Της Αλίκης Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου*
Παρακολουθούμε μ’ ενδιαφέρον την πολύ πλούσια αρθρογραφία του «Ποντικιού» για την πλήρη ελληνική αποτυχία στη διπλωματική διεκδίκηση της ΑΟΖ μας στην ανατολική ακτή της Μεσογείου και του Αιγαίου.
Θα θέλαμε να προσθέσουμε και την άποψή μας ότι η φοβερή καταστροφή της Κεφαλλονιάς οφείλεται στην προσπάθεια κάλυψης αυτής της αποτυχίας της Ελλάδας στην ανατολική πλευρά. Με άλλα λόγια, ηθέλησε προς παρηγοριά μας η κυβέρνηση να κατορθώσει να βρει υδρογονάνθρακες στη δυτική πλευρά, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο πρόκλησης τεχνικών εκρήξεων σ’ αυτή την πλευρά και μάλιστα στην κατ’ εξοχήν σεισμογενή ελληνική περιοχή, όπως η Κεφαλονιά.Το αποτέλεσμα είναι η τραγική καταστροφή αυτού του νησιού, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες καταστροφές, όσο σοβαρές κι αν ήταν. Διότι σε αυτούς τους παλιούς σεισμούς, μετά τις ακόλουθες φυσικές μετασεισμικές δονήσεις, τόσο στην Κεφαλλονιά όσο και στη Ζάκυνθο τα πράγματα ησύχαζαν. Στην τωρινή περίπτωση, δεν έγινε ένας σεισμός με τις μετασεισμικές δονήσεις του, αλλά και νέος σεισμός με τις μετασεισμικές δονήσεις του και αναμένεται δε από τους ειδικούς νέα σειρά σεισμών, έκαστος με τις μετασεισμικές δονήσεις του. Γιατί;
Εύλογο είναι, λοιπόν, να θεωρηθεί ότι αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο είναι συνέπεια της πρόκλησης καταστρεπτικών βλαβών και διεγέρσεων στο εξαιρετικά σεισμογενές υπέδαφος της Κεφαλονιάς από τις επίμονες προσπάθειες για να εκραγεί αυτό, μέχρι του σημείου να βγάλει υδρογονάνθρακες.
Με άλλα λόγια, εδώ έχουμε ανυπολόγιστες ζημίες όχι μόνο στην ανατολική Ελλάδα από τους διπλωματικούς χειρισμούς και τις υποχωρήσεις μας, αλλά και ακόμη βαρύτατες καταστροφές στη Δυτική Ελλάδα για να εξουδετερωθεί η πικρία του Ελληνικού λαού από τις μεγάλες αποτυχίες στην Ανατολική Ελλάδα που αναφέρονται στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
Πράγματι, εμείς οι μη ειδικοί αλλά γνωρίζοντες την περιοχή με τρόμο προβλέπαμε την πιθανότητα κάκιστης εξέλιξης που θα είχε αυτή η ερευνητική δράση στα έγκατα του άτυχου αυτού νησιού της Ελλάδας.
* Η Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου είναι Ομ. Καθηγήτρια και Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
One Comment
aris
Ρε παιδιά κλείνει καλά το Πάντειο?
Άμα κλείνει κλειδώστε τη Πρύτανη μέσα, δε βλέπω άλλη λύση.
Είναι γεγονός ότι υπάρχει σχέση των σεισμών του 53΄ με τους τωρινούς.
Οι Ιταλοί πούλαγαν οπλισμό στη ζούλα για να κυνηγάνε γκόμενες και έτσι οι Κεφαλονίτες ερήμαξαν τη θάλασσα με δυναμίτες.
Μέχρι το 53΄ λοιπόν το μισό πυρομαχικό της Άκουϊ είχε σκάσει στη θάλασσα. ΄
Έ, τι να κάμουνε και τα ρήγματα βαρεθήκανε και τη «κάμανε» με τα γνωστά επακόλουθα.
Αργήσανε λίγο βέβαια 12 ολόκληρα χρόνια υπομένανε τσου «βομβαρδισμούς».
Τώρα κάμανε οι άλλοι τα σεισμοκά τους σου λένε τα ρήγματα πάλε τα ίδια αρχίσανε ετούτοι και τη κάμανε μπονώρα – μπονώρα στο χρόνο απάνου.
Έ μπαΐλντισα να ακούω μαλακίες και σε αυτό το επίπεδο θα απαντήσω.
Τι είναι τα σεισμικά ρε?
Αέρας από κομπρεσέρ που κάνει εκτόνωση στη θάλασσα με πίεση γύρω στα 4800 psi, ή κάπου στα 350 κιλά. Πως θα γίνουνε οι εκτονώσεις αφετηρία σεισμού?
Αν με αυτές της βολές δημιουργούνται σεισμοί είναι να παίρνουμε να φεύγουμε από το νησί γιατί σε λίγο βουλιάζει χα χα χα χα χα χα.
Με εκείνη την ΑΟΖ πάλε, κλειδώστε την ορέ δεν επιτρέπετε να έχει αυτές τις απόψεις πρύτανης, κάτι πρέπει να γνωρίζει από αυτά που συμβαίνουν γύρω της.
Ο η Πρύτανης πρέπει να έχει κάποιες γενικές γνώσεις όχι μόνο από τι αποτελείται ο αέρας.
Κλειδώστε την, ή στείλτε την εκεί στα θαλάσσια σύνορα να προτάξει τα στήθη της.
Εκεί θα αντιληφθεί ότι δεν έχει να κάμει με τους Τούρκους και δε ξέρω άμα θα της αρέσει η πάλη με «πολιτισμένους».
Ε αϊ σιχτίρ κουρλοκομείο ήμαστε, δε γένεται τίποτις.
Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα.
Υ.Γ.
Με τις γεωτρήσεις υπάρχει περίπτωση σεισμών όταν τις κάμουν άπειροι, πράγμα λίγο δύσκολο.
Όπως και η ασφάλεια της γεώτρησης σε περίπτωση σεισμού.
Εκεί χρειάζεται προσοχή αλλά από ποιόν και πως????