Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στο Ληξούρι, το 5% δεν μπορεί να κατοικηθεί και άνω του 40% έχει σήμανση επικινδυνότηταςΤρίτη νύχτα αγωνίας πέρασαν χθες οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, οι οποίοι έμειναν έξω από τα σπίτια τους δεδομένου ότι το νησί συνέχιζε να κουνιέται στον ρυθμό των δεκάδων μετασεισμών. Τα κλιμάκια των μηχανικών συνεχίζουν τους ελέγχους και μέχρι τώρα δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί με «κίτρινο». Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες συνιστούν στους κατοίκους να μείνουν έξω από τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό. Ετσι και χθες εκατοντάδες ήταν αυτοί οι οποίοι διανυκτέρευσαν σε επιβατηγό πλοίο. Αυτή τη φορά «μετακόμισαν» από το «Super Fast» στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο έφτασε στο λιμάνι του Αργοστολίου το απόγευμα.
Από το βράδυ της Δευτέρας, όμως, οι σεισμοπαθείς είχαν να αντιμετωπίσουν και την κακοκαιρία, με τις έντονες βροχοπτώσεις. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το πρωί έριξε στο νησί ακόμη και χαλάζι. Τα σχολεία, με απόφαση της Αντιπεριφέρειας Κεφαλληνίας και Ιθάκης, θα παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.
Στο μεταξύ, έκτακτο επίδομα ύψους περίπου 600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των σεισμοπλήκτων θα δοθεί με απλές διαδικασίες – μόνο με μία υπεύθυνη δήλωση –, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
Μέτρα διευκόλυνσης για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών σε Κεφαλονιά και Ιθάκη μετά τους πρόσφατους σεισμούς ανακοίνωσε και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Ειδικότερα, οι τράπεζες-μέλη της αποφάσισαν να παρασχεθεί δίμηνη αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου και τόκων των πάσης φύσεως δανείων για το σύνολο των πιστούχων (δανειοληπτών και εγγυητών), οι οποίοι είναι ήδη πελάτες των τοπικών καταστημάτων τους ή κατοικούν μόνιμα στο νησί ή έχουν την έδρα τους εκεί.
«Τα σπίτια στην Κεφαλονιά στην πλειονότητά τους άντεξαν τον σεισμό». Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα των ειδικών, οι οποίοι ωστόσο προειδοποιούν ότι οι συνεχείς μετασεισμοί καταπονούν τα κτίρια με συνέπεια όσα έχουν υποστεί βλάβες από τον σεισμό της Κυριακής να κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο. Για τον λόγο αυτόν προτρέπουν τους κατοίκους να μην μπαίνουν μέσα στα σπίτια μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.
Η πρώτη εκτίμηση των ειδικών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας είναι ότι αν ο σεισμός της Κυριακής γινόταν σε άλλο μέρος της Ελλάδας, οι ζημιές θα ήταν πολύ μεγαλύτερες. «Από τον σεισμό της Αμφίκλειας μεγέθους 5,1 ρίχτερ το περασμένο καλοκαίρι υπέστησαν ζημιές 1.000 σπίτια. Στην Κεφαλονιά όμως παρά τον μεγάλο σεισμό των 5,8 ρίχτερ η συμπεριφορά των κτιρίων ήταν πολύ καλύτερη» υποστηρίζει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Κωνσταντίνος Σπυράκος, ο οποίος έφθασε στο νησί με κλιμάκιο μηχανικών του ΤΕΕ αμέσως μετά τον σεισμό προκειμένου να διενεργήσουν ελέγχους.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο σεισμός του 1953 μεγέθους 7,3 ρίχτερ που «ισοπέδωσε» το Ληξούρι και το Αργοστόλι στάθηκε η αφορμή να γίνουν ασφαλέστερες οι κατασκευές. Και επιπλέον, όπως αναφέρει ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Δημήτρης Καρύδης, «από τότε συνειδητοποίησαν όλοι, μηχανικοί, κατασκευαστές και ιδιοκτήτες, ότι ο σεισμός αποδεικνύει τη δουλειά που γίνεται σε ένα κτίριο».
ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1953. Τελικά τι άλλαξε μετά το 1953 στις κατασκευές στην Κεφαλονιά; «Το πρώτο πράγμα που άλλαξε από τον Κανονισμό Αντισεισμικής Προστασίας που άρχισε να εφαρμόζεται από το 1959 ήταν ότι επέβαλε χαμηλό ύψος στα κτίρια» συμπληρώνει ο Κωνσταντίνος Σπυράκος. «Πλέον, επιτρέπεται να χτίσεις ισόγειο και δύο ορόφους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται και παραβάσεις». Επιπλέον, όπως εξηγεί, δίνεται έμφαση στην ενίσχυση της τοιχοποιίας με τη χρήση διαζωμάτων, ενώ χρησιμοποιήθηκαν υψηλότεροι σεισμικοί συντελεστές απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας στο ΕΜΠ, τα κτίρια στο Αργοστόλι συμπεριφέρθηκαν καλύτερα αφού, όπως λέει, «οι σεισμικές φορτίσεις που δέχτηκαν ήταν ίσες με αυτές που ορίζει ο Κανονισμός». Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης, το νησί είναι θωρακισμένο, ιδίως μετά τον σεισμό του ’53, «κι όσα σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές είναι κυρίως παλιά και ενδεχομένως κάποια που είχαν ήδη προβλήματα».
Ωστόσο στο Ληξούρι, στο Λιβάδι και στον Αθέρα, δηλαδή στις περιοχές που είναι σε μια ευθεία παράλληλη προς το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό, οι ζημιές είναι μεγαλύτερες. Και αυτό διότι αυτές οι περιοχές είναι πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. «Εδώ οι φορτίσεις υπερέβησαν σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια του Κανονισμού» συμπληρώνει ο Κωνσταντίνος Σπυράκος. «Ομως και πάλι οι αρχικές βλάβες δεν ήταν ιδιαίτερα σοβαρές. Στο Λιβάδι, για παράδειγμα, κατέρρευσε ο μεσαίος όροφος μιας πολυκατοικίας. Και σε αυτό συνέβαλαν μια σειρά από λόγοι, όπως κακοτεχνίες, κακός σχεδιασμός αλλά και προβλήματα στη θεμελίωση».
ΑΥΤΟΨΙΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έφθασαν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) από τους μηχανικούς, οι οποίοι διενήργησαν μέχρι χθες το απόγευμα τις αυτοψίες – ελέγχους στην Κεφαλονιά, το 5% των κτιρίων στο Ληξούρι έχει χαρακτηριστεί «κόκκινο», δηλαδή δεν μπορεί να κατοικηθεί, ενώ πάνω από το 40% έχει χαρακτηριστεί «κίτρινο». Αυτό σημαίνει ότι τα σπίτια μπορεί να μην κινδυνεύουν με κατάρρευση αλλά υπάρχουν ρωγμές κυρίως σε τοίχους. Στο Αργοστόλι η εικόνα είναι καλύτερη.
Την ίδια ώρα υπάρχουν μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές κατά μήκος του δρόμου που συνδέει το Ληξούρι με το Αργοστόλι. Σύμφωνα με τον μηχανικό Αριστείδη Καρλαύτη, ο οποίος ήλεγξε τον δρόμο, θα χρειαστούν αρκετές ημέρες μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές – έχουν γίνει και κατολισθήσεις – και ενδεχομένως για ένα διάστημα η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται στο ένα ρεύμα του δρόμου. Εκτεταμένες ζημιές στα κρηπιδώματα υπέστησαν και τα λιμάνια του νησιού.
Ωστόσο, η συνολική καταγραφή των ζημιών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιο Λέκκα, η έως τώρα καταγραφή αφορά μόνο ένα μικρό δείγμα των σπιτιών, κυρίως στο Ληξούρι και στη χερσόνησο της Παλικής. «Ελέγξαμε 300 σπίτια στις δύο περιοχές και τα 120 πρέπει να επανελεγχθούν. Κι αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε δεν μπορούν να κατοικηθούν» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Αντώνης Σαμαράς
Ηθελα να δω ο ίδιος τις συνέπειες του σεισμού
«Ηθελα να δω ο ίδιος τις συνέπειες του σεισμού» δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός από την Κεφαλονιά, όπου μετέβη αιφνιδιαστικά για να ενημερωθεί. Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή στον πιλότο του πρωθυπουργικού αεροσκάφους να προσγειωθεί αντί για το αεροδρόμιο της Αθήνας, στην Κεφαλονιά, όπου και διανυκτέρευσε, μετά την πρώτη σύσκεψη με φορείς. «Με το φως του ήλιου θα δούμε περισσότερα και θα έχουμε να πούμε περισσότερα», δήλωσε.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ