Βλέποντας οι Νεοδημοκράτες τον Α. Σαμαρά να φεύγει από το Μέγαρο Μαξίμου χθες βράδυ και να μένει «στο πόδι του» ο Ευ. Βενιζέλος δυσκολεύτηκαν να αφομοιώσουν το «μήνυμα». Πόσο μάλλον όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε λίγο αργότερα στις κάμερες ότι προήδρευσε σύσκεψης για την αλλαγή του κώδικα πολιτικής δικονομίας.
Η ευαισθησία των ισορροπιών στη σχέση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν έγινε ακόμη ο ανασχηματισμός, ο οποίος πάντως δεν θα αργήσει (την επόμενη εβδομάδα, το πιθανότερο). Άλλη αιτία είναι ότι θέλουν να κάνουν μοιρασιά – πακέτο, να αλλάξουν το κυβερνητικό σχήμα και ταυτόχρονα να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο διοικητής της ΤτΕ, ποιος θα πάει Επίτροπος, σε ποιους οργανισμούς του Δημοσίου θα γίνουν αλλαγές κορυφής. Έχουν να τακτοποιήσουν πολλούς και το σταυρόλεξο δεν θα είναι εύκολο να λυθεί, ειδικά καθώς επιθυμούν να διευρύνουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και όσο να ναι χρειάζονται «κόκκαλα» για να το πετύχουν.
Μέσα στον Ιούνιο θα υπάρξουν δύσκολες ψηφοφορίες στη Βουλή, όπως είναι αυτή του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό, ενώ υπάρχουν ψηφισμένα μέτρα, όπως η μείωση των επικουρικών συντάξεων από 1ης Ιουλίου και η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που θα πλήξει τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπήρξε και η σκέψη στο Μέγαρο Μαξίμου να καθυστερήσει ο ανασχηματισμός για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν εκρήξεις ανυπακοής από πικραμένους βουλευτές, αλλά κυριαρχεί η άποψη ότι αφού η κυβέρνηση έχει παραλύσει εν αναμονή ανασχηματισμού, δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.
Το ΠΑΣΟΚ φέρεται να μην επιθυμεί αύξηση του αριθμού των υπουργείων και υφυπουργείων που έχει σήμερα (οκτώ), αλλά ενδιαφέρεται για συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, όπως είναι για παράδειγμα το Ανάπτυξης. Ζητούμενο για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους είναι να φανεί ότι γίνεται στροφή στην «κοινωνική ατζέντα» και αυτό περνά μέσα από την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Οικονομικών. Όμως, ο Ευ. Βενιζέλος φαίνεται ότι προτιμά τη συνέχιση της θητείας του Γ. Προβόπουλου στην ΤτΕ, ενώ δεν καλοβλέπει τη μετακίνηση του Γ. Στουρνάρα στην Κομισιόν.
Οι Νεοδημοκράτες γκρινιάζουν για το χώρο που καταλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ με το 8% στις ευρωεκλογές και δεν ενθαρρύνουν τα ανοίγματα σε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ή ανέστιους κεντροαριστερούς, γιατί ανησυχούν ότι θα μείνουν λίγα πράγματα για τους ίδιους. Η ουσία είναι ότι αυτός ο ανασχηματισμός είναι εξαιρετικά δύσκολος επειδή ακριβώς μπορεί να είναι ο τελευταίος αυτής της κυβέρνησης.
«Τα μαξιλαράκια»
Η ανεξαρτητοποίηση του Β. Καπερνάρου από τους ΑΝΕΛ δημιούργησε –ανομολόγητη – αισιοδοξία στη ΝΔ ότι έγινε ένα βήμα για την επιστροφή του. Ο ίδιος είπε ότι δεν πρόκειται να πάει σε άλλο κόμμα, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος βουλευτής άλλα λέει και άλλα σκέφτεται. Το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τους ΑΝΕΛ έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Π. Καμμένο, αφού ακούγεται ότι έχουν τάσεις αναχωρητισμού και σε άλλους βουλευτές, όπως η Μ. Κόλλια και ο Π. Χαϊκάλης.
Από την πλευρά του κόμματος Πολύδωρα δεν υπάρχουν νέα, ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης τάχθηκε ευθέως υπέρ της επαναπροσέγγισης με το παλιό του κόμμα, τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρης που παρά λίγο να φτάσει το 3% στις ευρωεκλογές. Μία-μία εξετάζονται από το Μέγαρο Μαξίμου οι περιπτώσεις των ανεξάρτητων βουλευτών προκειμένου να διαπιστωθεί πόσες πιθανότητες υπάρχουν και ένταξή τους στην κυβερνητική πλειοψηφία. Όλα αυτά δεν έχουν σχέση τόσο με την εκλογή ΠτΔ την προσεχή άνοιξη ή λίγους μήνες νωρίτερα όσο με την εξασφάλιση πολιτικής αντοχής για την κυβέρνηση μέχρι το φθινόπωρο.