Σε απόλυτη νευρική κρίση βρίσκεται πλέον η συγκυβέρνηση Σαμαρά καθώς οι δύο κυβερνητικοί εταίροι – Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ –, υπό το βάρος της υπόθεσης Μπαλτάκου, τα «έσπασαν» στο νομοσχέδιο Μιχελάκη για τις επείγουσες αλλαγές στον «Καλλικράτη», με αποτέλεσμα να υπάρξει εμπλοκή στην ψήφιση του νομοσχεδίου, η οποία μετατίθεται για το απόγευμα της Τρίτης, ενώ έπρεπε να ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε εμπλοκή και με την υποψηφιότητα του Γ. Μπουτάρη στον Δήμο της Θεσσαλονίκης.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης ήταν το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος πήγε εσπευσμένα στη Βουλή, ενώ την ίδια ώρα τα τηλέφωνα στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν πάρει… φωτιά!Η εμπλοκή προκλήθηκε από το «βέτο» του ΠΑΣΟΚ σε μία σειρά άρθρα του νομοσχεδίου, για τα οποία δήλωσε πως δεν τα ψηφίζει.
Ωστόσο, μία ακόμη εμπλοκή υπήρξε από την άρνηση του υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη να αποδεχτεί προσθήκη – τροπολογία του υπουργού αναπληρωτή Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκου, με την οποία αίρονται τα κωλύματα – ασυμβίβαστα που αφορούσαν τον Γ. Μπουτάρη, καθώς, για να είναι υποψήφιος, θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί από τη θέση του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης πριν από 18 μήνες.
Τα τέσσερα (4) επίμαχα άρθρα αφορούν:
● Τον Συμπαραστάτη του Δημότη. Το ΠΑΣΟΚ ζητά να εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ το νομοσχέδιο από την Περιφέρεια.
● Τη διαγραφή προστίμων που αφορούσαν παράνομες πινακίδες και δεν έχουν πληρωθεί.
● Την εκχώρηση και ενεχυρίαση εσόδων από δημοτικά τέλη.
● Την επιβολή της ποινής της αργίας σε αιρετούς των ΟΤΑ. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να υπάρχει αμετάκλητη απόφαση.
Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ, διά του Π. Κουκουλόπουλου, έθεσε δύο ακόμη διαδικαστικά – πολιτικά ζητήματα.
1. Ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή πότε θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ (ο Ευ. Βενιζέλος – όπως είπε – ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό σε κλειστή συνάντηση).
2. Ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη να φέρει προς ψήφιση, με την ορθή διατύπωσή του, το περίφημο άρθρο 19 που είχε μπλοκάρει ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος, ο οποίος προσπάθησε πριν από δύο εβδομάδες να περάσει με το ζόρι ρατσιστική διάταξη για την απέλαση μεταναστών που καταγγέλλουν ψευδώς φαινόμενα ρατσιστικής βίας από αστυνομικούς και λιμενικούς.
Η τοποθέτησή του αποτυπώνει το κακό κλίμα στις σχέσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ:
«Γι’ αυτά τα δύο σοβαρά πολιτικά θέματα θέλουμε δύο καθαρές απαντήσεις από τον υπουργό Εσωτερικών. Μέχρι τότε επιφυλασσόμαστε και για τη στάση μας στο νομοσχέδιο. Όχι – ξαναλέω – ότι διαφωνούμε κάπου, αλλά γιατί το ζήτημα είναι πολιτικό. Ή πρέπει να αρχίσουμε να λειτουργούμε διαφορετικά ή διαφορετικά δεν ξέρω πώς εννοούμε τη συνεργασία».
Η συνεδρίαση όμως ήταν επεισοδιακή. Διότι, από τη στιγμή που Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν βρήκαν λύση στο παρασκήνιο, ο προεδρεύων Χρ. Μαρκογιαννάκης διέκοψε τη συνεδρίαση, υπό τις έντονες διαμαρτυρίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ειδικότερα ο Π. Λαφαζάνης κατηγόρησε τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι παίζουν «παιχνίδια παρασκηνίου» και ότι έχουν μετατρέψει τη Βουλή σε πεδίο επίλυσης των διαφορών τους, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση – οπερέτα». Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να παραιτηθεί διότι – όπως είπε – είναι επιζήμια για τη χώρα.
«Πρόκειται», σχολίασε ο Τ. Κουίκ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, «για μία συγκυβέρνηση που τρικλίζει και που ένα τελειωμένο ΠΑΣΟΚ κρατάει ζωντανή ακόμα μία κυβέρνηση όχι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά του Σαμαρά».