Πύργο από τραπουλόχαρτα θυμίζουν ήδη οι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης και τα ευχολόγια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου. Παρά τις «σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού», φαίνεται πως ο «απύθμενος» πυθμένας του κρατικού κορβανά δεν χορταίνει με τίποτα.
Νέα μέτρα ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2017 και εποπτεία διαρκείας από την τρόικα ακόμη και μετά τη λήξη των μνημονίων προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα για την αξιολόγηση της προόδου που έχει επιδείξει η χώρα μας σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του Ιουλίου του 2013.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «με βάση τις εντυπωσιακές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης των τελευταίων ετών, η Ελλάδα ξεπέρασε το δημοσιονομικό στόχο της το 2013, δεδομένου ότι σημειώθηκε πρωτογενές πλεόνασμα στο πλαίσιο του προγράμματος».«Τα εξακριβωμένα στοιχεία καταδεικνύουν, όπως επισημαίνεται, μια σταδιακή αποκλιμάκωση της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης» και επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη το 2014.
Μέσα δηλαδή στους επόμενους επτά μήνες οι πολίτες αυτής της χώρας θα πρέπει να πιστέψουν ότι τα διψήφια ποσοστά ανεργίας θα εξανεμιστούν και πως θα επέλθει η ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.
Το πρωτογενές πλεόνασμα, άλλωστε, όπως είπε και ο κ. Βενιζέλος, είναι η ζωή μας.
Τα μαντάτα από τις Βρυξέλλες πάντως είναι ξεκάθαρα.
Τώρα αρχίζουν τα πιο δύσκολα, παρ’ ότι οι κυβερνώντες υπόσχονται και μάλιστα διαβεβαιώνουν ότι πολύ σύντομα όλα θα τελειώσουν.
Τίθεται πλέον ανοιχτά και ξεκάθαρα ζήτημα βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ απελευθερώνονται οι απολύσεις.
Στον τομέα, στο μεταξύ, των αποκρατικοποιήσεων, όπου έχουν δοθεί ήδη τα «φιλέτα» σε τιμές εκποίησης, είναι σχεδόν απίθανο να δούμε τριπλασιασμό των εσόδων την περίοδο 2016-2020.
Μας δίνεται όμως και ένα «μαξιλάρι» να ακουμπήσουμε.
Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι στην περίπτωση που οι βελτιώσεις τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει δεν είναι αποδοτικές, αξιόπιστες και βιώσιμες, τότε το σύστημα θα ευθυγραμμιστεί με τις καλύτερες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.