Του Στ.Κούλογλου
Κωμικοτραγικές διαστάσεις έχει πάρει η κυβερνητική επιχείρηση «Μέγας Αλέξανδρος»: η προσπάθεια δηλαδή αλλαγής της πολιτικής ατζέντας μετά το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ και την έλλειψη προετοιμασίας για τα ρωσικά αντίποινα, που είχε για κατάληξη το ναυάγιο των ροδάκινων. Η καλλιέργεια κλίματος εθνικής συστράτευσης λόγω των ευρημάτων στην Αμφίπολη, συνδυάζεται πλέον ανοικτά με την ανακήρυξη του κ. Σαμαρά σε ένα είδος «εθνικού ξεναγού» για τις ανασκαφές και τον Μέγα Αλέξανδρο, στη καλύτερη περίπτωση. Στην ακραία προπαγανδιστική, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που ακολουθεί την πορεία του Μεγάλου Στρατηλάτη.
Έτσι το φιλοσαμαρικό “Βήμα” ξεκινούσε ως εξής το σχετικό ρεπορτάζ: «Ήταν τόσο ενθουσιασμένος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από την επίσκεψή του στην Αμφίπολη που στο αεροπλάνο της επιστροφής μιλούσε συνεχώς για τον Μέγα Αλέξανδρο. Τον συνεπιβαίνοντα υπουργό Πολιτισμού Κ. Τασούλα τον εντυπωσίασαν, όπως έλεγε, οι λεπτομέρειες που γνώριζε ο Πρωθυπουργός για τον μεγάλο στρατηλάτη. Σε κάποια στιγμή, ενώ το πρωθυπουργικό αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 28.000 ποδών, ο κ. Σαμαράς γύρισε στον κ. Τασούλα και του αφηγήθηκε μια σχεδόν άγνωστη ιστορία, με πολιτική όμως σημασία, από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλέξανδρου, αφήνοντας τους πάντες άφωνους…»
Ήταν άραγε ακριβώς 28.000 πόδια το ύψος του αεροπλάνου εκείνη την στιγμή ή με τέτοιες άχρηστες λεπτομέρειες διακυβεύεται η αξιοπιστία του όλου ρεπορτάζ που είχε τίτλο «Ο κ. Σαμαράς και η δόξα του Μεγάλου Αλεξάνδρου»; Το βέβαιο είναι ότι η συνέχεια ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, αφού όπως είχε σημειώσει η εφημερίδα είχε και «πολιτική σημασία»:
«Την άνοιξη του 334 μ.Χ. ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος ετοιμαζόταν να περάσει τον Ελλήσποντο, σκέφθηκε αυτούς που θα άφηνε πίσω του. Για να έχει το κεφάλι του ήσυχο και κυρίως για να έχει όλους τους ευγενείς και άρχοντες ευχαριστημένους άφησε στον έναν την είσπραξη των φόρων, στον άλλον την είσπραξη των δασμών από τα τελωνεία, σε έναν άλλον κτήματα και εκτάσεις, και γενικά σε όλους άφησε κάτι. Κάποια στιγμή (αφηγείται ο Πρωθυπουργός) ο πιστός στρατηγός του Περδίκκας τού λέει: “Τα έδωσες όλα, τι άφησες για τον εαυτό σου;”. Και ο Μεγαλέξανδρος του απάντησε: “Αφησα για μένα το καλύτερο, τη δόξα”».
O Σαμαράς άφησε δηλαδή στον Χαρδούβελη τους φόρους, στον Σταϊκούρα (ή μήπως στον Βενιζέλο;) να εισπράξει από τα τελωνεία τους δασμούς (άντε και καμιά μίζα να ρεφάρουν τα κομματικά ταμεία), σε άλλους κτήματα και εκτάσεις (εδώ μπαίνουν οι δανειστές και το ΤΑΙΠΕΔ), γενικώς σε όλους άφησε κάτι (στη Βούλτεψη, στον Γιακουμάτο, ακόμη και στον ‘Αδωνι την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση) και ο ίδιος κράτησε τη δόξα, αλά Μέγας Αλέξανδρος. Τέτοια αφήγηση είχε να διαβάσει κανείς από την εποχή της προσωπολατρίας του Στάλιν!
Όλα αυτά την στιγμή που η οικονομία ασφυκτιά παρά την σημαντική τουριστική “ένεση” του καλοκαιριού, οι δανειστές πιέζουν για νέα μέτρα και η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να εισπράξει ούτε τους φόρους ή να κάνει μια κίνηση τακτικής στην εξωτερική πολιτική. Όσο σημαντική να είναι η ανακάλυψη στην Αμφίπολη, όσο και να βοηθήσει την οικονομία της περιοχής (όταν μετά από πολύ καιρό ανοίξει η ανασκαφή για το κοινό) το πρόβλημα της χώρας δεν λύνεται ξεζουμίζοντας ξανά την Αρχαία Ελλάδα και ανακαλύπτοντας τάφους. Παλιότερα στα γήπεδα οι φίλαθλοι κορόιδευαν την αντίπαλη ομάδα που έχανε με το σύνθημα «Μια βροχή σας σώζει». ‘Η ένας τάφος σήμερα…