Καλή μας εβδομάδα!
άρθρο μου στη χθεσινή “real news”
του: παύλου σ. παπαδάτου
Ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια μίας κυβέρνησης είναι η αξιοπιστία αλλά και η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τους πολίτες.
Το 2011, με νόμο της Μπιρμπίλη, οι 600.000 πολίτες που τακτοποίησαν τις διάφορες πολεοδομικές τους παραβάσεις, δεν επρόκειτο να επιβαρυνθούν με κανέναν άλλο φόρο. Μάλιστα το 2012 ακολούθησε και διευκρινιστική εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών βάσει της οποίας οι νομιμοποιηθέντες χώροι δεν επρόκειτο να δηλωθούν στο Ε9. Τώρα όμως το Υπουργείο Οικονομικών ζητάει από τους αφελείς 600.000 πολίτες να δηλώσουν τους εν λόγω χώρους στο Ε9 ώστε να φορολογηθούν αντιστοίχως.
H έκθεση της BlackRock, η οποία αφορούσε τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και όχι μόνο, παραδόθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος τον Ιανουάριο του 2012. Γιατί όμως δεν παραδόθηκε και στη δημοσιότητα ώστε να μάθει και ο ελληνικός λαός ποιες είναι οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες τους τη στιγμή που με δικά του λεφτά έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και θα συνεχίσουν να ανακεφαλαιοποιούνται;
Υποψιάζομαι ότι ο λόγος είναι απλός: Oι ανάγκες των τραπεζών είναι πολύ υψηλότερες από πέντε δις, για τον απλούστατο λόγο ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις της ΤτΕ πάνω στις οποίες βασίστηκε η έκθεση ήταν εντελώς λανθασμένες. Ως φαίνεται όμως, και οι διοικήσεις των τραπεζών –που δυστυχώς εν πολλοίς παρέμειναν οι ίδιες- δάνειζαν αφειδώς τα χρήματά μας χωρίς κανένα ποιοτικό κριτήριο. Αποτέλεσμα: ο ένας στους δύο καταναλωτές δεν πληρώνει το καταναλωτικό του δάνειο, ο ένας στους τρεις δεν πληρώνει το στεγαστικό του δάνειο και ακολουθούν τα επιχειρηματικά δάνεια με την ίδια περίπου τύχη.
Στη σύγχρονη ιστορία των κρατών δεν υπήρξε χώρα στην οποία για 65 συνεχείς ημέρες να μην έγινε ούτε μία κτηματομεσιτική πράξη. Αυτό δε, θα συνεχιστεί για έναν ακόμη μήνα, εξ αιτίας της τσαπατσουλιάς η οποία διακρίνει το υπουργείο εθνικής οικονομίας. Την ίδια δε στιγμή αν ένας ταλαίπωρος επιχειρηματίας καθυστερήσει έστω και μια ημέρα να υποβάλει δήλωση ΦΠΑ αξίας ενός ευρώ, θα του επιβληθεί πρόστιμο 2.500 ευρώ! Και εμείς οι αφελείς προσδοκούμε ότι αυτό το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα μας βγάλει από την κρίση (!).
Σημείωση
Τα τελευταία χρόνια δεν άκουσα ούτε μία φορά από ένα κυβερνητικό στέλεχος να αναφέρεται στην αναγκαιότητα των προτεινομένων από την τρόικα διαρθρωτικών αλλαγών. Η μόνιμη επωδός και συγχρόνως θλιβερή επικοινωνιακή πολιτική: “Εμείς δεν θέλουμε να παίρνουμε μέτρα, αλλά η τρόικα το απαιτεί”. Το αποτέλεσμα; Tα τελευταία δύο χρόνια δημιουργήσαμε 14 νέα αντιμνημονιακά κόμματα, αντί να κοιτάξουμε μήπως η χώρα μας κάποια στιγμή αποκτήσει και κράτος.
One Comment
aris
χώρα έχουμε. κράτος δεν έχουμε.
χα χα χα χα χα χα.
Θα ζητήσω πρώτα συγνώμη από το κ Παπαδάτο γιατί θα κατεβάσω λίγο το «γλωσσικό» επίπεδο της συζήτησης αλλά δε μπορώ έτσι μου βγαίνει πανάθεμά με.
Ανάλογα τσι πουτ@νες και η τσατσά αγαπητέ μου θα απαντούσα.
Δηλαδή ο πολίτης που χτίζει παράνομα είναι ο αφελής πολίτης που αντιμετωπίζει την αναξιοπιστία του κράτος?
Μήπως κράτος σημαίνει το κράτος της κοινωνίας των πραγματικών και ηθικών πολιτών που εξαπατάται από τους «αφελείς» πολίτες της?
Δηλαδή εγώ θα εφαρμόζω το γράμμα του νόμου θα κτίζω 200 τετρ. μέτρα σπίτι με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τους φόρους και ο «αφελής» θα κτίζει το ίδιο, θα μου χαλάει και το ρυμοτομικό σχεδιασμό ίσως μου κόβει και τη θέα παράνομα και θα πληρώνει φόρους για 100 τετραγωνικά?
Το γκώλο να τους κόψει, να τους πληρώσει με το ίδιο νόμισμα που εξαπάτησαν αυτοί το κράτος.
Για τους επιχειρηματίες:
Για τους μικρούς δε μιλάω γιατί αν ήμουν εγώ ελεύθερος επαγγελματίας θα ήμουνα φυλακή, ή τεζαρισμένος, όμως και αυτοί ποτέ δε κινήθηκαν να βάλουν μια τάξη στα πράγματα κλέβανε από
το κράτος (εμένα δηλαδή), για να λαδώνουν τους «αφελείς» υπαλλήλους του κράτους, δηλαδή του κράτους της παραοικονομίας που φταίω και εγώ γιατί ενώ το έβλεπα δε μίλαγα.
Για τους μεγάλους επιχειρηματίες:
Όλες οι πουτ@νες που δουλεύανε και τα τσιμπάγανε στα Δημόσια π@ρνεία αποστρατεύονται πηγαίνοντας στα ιδιωτικά για να ξεστραβώνουν και να βρίσκουν τα «κονέ» στα αφεντικά, πάνω στους τρόπους που κλέβεις άνετα το κράτος και δε σε παίρνει πρέφα κανένας.
Αυτά λοιπόν τα «αφελή» αφεντικά καρ@πουταν@ρες διπλωματούχες διαμαρτύρονται στη «τσατσά» και από πάνω επειδή είπε να πάρει και αυτή κάνα φράγκο πάρα πάνω από τα κλεμένα δηλαδή για να ζήσει και ο μη «αφελής» πολίτης.
Θα εκφράσω και εγώ μια απορία.
Σε κράτος δικαίου ζούμε.
Μου κλέβει ένας ένα χιλιάρικο.
Πως θα το πάρω πίσω?
Θα του κάμω μήνυση – αγωγή.
Και μένω το περισσότερο καιρό στην Αθήνα.
Όταν αναβληθεί η δικάσιμη 4 φορές δηλαδή κατέβω 5 φορές στη Κεφαλονιά για να βγεί η απόφαση μου έχει κοστίσει η υπόθεση πάνω από τρία χιλιάρικα.
Που είναι η δικαιοσύνη στη πράξη?
Με το σύστημα αυτό λοιπόν δικαιοσύνη πάλι υπάρχει για τους «αφελείς»??
Γιατί οι διαμένοντες εκτός νησιών δεν έχουν κάποια καλύτερη μεταχείρηση?
Αρωτάω γιατί μπορεί να κάνω λάθος συλλογισμό.
Όταν υπήρχε ακόμα δραχμή κλέψανε ένα κομμάτι από το οικόπεδο ενός φίλου και χτίσανε μέσα.
Μου έλεγε λοιπόν την ιστορία ο κάποιας ηλικίας τότε ανθρωπάκος.
Τραβήχτηκα στα δικαστήρια φίλε αναβολή στην αναβολή γιατί είχα μεγάλο αριθμό στο πινάκιο και δε προλαβαίνανε, τυχαία? Που να ξέρω όλα γίνονται. Μια φορά είχε κίνηση και έφτασα στη Πάτρα μόλις σηκώθηκε ο καταπέλτης του πλοίου, του άναβα τη μεγάλη σκάλα μπας και τον κατεβάσει λίγο να μπω, τίποτα, ίσα που πρόλαβα το άλλο από Πόρο.
Τέλος πάντων μετά από χρόνια αποζημιώθηκα 700 χιλιάρικα και μου πήγε η υπόθεση γύρω στα 7 εκατομμύρια. Κόντεψα να πάρω διαζύγιο από τη γυναίκα μου!!
Ο «αφελής» ήταν μόνιμος κάτοικος, του νησιού αν βάλει κανείς ότι δεν αποζημίωσε στην εμπορική αξία αλλά στη τότε αντικειμενική, πήρε τσάμπα οικόπεδο.
Αυτή τη χώρα και αυτό το κράτος που το πληρώνω χρόνια τώρα και με 32 μήνες από τη ζωή μου στο στρατό κάποιος πρέπει να το βοηθήσει κάποτε και δε με έχουν πειράξει τόσο οι κυβερνήσεις όσο όλα τα αποκάτω «αφελή» βαρίδια κ. Παπαδάτε.
Χουά χα χα χα χα χα χα χα.