Η διαφωνία του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές οδήγησε τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη σε υποχώρηση προκειμένου να μην παρουσιαστεί πρόβλημα στην ονομαστική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει ικανοποίηση γι αυτή τη μικρή, αγχωμένη νίκη, επειδή δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι πίεσαν τη ΝΔ και πέτυχαν αναδίπλωση αποδεικνύοντας τη χρησιμότητά τους υπέρ των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γι αυτή την εξέλιξη την οποία απέδωσε στις εκλογικές αγωνίες του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου άλλωστε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχαν εκφραστεί ενστάσεις από την πλευρά της Χ. Τρικούπη για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Ο εκνευρισμός είναι προφανής και θα επιτείνεται όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Ελιά κινείται σε χαμηλά ποσοστά της τάξης του 5-7%. Ο Ευ. Βενιζέλος προειδοποιεί ότι το κόμμα του θα φύγει από την κυβέρνηση εφόσον η εικόνα των δημοσκοπήσεων αποτυπωθεί στις κάλπες της 25ης Μαίου και προσβλέπει στην ωριμότητα και τη σοφία του λαού, όπως χαρακτηριστικά είπε. Το μήνυμα είναι ότι όποιος θέλει σταθερότητα πρέπει να ψηφίσει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και άλλη εναλλακτική δεν έχει. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι αυτό το δίλημμα φέρνει απέναντι τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, αφού απευθύνονται με το ίδιο σύνθημα στο ίδιο κοινό, με τη ΝΔ να έχει το πλεονέκτημα.
Και η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τον Αδωνι Γεωργιάδη, υποστήριξε ότι πράγματι αν η Ελιά δεν τα πάει καλά στις εκλογές, τότε θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση (μιλώντας στον ΑΝΤ1). Σημείωσε, δε, ότι το ίδιο ισχύει και για την Νέα Δημοκρατία. Εκτίμησε ότι ο Ευ. Βενιζέλος συνδέει τις εκλογικές επιδόσεις με την παραμονή στην κυβέρνηση για να αποσπάσει μεγαλύτερα ποσοστά. Κανείς δεν προσδοριζει τον πήχυ και δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο ποσοστό, αφού θα συνεκτιμηθεί και το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως επίσης η σύγκριση με τις επιδόσεις των άλλων κομμάτων, πόσες δυνάμεις έχουν χάσει σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2012.
Οι Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος που θα συναντηθούν σήμερα έχουν κοινή επιδίωξη, την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας, αλλά αντιλαμβάνονται πως οι ευρωεκλογές της 25ης Μαίου θα είναι μια οριακή στιγμή σε πολιτικό επίπεδο. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση χρειάζεται δυνάμεις για ένα φθινόπωρο που δεν θα έχει την προεκλογική ευδία της άνοιξης. Η συζήτηση για την απομείωση του χρέους δεν παραπέμφθηκε απλώς για τον Οκτώβριο από το Γιούρογκρουπ αλλά συνδέθηκε με τη νέα αξιολόγηση που θα γίνει από την Τρόικα και με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι πάλι η χώρα θα βρεθεί στο έλεος του Πωλ Τόσμεν, πάλι θα αρχίσει η αβεβαιότητα σε σχέση με την εκτίμηση για τα χρηματοδοτικά/δημοσιονομικά κενά, πάλι θα μπουν στο τραπέζι νέα μέτρα, πάλι θα αναζητείται τρόπος στήριξης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος που παραμένει σε αδυναμία να στηρίξει την πραγματική οικονομία, έχοντας ήδη επιβαρύνει με πολλά δισ. ευρώ τους πολίτες προκειμένου να εξασφαλίσει την κεφαλαιακή του επάρκεια.
Επομένως, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαμορφώνουν τη στρατηγική τους για τις κάλπες γνωρίζοντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και δεν τελειώνουν με την ψηφοφορία για το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα την Παρασκευή. Εκείνη την ημέρα ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα σταθεί δίπλα στον Κ. Καραμανλή, στο ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή της ΝΔ, στέλνοντας ένα μήνυμα παραταξιακής ενότητας. Τέτοια θα κάνει πολλά μέχρι τις 25 Μαίου, προσπαθώντας να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει την κομματική βάση, αλλά η συνέχεια της κυβέρνησης δεν καθοριστεί μόνο με βάση αυτές τις επικοινωνιακές πρωτοβουλίες. Υπάρχουν παράγοντες που δεν ελέγχει το Μέγαρο Μαξίμου: Οι επιδόσεις της Ελιάς, το μέγεθος της συμμετοχής, τι τελικά θα φοβηθεί περισσότερο η κοινωνική πλειοψηφία – την αστάθεια ή τη συνέχιση της ίδιας κατάστασης. Το τι σημαίνει “συνέχεια” αποτυπώνεται και στην επιλογή του πρώην καραμανλικού γραμματέα της ΝΔ Λ. Ζαγορίτη ως Συνήγορου του Καταναλωτή, όπως κυκλοφόρησε χθες χωρίς να διαψευστεί.