Μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, αναμένεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο ακόμη μεγαλύτερης έντασης στις σχέσεις της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει συνεννόηση για την επιλογή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταλήξει, όπως όλα δείχνουν, στη διαδοχή του Γ. Προβόπουλου από τον Γ. Στουρνάρα και αυτό θα πυροδοτήσει σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, ακριβώς επειδή η συγκεκριμένη επιλογή δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η κυβέρνηση αγνόησε το αίτημα της Κουμουνδούρου για διάλογο την ώρα που καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το χρέος». Και μάλιστα αυτή η πρόσκληση θα επαναλαμβάνεται όλο και πιο επίμονα, προκειμένου να καταδειχθεί εντός και εκτός συνόρων ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δυναμιτίζει την προσπάθεια για εθνική συναίνεση σε ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό ζήτημα που αφορά πρωτίστως την επόμενη γενιά.Η τελική και επίσημη απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη δοθεί. Όμως, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν καταστήσει σαφές ότι το κόμμα τους δεν πρόκειται να μπει σε μια τέτοια διαδικασία επειδή θεωρούν την πρόταση προσχηματική και επικοινωνιακής κατανάλωσης, αλλά επίσης γιατί θεωρούν την κυβέρνηση αναξιόπιστη.
Η ουσία είναι ότι εταίροι και πιστωτές, όταν έρθει η ώρα της συμφωνίας για την απομείωση του χρέους, θα ζητήσουν την συγκατάθεση του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα και εγγράφως, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης εδώ δεν θα ανατρέψει συμβατικές δεσμεύσεις έναντι των δανειστών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θεωρεί αναγκαία τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους (κούρεμα) προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και αυτό δεν περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς που προβλέπουν επιμήκυνση (έως και 50 χρόνια) με νέα μείωση επιτοκίων.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο Αλ. Τσίπρας δεν θα δεχθεί να συζητήσει από κοινού με τους Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο με τους πιστωτές, επειδή πρώτα απ’ όλα δεν τους εμπιστεύεται και έπειτα επειδή βρίσκονται σε διαφορετικό μήκος κύματος ως προς την οπτική για το συγκεκριμένο θέμα. Η αδυναμία εξασφάλισης συναίνεσης στο εσωτερικό δεν αποκλείεται να δημιουργήσει δυναμική ξεκαθαρίσματος του πολιτικού τοπίου με πραγματοποίηση εθνικών εκλογών το φθινόπωρο.
Μια τέτοια εξέλιξη ευνοείται από το γεγονός ότι η απόφαση της πλειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ για στρατηγικό προσανατολισμό προς ένα προοδευτικό μπλοκ εξουσίας με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, με απλά λόγια προς μια κυβέρνηση της Αριστεράς, καθιστά ανέφικτη την εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή. Οι περισσότεροι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για τη διαδοχή του Κ. Παπούλια για να μην βρεθούν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό απομακρύνει την προοπτική εξασφάλισης των 180 ψήφων που απαιτούνται.
Επομένως, από τη στιγμή που εκλογές, εκτός μεγάλου απροόπτου, θα γίνουν το αργότερο τον Μάρτιο και επειδή μια τόσο μακρά προεκλογική περίοδος θα λειτουργήσει διαλυτικά σε πολλά επίπεδα, είναι πολύ πιθανό πλέον ότι οι κάλπες θα στηθούν το φθινόπωρο. Και ότι αυτό δεν θα γίνει σε σύγκρουση με τους πιστωτές αλλά και με τη δική τους ενθάρρυνση προκειμένου να έχουν σταθερό συνομιλητή στη διαπραγμάτευση για το χρέος.