έχουν σπαταληθεί δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως επισημαίνει το WWF Ελλάς, πρόκειται για μια δικαστική απόφαση ιστορικής σημασίας, που σφραγίζει με τρόπο καθοριστικό την προστασία του περιβάλλοντος τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας το ουσιαστικό περιεχόμενο που πρέπει να έχει η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης στις μέρες μας.
Με την απόφαση 26/2014, η Ολομέλεια του ΣτΕ, κάνει δεκτούς όλους τους λόγους που είχαν προβάλει οι οργανώσεις και οι φορείς που αντιτίθενται στην εκτροπή και συγκεκριμένα:
– Παραβίαση του αρθ. 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος
– Παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα
– Παραβίαση της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ για τη εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων
– Παραβίαση της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους και τα είδη
– Παραβίαση της Σύμβασης της Γρανάδας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
Με δεδομένες όλες αυτές τις παραβιάσεις, το δικαστήριο έκρινε ότι ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός του έργου αντιβαίνει στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η κρίση του ανώτατου δικαστηρίου θέτει πλέον σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και για τις αποφάσεις που ετοιμάζονται για νέο ‘πράσινο φως’ στα έργα εκτροπής, δηλαδή τα υπό έγκριση σχέδια διαχείρισης υδάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, τουλάχιστον για τις σχετικές με το έργο προβλέψεις.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, αισθάνονται δικαιωμένες για τον 20ετή τους αγώνα. Καλωσορίζουν επίσης την απόφαση ως σταθμό για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και ως αφετηρία για οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμες γεωργικές πολιτικές και πρακτικές.