Πόντο πόντο οι ξένοι αξιωματούχοι ξηλώνουν το πουλόβερ των κυβερνητικών πανηγυρισμών μετά την «έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές. Δεν συμμερίζονται την υπεραισιοδοξία, που για προεκλογικούς λόγους καλλιεργήθηκε από την κυβέρνηση, ενώ δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι η κίνηση δεν εξυπηρετεί ούτε τη βιωσιμότητα του χρέους.
Υπονοούν ξεκάθαρα ότι η χώρα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης και παραπέμπουν στις μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες κατά την επόμενη διετία. Ανοιχτά, ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε ως μείζονα πρόκληση τις ανάγκες αναχρηματοδότησης της χώρας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν ταυτίζεται με όσους μιλούν για τέλος του ελληνικού προβλήματος.Ολες οι ενδείξεις παραπέμπουν ότι ακόμα κι αν δεν αποκαλέσουν Μνημόνιο ένα νέο «πακέτο στήριξης», θα έχει όλα τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά, καθώς θα συνοδεύεται από προαπαιτούμενα και δεσμεύσεις. Απλώς το «περιτύλιγμα» θα αλλάξει, ώστε να μπορούν να καλλιεργούν, για εσωτερική κατανάλωση, εντυπώσεις περί εξόδου από την κρίση.
«Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει», εκτιμά τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup όσο και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που υπενθυμίζει ότι μένουν αρκετές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Από κοντά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, που τονίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σιωπηρά, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα των διαπραγματεύσεων για τη διαχείριση του χρέους. Επισήμως, οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στο Eurogroup της 5ης Μαΐου. Ηδη, όμως, η Ελλάδα έχει απορρίψει κάθε σκέψη για νέο «κούρεμα» και κινείται προς τη γερμανική πρόταση, για επιμήκυνση λήξης δανείων και περαιτέρω μείωση επιτοκίων.
Η νέα συμφωνία θα συνοδεύεται από νέους όρους από τους εταίρους-δανειστές, προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το δικαίωμα να επιβάλλουν νέες δεσμεύσεις. Οσο κι αν στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη λήψης νέου δανείου, το ΔΝΤ ήδη έχει προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους.
Στο ενδεχόμενο απουσίας νέας χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, το Ταμείο απειλεί με αποχώρηση, αποσύροντας μαζί και τα κεφάλαιά του. Μετά τις κάλπες, το φθινόπωρο προμηνύεται ιδιαίτερα βαρύ, καθώς στην ατζέντα των συνομιλιών με την τρόικα περιλαμβάνονται όλα τα καυτά ζητήματα, που απλώς πήραν αναβολή ελέω εκλογών.