Μέσα στην προεκλογική βαβούρα ξεχάστηκαν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, όπως επίσης οι μνημονιακές υποχρεώσεις που εκκρεμούν. Η επιστροφή στην πραγματικότητα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι άχαρη για την κυβέρνηση που υποσχέθηκε πολλά του τελευταίους μήνες, ειδικά ότι δεν πρόκειται να έρθουν νέα μέτρα. Κάποια, όμως, είναι ήδη δρομολογημένα, όπως η μείωση των επικουρικών συντάξεων και η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που θα πλήξει τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο ανασχηματισμός είναι στα σκαριά και από τις διαρροές προκύπτει ότι στο επίκεντρο βρίσκονται οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις αλλαγής στη φορολογική πολιτική. Ήδη προαναγγέλλεται (από τα ΝΕΑ) αύξηση των δόσεων σε 48 για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, κάτι που δεν έχει δεχτεί η Τρόικα μέχρι τώρα, αλλά θα ξαναμπεί στο τραπέζι, αφού διαπιστώνεται αδυναμία εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων για εκατομμύρια πολίτες. Συζητείται το ενδεχόμενο μετακίνησης του Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ, αλλά και η παραμονή στη θέση του με ενίσχυση του οικονομικού επιτελείου από τον Στ. Παπασταύρου ή τον Χρ. Λαζαρίδη, στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.Δεδομένη θεωρείται η ένταξη στο κυβερνητικό σχήμα του Α. Λοβέρδου και η ενίσχυση της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ που θα «χτυπήσει», όπως όλα δείχνουν, ενδιαφέροντα υπουργεία, όπως για παράδειγμα το υπουργείο Ανάπτυξης. Η ορμή με την οποία εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές, παρόλο που έχει χάσει το 30% της εκλογικής του δύναμης σε σχέση με το 2012, ενοχλεί βουλευτές και υπουργούς της ΝΔ που έτσι κι αλλιώς δυσκολεύονταν να συνηθίσουν τη «συγκατοίκηση» με τους «πράσινους».
Δεν είναι, όμως, αυτό το μοναδικό πρόβλημα για τον Α. Σαμαρά. Η ΝΔ έχασε κάτι παραπάνω από έξι μονάδες και οι προσωπικές του επιλογές δεν δικαιώθηκαν στο δήμο Αθηναίων, στην περιφέρεια Αττικής, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Γ. Κουμουτσάκος λέγεται ότι θα μπουν στην κυβέρνηση και ότι αυτό είχε συμφωνηθεί από πριν, προκειμένου να δώσουν τη μάχη της αυτοδιοίκησης. Αλλά το δίλημμα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι πώς θα χειριστεί τις διαρροές προς τα δεξιά του.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο αντάρτης στη μάχη για το δήμο Αθηναίων, έχει προαναγγείλει δική του πρωτοβουλία για την επανένωση της παράταξης. Και ενισχύονται τα επιχειρήματα όσων πιστεύουν πως κάτι πρέπει να γίνει για να επιστρέψουν στο μαντρί ο Γ. Καρατζαφέρης, ο Β. Πολύδωρας, οι ΑΝΕΛ ή κάποιοι από τους ΑΝΕΛ, ανεξάρτητοι βουλευτές όπως ο Γ. Κασαπίδης.
Το ερώτημα που μένει μετέωρο είναι θα γίνουν σκέψεις αναθεώρησης στάσης απέναντι στη Χ.Α και αν θα αποκτήσουν απήχηση οι θεωρίες Μπαλτάκου για τον «απεγκλωβισμό ψηφοφόρων». Ήδη, ο Φαήλος Κρανιδιώτης (στον Alpha) έκανε μια τοποθέτηση συναφή με αυτή τη λογική, ενώ τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι αστυνομικοί ψήφισαν και πάλι μαζικά Χρυσή Αυγή επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις κατά τις οποίες δικά τους παιδιά παραμένουν ξεστρατημένα. Ως προς αυτό, μεγάλη σημασία θα έχει αν θα αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Ο Ν. Δένδιας λογικό είναι να θέλει να φύγει από την Κατεχάκη, αλλά τα πολιτικά χαρακτηριστικά του προσώπου που θα τον αντικαταστήσει θα δείξουν ποιες είναι οι βαθύτερες σκέψεις και προθέσεις της κυβέρνησης.