Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό του Tvxs.gr και αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών και την απομόνωση των κομμάτων της συγκυβέρνησης.
Στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ (25,8%) έναντι της ΝΔ (17,7%) που σημειώνει εντυπωσιακή πτώση, αποτέλεσμα και του φιάσκου του ΕΝΦΙΑ, όπως προκύπτει από άλλες ερωτήσεις της πρώτης δημοσκόπησης μετά το καλοκαίρι. Τα υπόλοιπα κόμματα καταγράφουν τα ακόλουθα ποσοστά: ΠΑΣΟΚ (3%), Ποτάμι (2,3%), ΚΚΕ (3,5%) ΑΝΕΛ (2,5%),Χρυσή Αυγή (8,7%).
Στην εκτίμησή του το Tvxs.gr αναφέρει ότι: “H μεγάλη πτώση της ΝΔ οφείλεται στην χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της, ένα μέρος από τους οποίους αποχωρεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ (6%), την Χρυσή Αυγή (5%) και λιγότερο τους ΑΝΕΛ (2%). Οι διαρροές είναι πολύ μεγαλύτερες στο ΠΑΣΟΚ, που χάνει έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προς την ΝΔ (6%) αλλά προς όλα τα άλλα κόμματα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση καταφέρνει να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεις της (πτώση περίπου 1% σε σχέση με τις ευρωεκλογές) επειδή παρουσιάζει μεγαλύτερη συσπείρωση ψηφοφόρων. Έχει απώλειες προς την Χρυσή Αυγή, τους ΑΝΕΛ και την ΝΔ. Την αλλαγή του πολιτικού κλίματος αποτυπώνει και η παράσταση νίκης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί κατά πολύ της ΝΔ. Το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πρώτος στις επόμενες εκλογές, ενώ μόνο το 28% πιστεύει το ίδιο για το κυβερνών κόμμα.
Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαΐου, τα δύο κόμματα σχεδόν ισοψηφούσαν στην παράσταση νίκης (41 έναντι 40%). Η αλλαγή του πολιτικού κλίματος και τα χαμηλά πόστα των κομμάτων της συγκυβέρνησης εξηγούνται και από τις απαντήσεις που δίνουν οι πολίτες σε ερωτήματα για την πορεία της χώρας, για την οποία βρίσκονται στους αντίποδες της αφήγησης της κυβέρνησης.
Έτσι 3 στους 4 διαφωνούν ότι η οικονομία της χώρας βελτιώνεται. Η απόλυτη πλειοψηφία (53%) διαφωνεί επίσης με την άποψη ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, έναντι του 33% που συμφωνούν.
Για την επιδείνωση του κλίματος, είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο ήταν περίπου ίσοι όσοι πίστευαν ότι θα χρειαστεί νέο μνημόνιο, με αυτούς που δεν πίστευαν το αντίθετο. Στην ίδια κατεύθυνση, το 75% των ερωτηθέντων διαφωνεί ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση,ενώ το 23% συμφωνεί. Στο ερώτημα για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού, το κυβερνητικό στρατόπεδο υπερτερεί.
Η διαφορά Τσίπρα-Σαμαρά έχει όμως μικρύνει, γιατί ενώ πρώτος παραμένει σταθερός (οριακή άνοδος 1%), ο πρωθυπουργός χάνει 8 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάιο”.
πηγή: http://www.enet.gr/