Το σχέδιο Σαμαρά ήταν απλό: κερδίζοντας χρόνο θα μπορούσε να φτάσει αλώβητος ως το φθινόπωρο. Τότε θα άρχιζε, σύμφωνα με τις υποσχέσεις των δανειστών, η συζήτηση για το χρέος και την πιθανή επιμήκυνσή του. Μαζί με το «πρωτογενές πλεόνασμα» και την «έξοδο στις αγορές» θα μπορούσε να στήσει ένα σκηνικό με «φως στην άκρη του τούνελ». Και μ’ αυτό να αποτολμήσει ακόμα και πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Η μείωση του ποσοστού της ΝΔ κατά 7%, του ΠΑΣΟΚ κατά 4% και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ έριξαν την πρώτη βολή κατά του σχεδίου. Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να δηλώσει πως «έλαβε το μήνυμα» και να προαναγγείλει «βελτιώσεις» της κυβερνητικής πολιτικής μαζί με ένα ανασχηματισμό-λίφτινγκ.
Ο χαρακτήρας του τελευταίου προδιαγράφηκε με τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του κ. Θ. Θεοχάρη. Ο οποίος και τον κόσμο δεν έπεισε και την Κομισιόν ανησύχησε σφόδρα, ενώ προκάλεσε και αιχμηρότατη δήλωση του ίδιου του παραιτημένου.
Μια μέρα πριν, ο κ. Στουρνάρας συναντιόταν στο Παρίσι με την κ. Λαγκάρντ του ΔΝΤ, η οποία αφ’ ενός του υπενθύμισε τις υποχρεώσεις της Αθήνας, αφ’ ετέρου του τόνισε ότι η θέση του ΔΝΤ για κούρεμα του χρέους δεν μπορεί να προωθηθεί χωρίς την υιοθέτησή της από την ελληνική κυβέρνηση, που δεν τολμά να θέσει θέμα.
Είχε προηγηθεί ο κ. Σόιμπλε, που ακούγοντας ότι ο κ. Σαμαράς έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών, έσπευσε να του στείλει το δικό του: Καμιά σκέψη για χαλάρωση! Νέο μνημόνιο εν όψει και νέο δάνειο 10 δισ. ευρώ.
Ο κ. Σαμαράς χρειάζεται τώρα να ασκείται στην αριθμητική της προεδρικής εκλογής και στην άλγεβρα της σύνθεσης των θερινών τμημάτων της Βουλής, ώστε να μην υπάρξει ατύχημα κατά την ψήφιση νομοσχεδίων (μικρή ΔΕΗ, αιγιαλός κ.λπ). Ταυτόχρονα πρέπει να διαχειριστεί τις παρεμβάσεις των «εταίρων», που του τραβούν το χαλί. Η δυσκολία γίνεται ανυπέρβλητη.
Έχουν δίκιο οι φιλοκυβερνητικοί σχολιαστές που τον προειδοποιούν ότι «το πρόβλημα για τη ΝΔ δεν είναι αριθμητικό, είναι πολιτικό». Ακόμα και να ξεπεράσει όλα τα αριθμητικά εμπόδια, η συνέχιση της ίδιας πολιτικής θα την καθηλώνει στο τέλμα.
http://left.gr/ , http://epohi.gr/