Εγκλωβισμένη είναι η κυβέρνηση μετά τη θετική ανταπόκριση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την πώληση της «μικρή ΔΕΗ».
Πρόκειται για την πολιτική αντεπίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στη μεθόδευση να κλείσει τη Βουλή, ώστε να περάσουν σημαντικά νομοσχέδια στα θερινά τμήματα, δημιουργώντας κατά το δοκούν ομάδες πρόθυμων βουλευτών.
Εκτός των υψηλών πολιτικών συμβολισμών της πρότασης, λόγω και της κατ’ αρχήν θετικής στάσης των άλλων κομμάτων, αποτελεί ένα δυνατό «κρας τεστ» για την κυβέρνηση. Η «μικρή» ΔΕΗ αποτελεί αφορμή για να σχηματιστεί ένα αντιπολιτευτικό μέτωπο και μάλιστα προ ενός φθινοπώρου πυκνών πολιτικών εξελίξεων. Και, φυσικά, ακολουθούν και άλλα σημαντικά νομοσχέδια, όπως αυτά για τον αιγιαλό και τα δάση.
Ενδεικτική της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση είναι η σπασμωδική αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη, στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Ο ίδιος ανέλαβε την προσπάθεια αποδόμησης της πρότασης για δημοψήφισμα. Μίλησε για τέχνασμα του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την πρόκληση πολιτικής ανωμαλίας. Από πότε, όμως, χωρούν τέτοιοι χαρακτηρισμοί όταν αφορά τη δυνατότητα έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας;
Η κυβέρνηση δεν θέλει τη συγκέντρωση 120 συν μιας ψήφων για την πρόταση δημοψηφίσματος, γιατί φοβάται ότι θα δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος στο μέλλον και για την εμπλοκή από την αντιπολίτευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Η θεσμική επίκληση αποτελεί το ύστατο καταφύγιό της, την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο είχε ξεκινήσει προσπάθειες για να παραμείνει στην εξουσία μετρώντας τα «κουκιά».
Ακόμα κι αν δεν περάσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναγκάσει στην Ολομέλεια τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση να τοποθετηθούν. Δεν θα έχουν τότε να κρυφτούν πίσω από το εύκολο καταφύγιο της σύνθεσης των θερινών τμημάτων. Και αυτό ακριβώς τρέμουν στην κυβέρνηση: τυχόν διαρροές.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ μετράει τις δυνάμεις της. Εάν στην πορεία διαπιστώσει ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι τελικώς εφικτή από την παρούσα Βουλή, θα προετοιμάσει το έδαφος για τις εκλογές σύντομα και θα επιρρίψει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ρητορεία περί κινδύνου αποσταθεροποίησης της χώρας είναι γνωστή και ανασύρεται κάθε τόσο με διάφορες αφορμές.