Κινητικότητα, ρευστότητα, ασυνταξία. Παρόλο που το Μάιο θα γίνουν μόνο ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, με βάση τον παρόντα κυβερνητικό σχεδιασμό τουλάχιστον, όλα δείχνουν ότι το πολιτικό σκηνικό αναδιατάσσεται, υπάρχει ενδιαφέρον για νέα πειράματα, πολιτικά πρόσωπα αυτονομούνται και αναζητούν την τύχη τους, οι διαχωριστικές γραμμές επανακαθορίζονται και όλα φαίνεται ότι μπορεί να συμβούν, ακόμη και να εγκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ για ανοχή σε ρατσιστικές-εθνικιστικές θέσεις, επειδή κάποιοι είχαν τη φαεινή ιδέα για διεκδίκηση της περιφέρειας της δυτικής Ελλάδας από τον – καμία σχέση με την Αριστερά – Θ. Καρυπίδη. Στο ΠΑΣΟΚ το απολαμβάνουν και βγάζουν σωρηδόν ανακοινώσεις για να ψέξουν την Κουμουνδούρου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου(μιλώντας στον ΣΚΑΙ) δεν έκρυψε τη χαρά του για το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η υποψηφιότητα Καρυπίδη ερμηνεύεται στη βάση του θέσφατου «δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι».Φυσάει ο «στρατηγός άνεμος»
Τα χαμόγελα θα ήταν φαρδιά στη Συγγρού και στο Μέγαρο Μαξίμου αν δεν φυσούσε ο «στρατηγός άνεμος». Ο πρώην υπουργός Βύρων Πολύδωρας βγαίνει μπροστά με την «Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό». Το νέο κόμμα του ανεξάρτητου πλέον βουλευτή θα έχει ως Νο2 τον Χρήστο Ζωή ο οποίος πέρασε από τη ΝΔστους ΑΝΕΛ και μετά στην ανεξαρτησία. Κοντά τους και ο Γ. Μανώλης, ενώ φιλοδοξούν να φτιάξουν γέφυρες με τον Ν. Νικολόπουλος, που έχει επίσης γίνει πολιτικός αρχηγός.
«Είμαι και πάλι μπροστά στον αγώνα» ανέφερε ο κ. Πολύδωρας σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο του. «Όλοι, μα όλοι ανεξαιρέτως, οι φίλοι μου και συμπολίτες μας μου είπαν πως πρέπει να κατέβω στις εκλογές, πως χρειάζομαι και πάλι. Τους άκουσα». Είναι προφανές ότι θα ψαρέψουν στα θολά νερά του ευρωσκεπτικισμού και του εθνικισμού για προσελκύσουν αγανακτισμένους δεξιούς που πιστεύουν στο τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» και δεν αντέχουν τον φιλομερκελισμό του Α. Σαμαρά.
Η Συγγρού έχει αποφύγει οποιοδήποτε σχόλιο για το νέο κόμμα, αλλά γίνονται προσπάθειες για επαναπατρισμό στελεχών που έχουν φύγει από τη ΝΔ, όπως οΑστέριος Ροντούλης ο οποίος ήδη επέστρεψε από τον ΛΑΟΣ στο «παλιό του σπίτι».
Δύο «τρίτοι πόλοι»
Στη Συνδιάσκεψη του τέλους Φεβρουαρίου θα επισημοποιηθεί η κάθοδος της«Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» στις ευρωεκλογές. Η μεταγραφή τουΑνδρέα Λοβέρδου που έκοψε τις γέφυρες με τη ΔΗΜΑΡ ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για την «Πρωτοβουλία των 58» που περιμένει και τους Π80 αφού ούτε αυτοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Φώτη Κουβέλη. Εάν η ΔΗΜΑΡ επιμείνει μέχρι τέλους στον δικό της χωριστό δρόμο, τότε θα έχουμε δύο συμμαχικά σχήματα της κεντροαριστεράς που θα δοκιμαστούν στις ευρωεκλογές. Δύο «Ελιές», δηλαδή, θα προσπαθήσουν να χωρέσουν σε ένα πολύ μικρό χωράφι.
Ο πρόεδρος της Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος τα έσπασε με την Αγίου Κωνσταντίνου για το όνομα. Ο ίδιος επέμεινε στο «Προοδευτική Συμπαράταξη» και ο Φ. Κουβέλης αντέτεινε πως ο,τιδήποτε δεν περιέχει τη λέξη ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του.
Άγονες ήταν και οι συνομιλίες του Φώτη Κουβέλη με εκπροσώπους της κίνησης«Π80», που με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι «η συγκρότηση ενός ακόμη πόλου της κεντροαριστεράς από την ΔΗΜΑΡ, απέχει πολύ από το big-bang μιας νέας πολιτικής κίνησης στην οποία προσβλέπουμε. Για τον λόγο αυτό, διευκρινίσαμε ότι το Δίκτυο Π80 δεν θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια τέτοια κίνηση».
Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει βρει σημείο επαφής με τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδη και Π. Μπεγλίτη, με τον Συνταγματολόγο Γ. Σωτηρέλη, με τον οικονομολόγο Γ. Τσαρμουργκέλη, με τον Στ. Μανίκα.
Αυτές τις μέρες συντάσσεται διακήρυξη η οποία θα τεθεί προς έγκριση σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ το επόμενο διάστημα, μαζί και με όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν το όνομα, τις διαδικασίες κλπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται σύντομα η ανακοίνωση κειμένου με υπογραφές διανοουμένων που θα στηρίζουν την προσπάθεια της ΔΗΜΑΡ για τη δημιουργία τρίτου πόλου.
Αλλά τα προβλήματα του Φ. Κουβέλη είναι πολλά: Σήμερα θα δώσει συνέντευξη τύπου η «Αριστερή Μεταρρυθμιστική Κίνηση» που απαρτίζεται από πολίτες της ανανεωτικής αριστεράς που διαφωνούν με την άρνηση διαλόγου με τους «58». Και την ίδια ώρα, διαμορφώνεται μια παράξενη κατάσταση στην Περιφέρεια Αττικής, όπου έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βασίλης Οικονόμου, αλλά ο Φώτης Κουβέλης – ενώ δεν τον αποθάρρυνε – πρότεινε στον βουλευτή Γρ. Ψαριανό να θέσει αυτός υποψηφιότητα, θέλοντας προφανώς να τον απομακρύνει από τους «58».
Ο διαγκωνισμός ΠΑΣΟΚ+58 με τη ΔΗΜΑΡ δεν αφορά μόνο την προσέλκυση ανέστιων στελεχών αλλά και τη διεκδίκηση της στήριξης των ευρωσοσιαλιστών με τον Ευ. Βενιζέλο να βάζει βέτο και να ζητά από τους Μ. Σουλτς και Χ. Σβόμποντα να γυρίσουν την πλάτη στον Κουβέλη.
Ζαλάδα στην Κουμουνδούρου
Σήμερα, εξάλλου, αναμένονται οι αποφάσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα του Θ. Καρυπίδη, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και εκτός συνόρων, με την αμερικανοεβραϊκή επιτροπή να διαμαρτύρεται για τις αντισημιτικές θέσεις που έχει εκφράσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κουμουνδούρου προσανατολίζεται στην απόσυρση αυτής της υποψηφιότητας, ενώ δεν επανεξετάζεται η υποψηφιότητα του Οδ. Βουδούρη για την περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το κλίμα που επικρατεί αποτυπώνεται σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα avgi.gr ως εξής: «Αναστάτωση έχει προκληθεί στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ευρύτερα στον κόσμο της Αριστεράς, από τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του υποψήφιου περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο ίδιος ο Θ. Καρυπίδης σε δήλωσή του φρόντισε να τονίσει ότι μεγάλωσε και γαλουχήθηκε «με τις αξίες της Δημοκρατίας και της Αριστεράς που πληρώθηκαν με διωγμούς, ταλαιπωρίες και φυλακίσεις», ωστόσο η συνέντευξή του με τον Ηλ. Κασιδιάρη (και κυρίως, ο τρόπος που τον αντιμετώπισε), η «ετυμολογική ανάλυση» της «εβραϊκής λέξης Νερίτ», καθώς και οι πληροφορίες για κατά καιρούς επιχειρούμενες συγκλίσεις του είτε με τη ΝΔ είτε με το ΠΑΣΟΚ, έχουν προκαλέσει σοβαρούς προβληματισμούς και στο στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ και στους πολίτες που προσβλέπουν σε αυτόν, όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης υποψηφιότητας αλλά και για το κατά πόσον συνάδει με το όλο αξιακό σύστημα της Αριστεράς».