Από τον ίδιο εστιακό χώρο με τον σεισμό της περασμένης εβδομάδας
Δέκα ελαφρά τραυματίες
Ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε και πάλι την Κεφαλονιά στις 05.08 το πρωί. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το επίκεντρό του να εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου, δηλαδή τον ίδιο εστιακό χώρο με τη δόνηση της περασμένης Κυριακής. Σημαντικές ζημιές εντοπίζονται στην περιοχή του Ληξουρίου ενώ γίνεται λόγος για 10 ελαφρά τραυματίες. Κλειστά τα σχολεία μέχρι την Τετάρτη-κλιμάκιο της ΕΜΑΚ μεταβαίνει στο νησί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο που συνδέει Ληξούρι και Αργοστόλι, ζημιές στο λιμάνι του Ληξουρίου, αλλά και σε σπίτια ενώ στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες με κρύο και αέρα.Δέκα ελαφρά τραυματίες είναι, μέχρι στιγμής, ο απολογισμός του σεισμού, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του νοσοκομείου Λυξουρίου, Διονύση Μαρκάτου. Πρόκειται κυρίως για μικροτραυματισμούς που προήλθαν από πτώσεις αντικειμένων κατά τη διάρκεια του σεισμού.
Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος του νησιού Ευάγγελος Κεκκάτος, προκειμένου να γίνουν επανέλεγχοι στις κτιριακές υποδομές από αρμόδιους μηχανικούς του Υπουργείου Παιδείας, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσει στο νησί ο υπουργός καθώς η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.
Κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ αναχώρησε από την Πάτρα, με προορισμό την Κεφαλονιά. Οι πυροσβέστες μεταφέρουν με οχήματα ειδικό εξοπλισμό καθώς και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.
Ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Αργοστολίου, δήλωσε η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δήμητρα Σαχπάζη.” Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή. Για την ακρίβεια, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι λίγο βορειοδυτικότερα του σεισμού της περασμένης Κυριακής, 12 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, πάνω στην ακτογραμμή” ανέφερε η κ. Σαχπάζη. Εκτίμησε ότι αναμένει τις επόμενες ημέρες και άλλους σεισμούς, ακόμη και του ιδίου μεγέθους, από την ίδια περιοχή, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που είχε προκαλέσει τον σεισμό του 1953. ‘Ολα τα μελετάμε, υπογράμμισε η κ. Σαχπάζη.
Σε σχέση με τις διαφορετικές μετρήσεις που κάνουν κάποια ινστιτούτα, όπως το Ευρωμεσογειακό, που τον εμφανίζει μεγέθους 6,1 διευκρίνισε ότι όλα τα ινστιτούτα κάνουν τις μελέτες τους. “Αν δείτε όλους του σεισμούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα, επισήμανε, υπάρχει απόκλιση στις μετρήσεις ανάμεσα στα ινστιτούτα, ακόμη και κατά 0,5 Ρίχτερ, αλλά και διαφορετικά επίκεντρα ακόμη και 50 χιλιόμετρα. Σημασία έχει ότι προέρχεται από την ίδια σεισμογενή περιοχή” σημείωσε
Για “κομμάτι της ίδιας ακολουθίας” με τον σεισμό της περασμένης Κυριακής έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος διευκρινίζοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι επάνω στις ακτές της Κεφαλονιάς, λίγο πιο βόρεια και δυτικά του προηγούμενου, αλλά προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως την Πάτρα, την Αμαλιάδα, το Μεσολόγγι, τον Πύργο, την Κάτω Αχαΐα, τη Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Ακολούθησε στις 05.16 δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών.
Τελευταία ενημέρωση: 09:25 Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014
Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 07:28 Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014