ΑΚΡΑΙΟΙ, ΣΑΜΑΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ
Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ v.samara@eleftherotypia.net
«Μας κυβερνά μία παρέα ακροδεξιών φίλων του Σαμαρά», λένε εδώ και καιρό όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη Νέα Δημοκρατία, όπου η δυσαρέσκεια ξεχειλίζει χωρίς πάντως να κάνει κάποιος κάτι γι’ αυτό από τα στελέχη των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Η προσπάθεια του Μαξίμου να απομονώσει την περίπτωση του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα Τάκη Μπαλτάκου και να υποστηρίξει πως ακολουθούσε προσωπική στρατηγική, σκοντάφτει στην κοινή γνώση για την ύπαρξη όχι απλά ακροδεξιών θυλάκων εντός της κυβέρνησης, αλλά ενός διευθυντηρίου στα υπόγεια του Μαξίμου.
Στο περιβάλλον Σαμαρά σε ισχυρούς ρόλους είχαν αναδειχθεί εκτός του Τάκη Μπαλτάκου και οι Χρύσανθος Λαζαρίδης, Φαήλος Κρανιδιώτης, Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ τα επικοινωνιακά ηνία κρατούσε ο Γιώργος Μουρούτης.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων, πως δεν προέρχονται από τη Ν.Δ., αλλά είτε αποτελούν προσωπικούς φίλους του κ. Σαμαρά από την ΠΟΛΑΝ και το περίφημο Δίκτυο 21, είτε μεταπήδησαν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον από το ΛΑΟΣ. Για αυτό άλλωστε είχαν βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο της κεντρώας πτέρυγας της Ν.Δ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Η συγκολλητική δύναμη της εξουσίας όμως κάλυπτε τις διαμαρτυρίες.
Χρύσανθος Λαζαρίδης
Το έτερο στέλεχος με θεσμική ιδιότητα στο Μαξίμου, που αν και δεν θεωρείται ακροδεξιός είναι όμως σκληρός σαμαρικός με εμμονή στην αντιμετώπιση της αριστεράς, είναι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης. Φερόμενος ως εμπνευστής της θεωρίας των δύο άκρων, που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είχε σπεύσει πρώτα από όλα να τοποθετήσει τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός συνταγματικού τόξου. Το γεγονός τότε είχε προκαλέσει παρέμβαση των καραμανλικών, διά του Ευάγγελου Αντώναρου και του Προκόπη Παυλόπουλου.
Γεννημένος στη Νέα Υόρκη το 1954, ο κ. Λαζαρίδης εντάχθηκε σε νεαρή ηλικία στην αριστερά.
Συνελήφθη από τη χούντα Ιωαννίδη λόγω της συμμετοχής του στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, βασανίστηκε και παρέμεινε στη φυλακή μέχρι την πτώση της χούντας. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας έγινε μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού και διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΕΦΕΕ με πρόεδρο τον Χρήστο Παπουτσή.
Το 1980 πήγε στο Λονδίνο για μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά στο LSE και στη συνέχεια για διδακτορικό στην οικονομετρία στο City University της Ν. Υόρκης και σπουδές στη σύγχρονη θεωρία της ανάλυσης στο Courant School of Applied Mathematics. Την περίοδο εκείνη αποξενώθηκε από την αριστερά, γοητευμένος από το λόγο του Ρίγκαν και της Θάτσερ.
Με τον κ. Σαμαρά συναντήθηκε στο Δίκτυο 21, το περίφημο εθνικοπατριωτικό think tank, από το οποίο προέρχεται και ο Φαήλος Κρανιδιώτης.
Φαήλος Κρανιδιώτης
Γνωστός ως δικηγόρος του Οτσαλάν, ο Φαήλος Κρανιδιώτης όπως και ο κ. Λαζαρίδης, γνώρισε τον κ. Σαμαρά στο Δίκτυο 21, την ίδρυση του οποίου το 1997 ο σημερινός πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει πολυσήμαντο γεγονός.
Το περιθωριακό αυτό think tank, που δήλωνε ως στόχο «την πατριωτική αφύπνιση των Ελλήνων» με μπόλικες δόσεις ορθοδοξίας, έγινε γνωστό λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση Οτσαλάν.
Στελέχη του Δικτύου αρθρογραφούσαν κατά του Κώστα Καραμανλή με αφορμή τη δήλωση του μετά το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη και υπέρ της αποκατάστασης του κύρους των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
Ο κ. Κρανιδιώτης πλέον εκτός από «προσωπικός φίλος του Σαμαρά» όπως έχει δηλώσει, είναι και μέλος της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ., στην οποία κατάφερε τελικά να εκλεγεί κατά το συνέδριο του περασμένου Ιουνίου, όταν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας είχαν δοθεί στη δημοσιότητα χωρίς σταυρούς προκαλώντας σχόλια. Ο κ. Κρανιδιώτης είχε αποτύχει στο παρελθόν να εκλεγεί στο ανώτατο όργανο του κόμματος και στη Βουλή παρά την προνομιακή του θέση στο περιβάλλον Σαμαρά.
Μετά τη δολοφονία Φύσσα, είχε αφήσει υπονοούμενα για πάταξη της αριστερής βίας και παρά την επίσημη γραμμή κατά της Χ.Α. τον Οκτώβριο είχε δηλώσει πως δεν βρίζει εθνικιστές και πατριώτες, αλλά κρατά τις «σφαίρες» του για τους αληθινούς εχθρούς, με αποτέλεσμα μετά τις αντιδράσεις ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος να τον καλέσει στη Συγγρού για εξηγήσεις. Ο κ. Κρανιδιώτης βεβαίως συνεχίζει τις παρεμβάσεις διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αρθρογραφίας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.
Μάκης Βορίδης
Η πόρτα του μεγάρου Μαξιμου είναι πάντα ανοιχτή για τον Μάκη Βορίδη και όχι μόνον λόγω της ιδιότητας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ που μεταπήδησε στη Ν.Δ. επί Σαμαρά -αν και για να είμαστε δίκαιοι ήταν εκ των στελεχών του ΛΑΟΣ που φλέρταραν οι γαλάζιοι και επί Καραμανλή- έχει γίνει ένας εκ των ανθρώπων εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά.
Η εικόνα του εν έτει 1985, με αυτοσχέδιο τσεκούρι ανά χείρας, ανάμεσα σε κρανοφόρους, ασπιδοφόρους και ροπαλοφόρους συναγωνιστές του της Νεολαίας ΕΠΕΝ, όμως, δεν μπορεί να ξεχαστεί. Την άνοιξη του 2005, ως πρόεδρος του Ελληνικού Μετώπου προσχώρησε στο ΛΑΟΣ. Τον Νοέμβριο του 2011 διορίστηκε υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων στην κυβέρνηση Παπαδήμου, όμως τον Φεβρουάριο του 2012 διεγράφη από το ΛΑΟΣ γιατί υπερψήφισε το δεύτερο μνημόνιο 2 και βρέθηκε στη Ν.Δ.
Οι σκληρές δεξιές του απόψεις είναι γνωστές. Ο κ. Βορίδης ήταν πάντως εκ των στελεχών που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου το πρωί του Σαββάτου των συλλήψεων της Χ.Α. και βασικός υπερασπιστής της άποψης ότι αφού με τη δολοφονία Φύσσα αποδείχθηκε πως δεν θα μπορούσε το νεοναζιστικό μόρφωμα να χρησιμεύσει ως κυβερνητικό δεκανίκι, θα έπρεπε να διαλυθεί. Αποτελεί συνεπώς έκπληξη πως είναι ο μόνος που έχει μείνει εκτός του κάδρου της Χ.Α. αυτή τη στιγμή.
Αδωνις Γεωργιάδης
Ο υπουργός Υγείας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ολόκληρο θέμα από μόνος του. Από τηλεπωλητής βιβλίων με εθνικιστικό και αντισημιτικό περιεχόμενο, διευθυντής των εκδόσεων Γεωργιάδη και των περιοδικών «Ελλήνων Ιστορία» και «Ελληνική Αγωγή», ο Αδωνις Γεωργιάδης εκλεγόταν με το ΛΑΟΣ από το 2007 και όπως ο κ. Βορίδης, έγινε πρώτα υπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου, διεγράφη επειδή ψήφισε το μνημόνιο δύο και βρήκε πολιτική στέγη στη σαμαρική Ν.Δ. Στον τελευταίο ανασχηματισμό ανέλαβε το υπουργείο Υγείας όπου απεδείχθη τροϊκανότερος των τροϊκανών, με πολλές καταγγελίες για τη δράση του και από συνδικαλιστές της Ν.Δ. Οπως και ο κ. Μπαλτάκος δήλωνε υπερήφανος αντικομμουνιστής, ο κ. Γεωργιάδης στη Βουλή έλεγε πως συχαίνεται τους κομμουνιστές. Στη Ν.Δ. επίσης τον κατηγορούν ότι «κουβαλά στο Μαξίμου τα απομεινάρια του ΛΑΟΣ» μετά τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρώην βουλευτή Αστέριο Ροντούλη που προκάλεσε αντιδράσεις στη Λάρισα.
Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 5 Απριλίου 2014
2 σχόλια.
1-Ο/Η Γριτζελιάς Κώστας έγραψε: (πριν 18 ώρες)
Ο κ.Φαήλος Κρανιδιώτης γνωρίζεται με το κ.Πρωθυπουργό από την εποχή του Σκοπιανού.Όταν ο κ.Σαμαράς αποχώρησε από τη Ν.Δ και έκανε τη Πολιτική Άνοιξη.’Τότες ο κ. Φαήλος Κρανιδιώτης νεαρός ήταν στο προεκλογικό αγώνα συνοδός και ασφάλεια του κ.Σαμαρά ..
Και ότι λέω το γνωρίζω και με μάτια και με αυτιά και φωτό…
2-Ο/Η Argyris Papasyriopoulos έγραψε: (πριν 11 ώρες)
Εμετός….