Του Νίκου Μίχου
Την ώρα που οι μετασεισμοί συνεχίζονται στην Κεφαλλονιά, οι καταστροφές έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στους ντόπιους. Η υγειονομική περίθαλψη που παρέχουν οργανώσεις όπως οι Γιατροί του Κόσμου καθίσταται δύσκολη ειδικότερα για τους χρόνια ασθενείς. Οι δομές ύδρευσης έχουν υποστεί ζημιές με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να μην έχουν νερό. Οι εργασίες επισκευών προχωρούν αλλά με αργούς ρυθμούς. Η ψυχολογία των κατοίκων είναι κρίσιμη καθώς βλέπουν τις περιουσίες τους να έχουν χαθεί. Φως ελπίδας, όμως, αποτελούν οι δράσεις αλληλεγγύης από ιδιώτες που προσπαθούν να στηρίξουν τους συνανθρώπους τους.
Φάρμακα και ασθενείς
Τα πλήγματα στην περιοχή του Ληξουρίου είναι δυο ειδών, όπως δηλώνει στο tvxs.gr ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, πρώην πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, που βρίσκεται με κλιμάκιο της οργάνωσης στο νησί μαζί με αποστολή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από την μια πλευρά είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στα συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς έχουν χάσει τα βιβλιάριά τους μέσα στα κατεστραμμένα σπίτια. Αυτοί εξυπηρετούνται από τους ντόπιους φαρμακοποιούς που προσπαθούν να διευκολύνουν την κατάσταση.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι χρόνια ασθενείς και κάποιοι κατάκοιτοι που βρίσκονταν μέσα στο Ματζαβινάτειο νοσοκομείο, που έκλεισε προσωρινά και από χθες ξαναλειτουργεί, που απαιτούν περίθαλψη.
Μαζί τους και οι ηλικιωμένοι που κατοικούν σε περιοχές γύρω από το Ληξούρι, που δεν απομακρύνονται για να μην αφήσουν τα σπίτια τους. Για αυτούς χρειάζεται καθημερινή στοχευμένη δράση, στην οποία έχουν προχωρήσει οι Γιατροί του Κόσμου και άλλες οργανώσεις, ώστε να μοιράσουν φαγητό αλλά και φάρμακα μέσω των επιτόπου ιατρείων που στήνουν.
Ύδρευση
Εκτός αυτών, σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται και με την ύδρευση στην σεισμόπληκτη περιοχή. Το πόσιμο νερό μοιράζεται αφειδώς, σύμφωνα με τον κ. Ρόζενμπεργκ, αλλά δεν υπάρχει χώρος για μπάνιο και προσωπική υγιεινή.
Όπως περιγράφει γίνονται διαρκώς εργασίες επισκευής, αλλά οι ρυθμοί είναι πολύ βραδείς. «Συγκεκριμένα, εκεί όπου βρισκόμαστε εμείς, δεν έχει νερό», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Υποδομές
Τα σπίτια έχουν καταστραφεί, όχι μόνο δομικά αλλά και στο εσωτερικό τους. «Δεν έχει μείνει ούτε ποτήρι, ούτε μαχαιροπίρουνο, ούτε έπιπλο, ούτε οικιακές συσκευές. Οι άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς τίποτα», περιγράφει ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ.
Οι καταστροφές ήδη έχουν αφήσει τα σημάδια τους στους κατοίκους της Κεφαλλονιάς. «Πολλοί είναι αυτοί που βιώνουν μετατραυματικό στρες. Αυτό συνήθως εκδηλώνεται μετά από ένα μήνα, αλλά η απόγνωση και η αβεβαιότητα για το αύριο ήδη επιτρέπουν να διαφανούν τα συμπτώματά του», σχολιάζει ο γιατρός, που δηλώνει ότι θα χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να κλείσουν οι πληγές. Πολλά παιδιά έχουν εγκαταλείψει την πόλη. Τα σχολεία δεν λειτουργούν και οι οικογένειες τα παίρνουν και φεύγουν. «Είναι σπάνιο να δει κανείς στις πλατείες να παίζουν ένα ή δυο παιδάκια», περιγράφει.
Κινητοποίηση ιδιωτών
Εκτός από τον κρατικό μηχανισμό, για τον οποίο δηλώνει αδύναμος να σχολιάσει, ο Θ. Ρόζενμπεργκ, αναφέρει ότι αξιοσημείωτη είναι και η κινητοποίηση των ιδιωτών προς στήριξη των συμπολιτών τους. Σημειώνει, δε, πως σήμερα μεγάλη αλυσίδα σουπερ-μάρκετ έστειλε αρκετά φορτηγά με τρόφιμα. «Πολλοί ιδιώτες δωρίζουν ήδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα. Αυτό δείχνει ότι ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η αλληλεγγύη μπορεί να είναι καταλυτική».