γιατί δεν πέρνουν θέση οι συνδυασμοί των δημοτικών εκλογών στο θιάκι;
Από Κατάκολο, Πατραϊκό Κόλπο και Ιωάννινα θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες. Την επόμενη εβδομάδα υπογράφονται οι συμβάσεις μίσθωσης. Ψηλά έχει βάλει τον πήχη των εσόδων η κυβέρνηση.
Από Κατάκολο, Πατραϊκό Κόλπο και Ιωάννινα θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες. Την επόμενη εβδομάδα υπογράφονται οι συμβάσεις μίσθωσης. Ψηλά έχει βάλει τον πήχη των εσόδων η κυβέρνηση
→Πριν από δύο μήνες ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Ελλάδα «κάθεται» πάνω σε 6 δισ. βαρέλια!
Του Βασίλη Γεώργα
Με υψηλές αλλά επισφαλείς προσδοκίες για φορολογικά έσοδα 15 – 20 δισ. ευρώ τα επόμενα 35 χρόνια από την εκμετάλλευση τριών πιθανών πετρελαιοπηγών, η κυβέρνηση υπογράφει την ερχόμενη εβδομάδα τις συμβάσεις μίσθωσης των πρώτων περιοχών στις οποίες θα γίνουν έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, τον Πατραϊκό Κόλπο και τα Ιωάννινα.
Προεκλογική φιέστα
Διά της παρουσίας Σαμαρά και Βενιζέλου στην τελετή των υπογραφών που έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις έφτασε να προγραμματιστεί δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δώσει χαρακτήρα προεκλογικής φιέστας σε ένα, κατά τα άλλα, σημαντικό επιχειρηματικό γεγονός, συνεχίζοντας το παιχνίδι των εντυπώσεων που ξεκίνησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός όταν προ διμήνου εκτίμησε από το υπουργείο Ενέργειας ότι η Ελλάδα «κάθεται» σε τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, από τα οποία το Δημόσιο θα αποκομίσει έσοδα τουλάχιστον 150 δισ. ευρώ τις επόμενες δύο-τρεις δεκαετίες. Οι τρεις περιοχές που παραχωρήθηκαν σε ελληνικές και ξένες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ερευνηθεί από αμερικανικούς και βρετανικούς ομίλους εδώ και δεκαετίες, στην πορεία όμως εγκαταλείφθηκαν και ουδέποτε απέδωσαν έστω και μια σταγόνα μαύρου χρυσού, παρότι εκτιμάται ότι διαθέτουν απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου ίσα με 250 εκατομμύρια βαρέλια.
Η παραχώρηση των πρώτων προς έρευνα περιοχών, με την οποία η Ελλάδα σηματοδοτεί την επανέναρξη των πετρελαϊκών ερευνών μετά από 15 χρόνια, αποτελεί παράλληλα και μήνυμα προς τη διεθνή πετρελαιοβιομηχανία ότι το παιχνίδι ξανανοίγει εν όψει του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων στο Ιόνιο και την Κρήτη που θα ξεκινήσει πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι. Οι κοινοπραξίες των εταιρειών δεσμεύονται από τις συμβάσεις να επενδύσουν τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ στο στάδιο της ερευνητικής διαδικασίας, η οποία αναμένεται ότι θα είναι πολύχρονη και αρκετά δαπανηρή. Αν και εφόσον εντοπιστούν κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου, η εξόρυξη και η παραγωγή τους δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν περάσουν τουλάχιστον 5 – 7 χρόνια.
* Η πιο ώριμη από τις τρεις περιοχές θεωρείται το Κατάκολο, που παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία της ελληνικής Energean Oil (Πρίνος) και της βρετανικής Trajan Oil, όπου είχε ανακαλυφθεί πετρέλαιο ήδη από το 1982. To κοίτασμα θεωρείται μικρό, μόλις 3 εκατ. βαρέλια, αλλά δύσκολα απολήψιμο. Γεωτρήσεις εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν σε δυο – τρία χρόνια.
* Στον Πατραϊκό Κόλπο τα δικαιώματα παραχωρήθηκαν στην κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, της ιταλικής Edison και της ιρλανδικών συμφερόντων Petroseltic. Τα απολήψιμα κοιτάσματα εκτιμώνται σε 200 εκατ. βαρέλια. Η κοινοπραξία Triton, που είχε αναλάβει τα δικαιώματα έρευνας το 1996, δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις ερευνητικές γεωτρήσεις και αποχώρησε το 2001.
* Στα Ιωάννινα η προς έρευνα περιοχή παραχωρήθηκε επίσης στην Energean Oil σε κοινοπραξία με την καναδικών συμφερόντων Petra Petroleum. Τα εκτιμώμενα αποθέματα στην περιοχή ανέρχονται σε 50-80 εκατ. βαρέλια αλλά εντοπίζονται σε μεγάλα βάθη άνω των 4.000 μέτρων. Η κοινοπραξία Enterprise Oil εγκατέλειψε τη γεώτρηση το 2001 στα 3.800 μέτρα, καθώς αντιμετώπισε προβλήματα με υψηλές πιέσεις.
Ο πήχης των προσδοκιών για τα εκτιμώμενα έσοδα έχει μπει ψηλά. Το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι για ένα κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών τα εκτιμώμενα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο μπορούν να φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ, με μέση τιμή τα 90 δολάρια το βαρέλι. Πρακτικά δηλαδή για κοιτάσματα 250 εκατ. βαρελιών τα έσοδα μπορεί να φτάσουν στα 15-20 δισ. ευρώ μέσα σε 35 χρόνια, τα οποία ισοδυναμούν ωστόσο με τις ετήσιες εισαγωγές πετρελαιοειδών που κάνει η χώρα.
Τα έσοδα θα προκύψουν αφενός από την καταβολή του φόρου 25% (θα είναι σταθερός) που βαρύνει τις κοινοπραξίες, αφετέρου από το μίσθωμα που διαμορφώνεται με βάση το ύψος της παραγωγής, τα γεωγραφικά και γεωολογικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.
www.efsyn.gr