ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
Μπροστά στο φόβο της κάλπης, το Μαξίμου μεταθέτει το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό για μετά τις ευρωεκλογές, χωρίς όμως να δείχνει καμία διάθεση απόσυρσης.
Οι διαμαρτυρίες χιλιάδων πολιτών και οι αντιδράσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ θορύβησαν την κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να παρατείνει τη δημόσια διαβούλευση για αόριστο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μην έχει άλλο ένα πρόβλημα στις 25 Μαΐου. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ωστόσο, ανοιχτή παραμένει η τελική μορφή του νομοσχεδίου.
Το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό εξάλλου, όπως έχει αποκαλύψει η «Ε», συνδέεται κατά προτεραιότητα με την επένδυση της Lamda Development του ομίλου Λάτση και τις επιχωματώσεις στην παραλία του Ελληνικού. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να επανέλθει με επιφανειακές βελτιώσεις ώστε να περάσει στη Βουλή -εφ’ όσον φυσικά μέχρι τότε δεν έχει παρασύρει το κύμα ενδεχόμενων πολιτικών εξελίξεων τη δικομματική.
Ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Δημήτρης Σταμάτης ανακοίνωσε χθες πάντως πως ο Αντώνης Σαμαράς «επιθυμεί η διαβούλευση να είναι εξαντλητική και ουσιαστική, με στόχο την πλήρη διερεύνηση όλων των πτυχών του θέματος» και ζήτησε «μετά τις ευρωεκλογές να ενημερωθεί η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα αυτής της διαβούλευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική θέση της».
Η ανακοίνωση του Μαξίμου παρέπεμπε για τη συνέχεια του θέματος στο υπουργείο Οικονομικών.
Τη διαφωνία τους με τη σημερινή μορφή του νομοσχεδίου εξέφρασαν χθες -μετά την Ντόρα Μπακογιάννη, τη Φωτεινή Πιπιλή της Ν.Δ. και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο του ΠΑΣΟΚ- ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης. Ο πρώτος πάντως είπε στο Real FM πως το νομοσχέδιο έχει και καλά και προβληματικά σημεία, ενώ ο δεύτερος το χαρακτήρισε «έκτρωμα».
Ενστάσεις στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό διατύπωσε χθες και η Περιφέρεια Κρήτης. Σε έγγραφο που έστειλε στο υπουργείο Οικονομικών ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής υπογραμμίζει ότι το κείμενο που εδόθη προς δημόσια διαβούλευση δεν λαμβάνει υπόψη του περιοχές Natura, νομιμοποιεί αυθαίρετες κατασκευές και καταργεί τους περιορισμούς για τη διασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης του κοινού στον αιγιαλό και την παραλία. Χαρακτηρίζει επίσης απαράδεκτη την επιχωμάτωση του θαλάσσιου χώρου για εξυπηρέτηση ιδιωτικών αναγκών επιχειρήσεων.
Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ v.samara@eleftherotypia.net
Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 14 Μαΐου 2014