Στο Ληξούρι ακόμα περιμένουν τα έργα αποκατάστασης
Η τιμή του ενοικίου στο Ληξούρι έχει ανέβει κατακόρυφα λόγω της αυξημένης ζήτησης
Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ
«Αντί για στάμνες από τα καμπαναριά, θα πετάξουμε μπάζα» λένε οι σεισμόπληκτοι της Παλικής. Πολλοί φέτος θα κάνουν Ανάσταση στα ερείπια. «Ε μα τι; Δεν θα κάμουμε Πάσχα εμείς εδώ; Μιας και είναι όλα σπασμένα στις περιουσίες μας, μαζί και τα κεφάλια μας, δεν βαριέσαι να σπάσουμε και μια ντουζίνα κόκκινα αβγά». Διά στόματος του Παναγή Ανίνου, ενός ηλικιωμένου κάτοικου της Παλικής, η απόδειξη πως οι Κεφαλονίτες καλύτερα από όλους ξέρουν να φιλτράρουν μέσα από το χιούμορ κάθε συμφορά.
Επιστροφή στο Ληξούρι, σχεδόν τρεις μήνες μετά το σεισμό της 26ης Ιανουαρίου μέσα από τις διηγήσεις των κατοίκων. Οπως λένε, «ο σεισμός μάς θυμάται ακόμα, ευτυχώς όχι πολύ». Κάποιοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, οι περισσότεροι φιλοξενούνται από φίλους, λίγοι επέλεξαν το ενοίκιο, ακόμα λιγότεροι την πρόσκαιρη λύση του λυόμενου. «Η ζωή και η ψυχολογία μας επανέρχονται. Μένει όμως μια μελαγχολία και ένα ερώτημα: τι μέλλει γενέσθαι και πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν τα έργα αποκατάστασης;».
Οι κατοικίες
Στέγες καλυμμένες ακόμα με πλαστική προστασία. «Δεν τις κλείνεις εύκολα τέτοιες τρύπες», λένε οι Ληξουριώτες. «Είμαστε μπλεγμένοι στη γραφειοκρατία. Ακόμα και να έχει κάποιος καλή πρόθεση είναι τόση η γραφειοκρατία κι ώσπου να μπει μηχανικός, να βρεις λεφτά να τον πληρώσεις και μετά να φτιαχτεί φάκελος για να πιστοποιηθούν οι ζημιές, καλό φθινόπωρο» λέει κάτοικος της περιοχής.
Μόνοι τους, οι κάτοικοι, καθαρίζουν τα σπίτια τους. Τα απογεύματα, δίπλα στους κάδους απορριμμάτων, βλέπεις βουνά από μπάζα. «Κάποιοι ασυνείδητοι τα πετούν στην παραλία και τα ρουφάει η θάλασσα» καταγγέλλει κάποιος.
«Ξεκινήσαμε να καθαρίζουμε και να αποψιλώνουμε. Προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι με τα ηλεκτρολογικά. Από επιδοτήσεις έχουμε πάρει μόνο το 500άρικο της οικοσκευής» λέει ο Παναγής Τρομπέτας, ιδιοκτήτης ενός από τα 1.546 νοικοκυριά του νησιού που έλαβαν επίδομα οικοσκευής με μέσο ύψος ενίσχυσης τις 2.000 ευρώ.
«Αδεια για επισκευές δεν έχουμε πάρει ακόμα. Ακούγεται ότι θα ξεκινήσουν να δίνουν άδειες στα μέσα του μήνα». Οσοι έχασαν τα σπίτια τους, προτιμούν να φιλοξενηθούν παρά να νοικιάσουν.
Η τιμή του ενοικίου στο Ληξούρι έχει ανέβει κατακόρυφα λόγω της αυξημένης ζήτησης. Οι επιδοτήσεις (300-500 ευρώ) που δίνονται για ενοικίαση σπιτιού δεν επαρκούν, ιδιαίτερα αν πρόκειται για πολύτεκνη οικογένεια. «Δίνονται επιδοτήσεις για το ενοίκιο, αλλά όχι σε όλους» υποστηρίζει κάτοικος. Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μέχρι στιγμής στο Ληξούρι έχουν κατατεθεί 494 αιτήσεις πληγέντων για επιδότηση ενοικίου και (εξ αυτών) έχουν χορηγηθεί 156 επιδοτήσεις.
Κάποιοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τα κατεδαφιστέα. Οπως ο νεαρός Μπάμπης Σταματελάτος, ο οποίος θα κάνει Πάσχα στο χωριό του σε μια σκηνή. Μετακόμισε από το Ληξούρι στους Σουλάρους. Εκεί διαβάζει για τις εξετάσεις. Συμμαθητής του ο Μάκης Αρακλισιάνος, φιλοξενείται αναγκαστικά σε συγγενικό του σπίτι. Ζούσε στις εργατικές κατοικίες, οι οποίες υπέστησαν ολική καταστροφή και σχεδόν στο σύνολό τους έχουν εκκενωθεί. «Εμείς χάσαμε το σπίτι μας και φιλοξενούμαστε στη θεία. Κοιμάμαι στον καναπέ. Ζούμε 12 άτομα σε ένα σπίτι, είναι αδύνατο να συγκεντρωθώ να διαβάσω με τρία μικρά παιδιά μέσα. Τα μαζεύω όλα και πηγαίνω σε ένα παλιό δωματιάκι. Δεν έχω το γραφείο μου, τη βιβλιοθήκη μου τίποτα». Ο Μάκης έχει στόχο την ΑΣΟΕΕ και θα συμμετάσχει στις Πανελλαδικές, όπως όλοι οι υποψήφιοι από την Κεφαλονιά, ως ειδική κατηγορία.
Μνημεία – εκκλησίες
Στο Αργοστόλι πετούν στάμνες από τα καμπαναριά, στην Παλική πετάνε μπάζα από το σεισμό. Δειλά δειλά με πρωτοβουλίες των επιτρόπων έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες υποστύλωσης στους ιστορικούς ναούς της Παλικής, ανάμεσα στους οποίους και ένας από τους τελευταίους διασωθέντες, επτανησιακού τύπου, ναούς της Ενετοκρατίας, η Παναγία των Ρόγγων. «Ξεκίνησαν πριν από 3 εβδομάδες, όμως δεν έχουν μπει μέσα ακόμα. Πρέπει να μπουν γρήγορα πριν αρχίσει να πέφτει. Ο καιρός δεν του κάνει καλό» λέει ο Παναγής Τρομπέτας, κάτοικος της περιοχής, αναφερόμενος στο διατηρητέο μνημείο που έχει εικονογράφηση του 18ου αιώνα. Η Αγία Θέκλα είναι ακόμα σωρός από πέτρες και οι τάφοι του χωριού είναι ακόμα ανοιχτοί. «Η διαδικασία έχει κολλήσει στα εκκλησιαστικά συμβούλια. Πρέπει να δημιουργηθεί μια επιτροπή από το υπουργείο Πολιτισμού και την Εκκλησία για να ξεκινήσει η αναστήλωση. Το καλύτερο παράδειγμα εσωτερικού διάκοσμου της Κεφαλονιάς κινδυνεύει να χαθεί», λέει ο Μάκης Γαλανός, εκπαιδευτικός από το Ληξούρι που γνωρίζει άριστα την ιστορία των μνημείων του τόπου. Ο ίδιος τονίζει ότι «οι εκκλησίες ανήκουν σε άλλο νομικό πλαίσιο. Ακούγεται ότι θα δοθούν 9 εκατομμύρια ευρώ για τη ναοδομία και ότι η εκκλησίες θα επισκευαστούν. Γίνονται μεμονωμένες ενέργειες, αλλά δεν αρκεί». Μείζονος σημασίας μνημείο για την ιστορία του τόπου, το κτήριο της Βιβλιοθήκης του Ιακωβάτου. «Το μνημείο θέλει δουλειά και πολλά χρήματα για να επισκευαστεί. Προς το παρόν, έχει καθαριστεί και περιμένουμε για τα υπόλοιπα» σημειώνει ο κ. Γαλανός. Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε πρόβλημα με τους νεκρούς. Το νεκροταφείο στο Ληξούρι είναι σαν βομβαρδισμένο. Κρανίου τόπος, κυριολεκτικά».
Δρόμοι – παραλίες
Ο Χάρακας είναι κλειστός, η Μελισάνη κλειστή, η παραλία του Μύρτου έχει πρόβλημα, στους Πετανούς γίνονται κατολισθήσεις, στην Πλατιά Αμμο έχει σηκωθεί η σκάλα.
«Σε πολλούς δρόμους γίνονται ακόμα κατολισθήσεις βράχων. Πολλά χωριά είναι ακόμα απροσπέλαστα. Η συγκοινωνία με τα ΚΤΕΛ δεν υπάρχει, πολλοί δρόμοι έχουν μονοδρομηθεί γιατί είναι κούφιοι από κάτω» ισχυρίζεται ο Διονύσης Περδίκης, ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου στο Ληξούρι. «Μπαλώματα γίνονται. Το δίκτυο ύδρευσης έχει χαμηλή πίεση. Φοβόμαστε πως όταν αυξηθεί η χρήση, δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος».
«Το Πάσχα ήταν για μας μια πρόβα τζενεράλε της τουριστικής σεζόν. Φέτος είμαστε ανέτοιμοι. Τουρίστες, στο Ληξούρι δεν έχουμε, ήρθαν μόνο οι ντόπιοι. Οι ξενοδόχοι είμαστε μόνοι. Χτυπιόμαστε μέσα στις ζημιές για να είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας. Αν χάσουμε ένα μήνα, καταστραφήκαμε» λέει ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Παλική.
«Η πρόοδος υπάρχει. Την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν οι πρώτες εργολαβίες» τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Ιόνιων Νήσων, Σωτήρης Κουρής. «Η Περιφέρεια έχει ολοκληρώσει την α’ φάση αποκατάστασης, ύψους 1.020.000 ευρώ». Η β’ φάση περιλαμβάνει τρία έργα υποδομής (500.000, 317.000, 333.000 ευρώ) ανάμεσα στα οποία η απομάκρυνση βράχων και η τακτοποίηση οδικού δικτύου. Ενα πρόσθετο κονδύλι ύψους 7.000.000 ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση του Χάρακα, πάνω από τον Μύρτο.
«Τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο», διαβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος του νησιού, Βαγγέλης Κεκάτος. «Τα ξενοδοχεία στο Αργοστόλι είναι σχεδόν κλεισμένα για το Πάσχα. Επικρατεί ένα κλίμα κατάνυξης. Ευχαριστούμε τον Αγιο που δεν θρηνήσαμε θύματα, μετά τα χαστούκια της φύσης. Στις εκκλησίες αντηχούν οι χορωδίες και στο λιμάνι τα μηχανήματα αποκατάστασης του προβλήτα».
Το λιμάνι
«Η Παλική θα έπρεπε να είναι ένα απέραντο εργοτάξιο. Δεν είναι» υποστηρίζουν οι κάτοικοι. Ωστόσο, η εικόνα με τα τσακισμένα ιστιοπλοϊκά που έκαναν τον γύρο του κόσμου τις ημέρες του σεισμού, μέσα από φωτογραφίες που απεικόνιζαν τις μεγάλες ζημιές στο λιμάνι, αρχίζει να αλλάζει.
Τα έργα αποκατάστασης έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. «Μόνο ένα μηχάνημα και τρεις εργάτες υπάρχουν στην παραλία, μόνο τη ράμπα για τα πλοία έχουν φτιάξει», υποστηρίζουν οι κάτοικοι, «έξι είναι τα μηχανήματα που δουλεύουν» ισχυρίζεται ο αρχιτέκτονας μηχανικός και σύμβουλος τεχνικών έργων στο δήμο, Δημήτρης Μεσσάρης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «βρισκόμαστε στην πρώτη φάση αποκατάστασης που περιλαμβάνει στερέωση του κρηπιδώματος και εργασίες για να αποδοθεί για καλοκαιρινή χρήση.
Θα ακολουθήσει αποκατάσταση σε όλο το μήκος του λιμανιού και έπειτα θα γίνει αναβάθμιση. Θα ξεκινήσει η μελέτη για ανάπλαση των δύο λιμανιών, το νότιο τμήμα θα γίνει μαρίνα και θα δημιουργηθεί μπαστούνι για να δένουν τα κρουαζιερόπλοια.
Θα εκμεταλλευτούμε τον σεισμό για ριζικές αλλαγές». Στα αυτιά των σεισμόπληκτων κατοίκων, που ακόμα περιμένουν τη δεύτερη δόση του επιδόματος για την κατεστραμμένη οικοσκευή, τα λόγια αυτά ακούγονται ως προεκλογικές υποσχέσεις που δεν θα τηρηθούν. «Αλλο το να θέλουμε όλοι οι Παλικισιάνοι “μπαστούνι” στον τόπο μας και άλλο το να το χρησιμοποιούμε για πολιτική σκοπιμότητα, τη στιγμή μάλιστα που όσοι είμαστε μέσα στα πράγματα ξέρουμε ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική» σχολιάζει η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Ελπίδα Κατσαΐτη.