Μέσα στον Ιούνιο είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση, για να εξασφαλίσει τη δόση του Ιουλίου να προχωρήσει σε περεταίρω ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών, αεροδρομίων, της ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΗ. Οι συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις προκαλούν την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αναμένονται και αντιδράσεις από κυβερνητικούς βουλευτές.
Ο Ιούνιος χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας για τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς:…
- Στις 5 Ιουνίου εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, όπου στο σφυρί βγαίνει το 67%.
- Στις 10 Ιουνίου το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει ποιοι από τους έξι υποψήφιους για τον ΟΛΠ θα περάσουν στη δεύτερη φάση. Και αυτοί διεκδικούν το 67%.
- Μετά το πρώτο δεκαήμερο θα ξεκινήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τη Μικρή ΔΕΗ.
- Στις 11 Ιουνίου ο επικεφαλής του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης αναμένεται να συναντηθεί με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της COSCO.
- Στις 14 Ιουνίου πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ.
- Στις 16 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.
- Στις 19 Ιουνίου έρχεται στην Ελλάδα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ μαζί με δεκάδες εκπροσώπους κινεζικών ομίλων προκειμένου να συμμετέχουν στα φετινά Ποσειδώνια.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει σαφές ότι θέλει υπό κρατικό έλεγχο τις κρίσιμες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και το πρώτο τεστ για τη στάση που θα κρατήσει θα είναι όταν μέσα στις επόμενες εβδομάδες αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο της Μικρής ΔΕΗ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» η ψήφισή του πρέπει να γίνει οπωσδήποτε ως το τέλος του μήνα, αφού αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου. Η συζήτηση στη Βουλή εκτιμάται ότι θα προκαλέσει και αντιδράσεις σε βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που εκλέγονται στους «ενεργειακούς» Νομούς της Φλώρινας και της Κοζάνης αλλά και ευρύτερα στη Β. Ελλάδα, όπου και βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των μονάδων και ορυχείων που θα μεταβιβαστούν από τη μητρική επιχείρηση στη νέα εταιρεία.
Η αυλαία των ιδιωτικοποιήσεων ανοίγει αυτή την εβδομάδα με τα λιμάνια.
Οι Κινέζοι
Κινεζικών συμφερόντων επιχειρήσεις, έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλλι της Κρήτης και έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για αγορά ποσοστού του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Η Κινεζική εταιρεία China State Grid συμμετέχει στο διαγωνισμό για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ. Η COSCO διεκδικεί το 67% του ΟΛΠ μαζί με δυνατά ονόματα όπως ο δανέζικος όμιλος της Maersk (μέσω της ολλανδικής θυγατρικής της APM Terminals) και η αμερικανική Ports America Group Holding.
Οι Αζέροι
Στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ. Στην ατζέντα του θα βρεθεί η πρόοδος των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ καθώς και η καθυστέρηση έγκρισης από την Κομισιόν της μεταβίβασης του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR.
Τέλος, όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο μέτωπο του ΔΕΣΦΑ, η προ ημερών ολοκλήρωση της πιστοποίησης της εταιρείας από τη ΡΑΕ ως «ανεξάρτητου διαχειριστή του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου» θεωρείται καίριας σημασίας, προκειμένου η Κομισιόν να δώσει την έγκρισή της για τη μεταβίβασή του στην SOCAR. Η πιστοποίηση έχει διαβιβαστεί στις Βρυξέλλες και κύκλοι του ΥΠΕΚΑ θεωρούν ότι η έγκριση δεν θα αργήσει να δοθεί, αίροντας και το τελευταίο εμπόδιο.
Από το Ποντίκι