Η ιδιότητα του πανεπιστημιακού, του πολιτικού, του φοιτητή, των συνδικαλιστών αποτελεί ελαφρυντικό ή επιβαρυντικό στοιχείο για όσους από αυτούς κακοποιούν βάναυσα την καθημερινή μας γλώσσα; Το ίδιο ελαφρυντικό, ή επιβαρυντικό ισχύει μήπως και για όσες γλωσσικές κοτσάνες περνούν καθημερινά από τα ερτζιανά (ραδιόφωνο-τηλεόραση);
Στο ερώτημα αυτό συνήθως η απάντηση είναι μάλλον αθωωτική για τους κάθε άλλο παρά υποδειγματικούς χρήστες της γλώσσας μας. Και αυτό, γιατί η σχέση της πλειονότητας αυτών που αθωώνουν με το βιβλίο είναι από ελάχιστη έως μηδενική…Ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, στην τελευταία λεξικογραφική του απόπειρα, μας δίνει ορισμένα παραδείγματα λαθών της καθημερινής γλώσσας. Από την πλευρά μας επισημαίνουμε κάποιους σολοικισμούς και βαρβαρισμούς που κοσμούν την καθημερινή πολιτική και ενημερωτική διάλεκτο, όπως:
Τρεισήμισι εκατομμύρια αντί του ορθού τριάμισι εκατομμύρια. Τρεισήμισι κιλά, αντί του τριάμισι. Τριάμισι ώρες, αντί του ορθού τρεισήμισι ώρες. Αυτό το μπέρδεμα των γενών ξεκινάει από τη μη σωστή χρήση των αριθμητικών, συνήθως από χείλη υπευθύνων (πολιτικών, δημοσιογράφων, αλλά και πανεπιστημιακών), οι οποίοι δίνοντας το κακό παράδειγμα δημιουργούν επιδημικές καταστάσεις για τους λιγότερο… επαΐοντες (γνώστες).
Λεωφόρος Κηφισίας, αντί του ορθού λεωφόρος Κηφισιάς. Δεν χρειάζεται περίσσευμα φαιάς ουσίας, για να καταλάβει κανείς ότι ο δήμος που έχει δώσει το όνομά του στη λεωφόρο ονομάζεται Κηφισιά και όχι… Κηφισία. Εκτός εάν ο παροξύτονος τύπος Κηφισία προδίδει προτίμηση ενός ψευτοαριστοκρατικού γλωσσικού κιτς. Ας λέμε λοιπόν στον ταξιτζή «θα με πάτε παρακαλώ στη λεωφόρο Κηφισιάς»…
Σεμπτέβρης αντί του Σεπτέμβρης. Εδώ πλέον μιλάμε για μία από τις χειρότερες μορφές αφ’ υψηλού ημιμάθειας.
Οκτώμβρης, αντί του ορθού Οκτώβρης. Και στους δύο αυτούς μήνες η λανθασμένη και κακόηχη παρεμβολή του γράμματος μι οφείλεται στην ξεροκεφαλιά της συνήθως αδιόρθωτης ημιμάθειας. Κατά κανόνα όσοι αμνηστεύουν αυτούς που κακοποιούν τις λέξεις, το πράττουν από μια ασυγχώρητη «μεγαλοψυχία», που έχει ως αποτέλεσμα το λάθος να καταντά απαράβατος κανόνας!
Δεν θα ήταν αγένεια για το δημοσιογράφο που συντονίζει μια ραδιοτηλεοπτική πολιτική συζήτηση να διορθώσει ακόμη και τον υπουργό, λέγοντας «μήπως εννοείτε Οκτώβρης, αντί του Οκτώμβρης;».
Η λέξη «Καλησπέρα» τείνει να γίνει μανιέρα πολυτελείας, όταν την εκστομίζουν στο καταμεσήμερο οι περισσότεροι υπάλληλοι πληροφοριών του ΟΤΕ και άλλων τηλεφωνικών εταιρειών. Την ίδια αυτή κοτσάνα πολυτελείας δυστυχώς χρησιμοποιούν παρουσιαστές ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, αλλά και αμέτρητοι πολιτικοί και άλλες σπουδαιοφανείς προσωπικότητες. Αντε λοιπόν να τους εξηγήσεις ότι εσπέρα είναι το βράδυ, μετά τη δύση του ηλίου, και ότι με το «καλησπέρα» χαιρετάς μόνον το βράδυ. Και το χειρότερο, όταν τους εξηγείς όλα αυτά, σου απαντούν με το τουπέ του δοκησίσοφου, κοινώς «ξερόλα»:
«Μα αυτό είναι το σωστό, μετά τις 12 το μεσημέρι να λέμε “Καλησπέρα”». «Ποιος σας το έμαθε αυτό;» ρωτάω τον ξερόλα. «Οι προϊστάμενοί μου κύριε» μου απαντά. «Ε, τότε μια και είναι καταμεσήμερο, να τους διαβιβάσεις την “καληνύχτα” μου» του ανταπαντώ.
Ομως αυτό το έργο έχει και άλλες αμέτρητες ξεκαρδιστικές συνέχειες. Με την πρώτη ευκαιρία ίσως τα ξαναπούμε…
ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΚΡΗΣ
One Comment
aris
Τώρα να με συγχωρεί ο κ Μακρής αλλά θα το πάρω λίγο στη πλάκα.
Αυτό σε έχει πειράξει χριστιανέ μου? Αυτά είναι πταίσματα. Εκειό το «πάμε Πάτρα» χωρίς άρθρο δε σε πειράζει ? Εγώ το πιάνω σα το «πάμε ορχήστρα» του μαέστρου και περιμένω να ακούσω τα τουμπερλέκια. Χα χα χα.
Να κόψουμε το Κηφισίας! Και εγώ γιατί έφαα τόσες ώρες και τόσο ξύλο για να μάθω καθαρεύουσα? Και άμα δε ξέρεις καθαρεύουσα πως θα γνωρίζεις να χρησιμοποιείς την Ελληνική γλώσσα? Πως θα ξέρεις τι γράφουν τα δικονομικά έγγραφα? Θα σε δουλεύουνε οι δικηγόροι? Και το κυριότερο πως θα καταλαβαίνεις τη θεία λειτουργία? Και το ακόμα κυριότερο πως θα έχεις τόσα πρόβατα στο ποίμνιο που δε ξέρουν ότι ο Άγιος κουτούτος που κάνουν όλα τα σταυρό τους δεν είναι κάποιος Άγιος αλλά ο Άγιος οίκος τούτος, δηλαδή ο ναός? (Του “Αγίου οίκου τούτου” , του Αγίου κουτούτου δεν ακούγεται)??
Τίποτα δεν είναι τυχαίο στα εγκόσμια, στο υπενθυμίζω επειδή μάλλον αυτό έχεις νομίσει αγαπητέ μου. Χα χα χα χα. Όλα για τα καλά και συμφέροντα γίνονται και δοκιμασμένα επί αιώνες! Γιέ μου – γιέ μου ψώνισες από σβέρκο που έλεε και η νόνα μου που είχε 25 διαφορετικές Παναγίες στο τοίχο και μέχρι να πεί όλα τα ονόματα και να κάμει 75 σταυρούς είχα φάει όλες τσι πατάτες που μου είχε τηγανίσει.
Όλα έχουν μια λογική σειρά.
Η ανάμειξη ξένων λέξεων στη καθομιλουμένη δε σε πειράζει αλήθεια?
Δε σε πειράζει που μπαίνεις σε μια τράπεζα ας πούμε και δε καταλαβαίνεις αν είσαι στην Ελλάδα?
Σε αυτές τις περιπτώσεις τρώς το μεζεδάκι σου, πίνεις το κρασάκι σου, ξύνεσαι, πας και τουμπάρεις γιατί υπάρχουν σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθείς….
Απόψεις βέβαια.
Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα.