Έχει συμβεί μια ακόμη φορά, στη πρόσφατη ιστορία της χώρας. Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, όταν για τον Ανδρέα Παπανδρέου, μπλεγμένο για τα καλά στο σκάνδαλο Κοσκωτά, το αποτέλεσμα των εκλογών του 1989 ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου. «Τσοβόλα δώστα όλα», παρότρυνε δημοσίως τον τότε υπουργό Οικονομικών. Να ικανοποιήσει δηλαδή το παραμικρό αίτημα και να μοιράσει ψηφοθηρικά ότι είχε απομείνει στα δημόσια ταμεία.
Με την κωμικοτραγική «έξοδο στις αγορές» σήμερα ζούμε το remake του 1989. Ενώ η χώρα δεν έχει άμεση ανάγκη δανεισμού, ήδη πνιγμένη στα δάνεια από τα οποία χρεοκόπησε, βγαίνει στη γύρα για να δανειστεί ξανά. Με πλήρη νομική εξασφάλιση των δανειστών, με ρήτρες που ισχύουν μόνο για την Ελλάδα και για καμία άλλη χώρα του πλανήτη, θα δανειστεί με το υψηλότερο επιτόκιο της Ευρώπης. Όπως το 1989 έτσι και αυτή τη φορά οι λόγοι είναι πολιτικοί: να διασωθεί εκλογικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η κυβερνητική παράταξηΕικοσιπέντε χρόνια μετά, δύο είναι οι βασικές διαφορές. Η πρώτη είναι ότι η χώρα που χρεοκόπησε από τα πολλά δάνεια, το πανηγυρίζει που δανείζεται! Γιατί ενώ το 1989 υπήρχαν μέσα ενημέρωσης που ασκούσαν κριτική στην ακατάσχετη παροχολογία «Τσοβόλα δώστα όλα», προειδοποιώντας για την επερχόμενη καταστροφή, σήμερα τα ΜΜΕ είναι τόσο υποταγμένα στην κυβέρνηση και την οικονομική ολιγαρχία ώστε σέρνουν τον χορό στο πανηγύρι.
Προς τι οι θριαμβολογίες αφού με το νέο δανεισμό το μη βιώσιμο χρέος από το 171% θα φτάσει στο 175% του ΑΕΠ; Πώς ξεφεύγουμε από το Μνημόνιο τη στιγμή που όσα έχουν ήδη υπογραφεί δεσμεύουν υποχρεωτικά τη χώρα τουλάχιστον μέχρι που θα λήξουν τα ομόλογα από τα πακέτα στήριξης, δηλαδή μέχρι το 2040 και το 2050; Ποιος θα πληρώσει το νέο λογαριασμό, αφού με το ούτως ή άλλως υψηλότατο επιτόκιο -ανεξάρτητα από το πως τελικά θα διαμορφωθεί- το δάνειο θα κοστίσει κάπου 400 εκατομμύρια σε πρόσθετους τόκους; Για τη δημοσιογραφία των παραθύρων, τέτοια ερωτήματα είναι απλώς απαγορευμένα.
400 εκατομμύρια ευρώ! Κάποια στιγμή η κυβέρνηση Παπαδήμου κόντεψε να πέσει επειδή δεν έβρισκαν 300 εκατ. να περικόψουν! Πρόκειται για την ακριβότερη προεκλογική εκστρατεία στην ιστορία της χώρας, αλλά το ποσό είναι εξηγήσιμο: γιατί οι εξαθλιωμένοι Έλληνες φορολογούμενοι που δεν έχουν να ξεπληρώσουν το δάνειο τους, τα εκατομμύρια των ανέργων στα συσσίτια και τα κοινωνικά ιατρεία, οι ανασφάλιστοι που δεν έχουν να αγοράσουν φάρμακα για τον καρκίνο τους, οι επιχειρηματίες που ασφυκτιούν ή τους μπουζουριάζουν για το ΦΠΑ, δεν θα πληρώσουν τη νύφη μόνο για να μην χάσει ο Σαμαράς ή μη συντριβεί ο Βενιζέλος. Αυτή την φορά χρηματοδοτούν και την προεκλογική εκστρατεία της Μέρκελ.
Γιατί η αντιπαθής στους Έλληνες καγκελάριος δεν έρχεται αύριο στην Αθήνα τόσο για να ενισχύσει εκλογικά την ΝΔ ή τη πασοκική συνιστώσα της, όσο για να αντλήσει ψήφους για την ίδια. Θα χρησιμοποιήσει την «έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές για να πει στους Γερμανούς φορολογούμενους ότι χάρις στη πολιτική της δεν θα χρειαστεί να πληρώνουν πλέον για τους τεμπέληδες και ανοργάνωτους Έλληνες.
Το ντοκιμαντέρ «Η Νονά», που θα προβάλλεται δημοσίως σε πολλές πόλεις την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος θα βρίσκεται στην Αθήνα εκθειάζοντας το ελληνικό θαύμα, αποδεικνύει ότι αυτό ποτέ δεν ήταν αλήθεια: η γερμανική κυβέρνηση κοντεύει να κερδίσει κοντά 100 δις λόγω της κρίσης, τα αίτια της οποίας φόρτωσε μονομερώς στην ελληνική πλευρά. Αλλά στην ίδια ταινία, ο φακός συλλαμβάνει την Μέρκελ να λέει κάποια στιγμή στο Σαμαρά: «μετά το ελληνικό λαό και εσένα, δεν υπάρχει άλλους που να ενδιαφέρεται για την επιτυχία του προγράμματος όσο εγώ».
Τα τραγικά αποτελέσματα του ελληνικού προγράμματος είναι γνωστά στους Έλληνες πολίτες, που θέλουν όμως να ακούσουν μια καλή είδηση, έστω και πλαστή.
Όπως ακριβώς το 1989 ενθουσιάστηκαν από την γαλαντομία του Παπανδρέου και του πειθήνιου υπουργού του.
Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γλίτωσε την εκλογική συντριβή και, ίσως για αυτό, και την ποινή από Ειδικό Δικαστήριο στο οποίο τελικά παραπέμφθηκε. Αλλά η προτροπή Παπανδρέου, η νοοτροπία που εμπεριείχε και κυριάρχησε καθώς και οι ανάλογες πρακτικές που εφαρμόστηκαν στη συνέχεια από τους κάθε λογής διαδόχους οδήγησαν στη χρεοκοπία, 20 χρόνια αργότερα. Ανάλογες θα είναι οι ιστορικές συνέπειες για την χώρα και τους νέους της, αν θα έχει πολιτικό αποτέλεσμα το σημερινό ξεδιάντροπο «Στουρνάρα δώστα όλα».