Στο σημερινό άρθρο θα παρουσιάσουμε τη σελίδα διαχειριστή του Joomla. Από αυτή τη σελίδα ο διαχειριστής δημιουργεί το Site του. Θα περιγράψουμε τις σημαντικότερες λειτουργίες που περιέχει το Menu διαχείρισης σε δύο μέρη.
Το άρθρο διαβάζεται καλύτερα με το άκουσμα του «Pigs three different ones».
[Play]
- System->Global Configuration
Εδώ ρυθμίζουμε τις βασικές λειτουργίες του συστήματος. Σημαντική είναι η «SEO Settings», στην οποία επιλέγουμε σε όλες τις επιλογές στο «YES».
Tip: Για να λειτουργήσουν οι επιλογές. Χρειάζεται να μετονομάσουμε το αρχείο «htaccess.txt» σε «.htaccess» για να είναι κρυφό. Το αρχείο «htaccess» περιέχει κάποιες σημαντικές ρυθμίσεις της εφαρμογής και μπορεί υπάρχει σε όλους τους φακέλους του εφαρμογής.
2. Users->User Manager-> Add New User
Στο Menu Users προσθέτουμε χρήστες, γκρουπς και δικαιώματα. Μάλιστα στο Joomla 3 υπήρξε μια σημαντική βελτίωση στην διαχείριση των χρηστών.
3. Menus-> Main Menu
Κατά τη γνώμη μου το πιο σημαντικό «Menu» διαχειριστή. Από εδώ, φτιάχνουμε το Menu του site. Το κάθε υπό-μενού που φτιάχνουμε συνδέεται με ένα στοιχείο περιεχομένου. Παραδοσιακά, συνδέονται με articles αλλά και με στοιχεία επικοινωνίας και διάφορα άλλα που θα τα πούμε στη συνέχεια.
Πατώντας το πράσινο κουμπί «New» ανοίγει η παρακάτω φόρμα, στη καρτέλα «Details»
Menu Title: Menu 2
Εδώ γράφουμε το τίτλο του Υπό-μενού.
Menu Item Type: Article-> Create Article
Αυτό το βάζουμε όταν θέλουμε να εμφανιστεί το Menu αλλά δεν έχουμε κάποιο έτοιμο άρθρο να εμφανίσουμε. Τα άλλα τα αφήνουμε όπως είναι. Το Status πρέπει να είναι Published για να εμφανιστεί το υπό-μενού στο Site.
Alias είναι ένα μοναδικό όνομα το οποίο έχει ο σύνδεσμος (link) του υπό-μενού.
Πατάμε το πράσινο κουμπί «Save» και πάμε στη καρτέλα Metadata. Τα Metadata είναι πληροφορίες για το Site οι οποίες χρησιμοποιούνται από το Internet για να καταλάβει τι είδους Site είναι αυτό. Τα βλέπουμε στα αποτελέσματα τις google κάτω από το Link του Site.
Tip: Στο Page Display -> Page Class ορίζουμε Class για τον Menu Που φτιάξαμε για να μπορούμε να το αλλάζουμε από το Css.
Το αποτέλεσμα της προσθήκης υπό-μενού.
Δημοσθένης Μανιάς / dmanias.tumblr.com